Bruin blauwtje (Aricia agestis)




Het bruin blauwtje is een ietwat onopvallende dagvlinder die je ook in Nederland kunt tegenkomen. Gek genoeg komt hij meer in het westen van Nederland voor dan in het oosten. De naam klinkt wat tegenstrijdig. Dit blauwtje is bruin. Ik kan het ook niet helpen. Ik lees op de website van de Vlinderstichting dat het bruin blauwtje zo algemeen niet meer is.

Uiterlijk
Het bruin blauwtje is bruin met op de bovenzijde van onder- en bovenvleugel een rij oranje vlekken. Midden op de bovenvleugel schemert een zwarte stip. De onderzijde van de ondervleugel is het meest karakteristiek. De zwarte ronde vlekken vormen een wat kronkelig lijntje met twee zwarte ronde vlekken die er min of meer haaks op staan. Pak die twee vlekken plus de eerste ronde vlek van het lijntje, en je ziet een denkbeeldige hockeystick. Meer ijshockey dan gewoon hockey trouwens. Waarom ik dat opmerk lees je hieronder onder het kopje gelijkende soorten.

Leefgebied
Het bruin blauwtje kun je tegenkomen op bloemdijken, ruige stukken land, in natuurgebieden, eigenlijk overal waar een behoorlijke kruidenlaag aanwezig is. Ik filmde er zelfs één langs de Oosterscheldedijk op Schouwen-Duiveland.

Vliegperiode
Je kunt het bruin blauwtje van mei tot en met oktober zien vliegen. Omdat een vlinder een kwetsbaar diertje is, zie je dan wel verschillende generaties. De generatie in mei is in juni uitgevlogen. Maar dan kruipen weer nieuwe rupsen uit het ei en die vliegen dan in juli weer rond. Enzovoort.

Gelijkende soorten
In Nederland kun je het bruin blauwtje eenvoudig verwarren met het icarusblauwtje. Zeker de vrouwtjes, want de vrouwtjes van het icarusblauwtje zijn ook bruin en hebben ook van die oranje vlekken op de bovenzijde. Goed kijken naar de onderzijde van de ondervleugel. Waar de ronde zwarte vlekken bij het bruin blauwtje in de vorm van een hockeystick staan, heeft het icarusblauwtje een prachtig boogje.

In het buitenland kun je het bruin blauwtje heerlijk verwarren met het vals bruin blauwtje. Je denkt een bruin blauwtje te zien, maar toch is het er geen. Nu heb je bij de vals bruin blauwtjes verschillende ondersoorten. Zou je de Engelse ondersoort zien, dan is het vrijwel een exacte kopie van het bruin blauwtje. Ik zou het verschil niet zien. Gelukkig filmde ik de ondersoort die in Oostenrijk voorkomt. Daar ontbreken de oranje vlekken op de bovenkant van de bovenvleugel. Dat is tenminste een duidelijk verschil.

Tips van visdief

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen

geroezemoes in het gras

insecten uitvergroot