Buizerd poseert in de Polder Sliedrecht

Langs de A15 loopt een druk bereden sluiproute en uitgerekend langs die route zat deze buizerd. Relatief dichtbij het weggetje, maar duidelijk gewend aan auto’s. Elke andere buizerd zou allang zijn weggevlogen. Deze bleef zitten en keek niet eens naar me om. Aan het begin van het filmpje roept de buizerd twee keer snel achter elkaar. ‘Geluid kort dalend gemiauw, monotoon en snel herhaald bij juveniel,’ lees ik in de vogelgids Alle vogels van Europa.

Je komt de buizerd in de winter overal tegen in de Alblasserdam, maar daar in de Polder Sliedrecht is het wel heel erg druk. Vier buizerds zag ik langs vliegen. Laag over de wei en argwanend bekeken door hun soortgenoot op het paaltje. Niet gek, want dit weiland grenst aan het Alblasserbos. Buizerds kunnen prima uit de voeten in bos en boven het weiland. Ideaal terrein dus voor deze imposante roofvogels.
Ik heb al vaker geschreven over buizerds en ik meen dat het meeste nu wel gezegd is. Daarom stop ik maar. Wil je weten waar je buizerds in de Alblasserwaard kunt zien, dan weet je waar je dit weekend naar toe moet. Parkeer je auto goed in de berm, want het autoverkeer blijft razen over de sluiproute. Vervelend, maar met als positieve bijkomstigheid dat de buizerds niet heel bang zijn voor auto’s die afremmen.

PS. En toch is nog niet alles gezegd over deze prachtige buizerd. Want hij heeft een verhaal (zoals elke vogel een verhaal heeft, maar we kennen het in de meeste gevallen helaas niet). Deze buizerd is in januari verzwakt gevonden in het Alblasserbos. Hij is gemeld en vervolgens opgehaald. Na zijn herstel is hij weer vrijgelaten en nu vliegt hij dus weer frank en vrij door de polders. Nou, dat is toch een mooi verhaal?

De beste boeken over roofvogels: