buizerd eet konijn maasvlakte europoort roofvogels a

Buizerd eet konijn

In de zojuist bedachte serie ‘Aan tafel’ na Gulzig paapje en Fuut eet kreeft vandaag de aflevering Buizerd eet konijn. Of eigenlijk zijn het twee buizerds die een dood konijn verscheuren, want het konijn wordt later veroverd door een andere buizerd. Mijn eerste opnames vandaag op de Maasvlakte en ook meteen het hoogtepunt van de dag.

Vandaag weer naar de Maasvlakte gereden om de vogeltrek te volgen. Eerlijk gezegd viel het wat tegen. Heel veel trek viel er niet te bespeuren. Wat roodborsttapuiten, een paar groepjes kneutjes, putters, tapuiten en natuurlijk vogels als spreeuw, graspieper en torenvalk. De grauwe klauwier ben ik waarschijnlijk ongezien gepasseerd, want ik zag zojuist dat hij is gezien langs de oever van het Oostvoornse Meer. En laat ik daar nu ook hebben gereden! Voortaan een nóg sterkere bril opzetten.

Mijn dag werd goed gemaakt door een buizerd die gretig aan een konijn bezig was. Waarschijnlijk was het een verkeersslachtoffer, want die vind je overal op de Maasvlakte. En zo niet, dan heeft de buizerd hem in de klauwen geslagen. Hoe dan ook, het konijn was behoorlijk dood en al flink verscheurd toen ik me in de Toyota Aigo meldde. Eerst filmde ik het tafereel op behoorlijke afstand, maar o wonder, toen ik de auto startte en dichterbij parkeerde, bleef de buizerd gewoon zitten. Was het konijn de reden dat hij niet opvloog? Of de benzinemotor die flink minder herrie maakt dan de diesel van mijn Peugeot? Zelfs toen ik de auto een tweede keer verplaatste, nóg dichterbij, bleef hij zitten. Dat heb ik nog niet vaak meegemaakt met een buizerd. Ik hoef er meestal slechts een blik op te slaan en de schuwe roofvogel maakt zich uit de voeten.

Gulzig propt de buizerd zich vol tot een ambulance voorbij komt rijden. De roofvogel schrikt ervan en vliegt een paar meter op. Hij keert terug naar het dode konijn, maar dan meldt buizerd nummer twee zich. Die zat al zeker vijf minuten achter nummer één in de berm. Geduldig zijn kans afwachtend, en die kans kwam nu. Even de vleugels uitslaan, lekker imponeren, en nummer één gaf zich gewonnen. Mocht je je afvragen wat de zwarte kraai in het begin van het filmpje te zoeken heeft, wel, die had het ook op het dode aas voorzien. Tot heldendaden kwam de zwarte rakker echter niet.

Wie goed kijkt, ziet dat ik de beelden in het filmpje een beetje door elkaar heb gehusseld. De buizerd in de intro (fier overeind staande en daarna in het gras zittend) is feitelijk nummer twee. Dan komt de zwarte kraai en dan zie je nummer één aan het konijn trekken. Dan zie je nummer één verschrikt opvliegen en zie je hoe nummer twee het konijn overneemt. Toen een wielrenner beide roofvogels definitief deed opschrikken, vloog nummer twee er met de buit vandoor. Ik nam een foto van een ander niet-meer-zo-levend konijn zodat je ook die voortaan kunt herkennen aan het silhouet.

Het was opvallend druk met vogelaars vandaag op de Maasvlakte. Allemaal waren we op zoek naar een bijzondere trekvogel in de categorie draaihals of kleine vliegenvanger. Als ik waarneming.nl mag geloven zijn er vandaag echter niet veel zeldzame zangvogels gezien. Wel vliegen bijzondere zeevogels vlak langs de kust. Van grote jager tot kleine jager en zwarte zee-eend. De zeetrek is in volle gang en op de Maasvlakte kun je er getuige van zijn. Wil je weten op welke locaties je de vogeltrek nog meer kunt volgen, lees dan dit artikel.

Buizerd eet konijn.

De mooiste boeken over roofvogels:

Een heel toegankelijk geschreven boek over de zeearend in Nederland én buitenland. 

Combinatie van alle roofvogels en uilen van Europa.



Veel duidelijke foto's en toegankelijke informatie.

Handzaam formaat waardoor je het heel makkelijk meeneemt tijdens je vogeltochten.


39 roofvogelsoorten die je in Europa kunt zien.



Zéér uitgebreide informatie bij elke soort.

Met vliegbeelden, talloze foto's.

Handige uitvoering die zich uitstekend leent om mee te nemen in het veld.


Een geweldige gids om roofvogels te leren herkennen.

Eén van de mooiste vogelboeken die ik ooit heb gelezen.

Het bijzondere verhaal over de grauwe kiekendief in Groningen.

Een heel praktisch hulpmiddel bij het snel herkennen van de meest voorkomende roofvogels.

Een handige uitvouwkaart. 

In één oogopslag alle soorten in beeld.

Foto's van tientallen gerenommeerde fotograferen uit verschillende landen.

Alle voorkomende soorten roofvogels in Europa in beeld.

Een lust voor het oog en een feest om te lezen.

Weergaloos boek van dé roofvogelman van de Lage Landen.

Compact en toegankelijk geschreven veldgidsje dat alle roofvogels en uilen in Europa beschrijft.