Bruin dikkopje (Erynnis tages)
Het bruin dikkopje zul je in Nederland niet vaak te zien krijgen, tenzij je precies op de juiste plek in Limburg woont. Daar, in het heuvelland, zijn nog een paar plekken waar deze ernstig bedreigde dagvlinder (in Nederland althans) nog voorkomt. Ik filmde dit bruin dikkopje in het zuiden van Bourgondië, op het parkeerterrein bij watermolen Le Moulin Ragon.

Uiterlijk
Het bruin dikkopje is zoals de naam al aangeeft vooral bruin. En wel donkerbruin. Op de bovenzijde van de vleugels staan vaag een paar lichte vlekken, maar dat is het dan ook wel. De onderkant is vrijwel egaal grijsbruin.

Leefgebied
Het bruin dikkopje kom je tegen op kalkgraslanden met een kruidenrijke bodem. Zoek je hem op een heuvel, zoek dan aan de zuidzijde. Deze zonminnende dagvlinder zul je niet snel op een koude noordelijke helling aantreffen.

Vliegperiode
Het bruin dikkopje vliegt in de maanden mei en juni. Een voorjaarsvlinder dus.

Gelijkende soorten
Het bruin dikkopje kun je eenvoudig verwarren met een aardbeivlinder of een van die andere gespikkelde dikkopjes. Ik heb zelf nog een opname liggen van zo’n gespikkeld dikkopje, maar ik hoeveel ik ook in de veldgidsen blader, ik kom er niet uit. Een lastige familie, die dikkopjes.

Tips van visdief

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen

veldgids dagvlinders

vlinders en libellen