Bosuiltje trekt de aandacht

Maandagavond ging ik rond half tien ‘s avonds nog even wandelen. Net buiten de bebouwde kom hoorde ik plots een hese kreet, gevolgd door nog zo’n kreet, maar dan verderop. Vanuit een knotwilg riep een jonge bosuil zijn broer of zus hoog in een populier verderop. Het bleek te donker om te filmen, maar dat ontdekte ik gisteren pas. Het beeld bleef akelig zwart en zelfs een silhouet van het roepende uilskuiken was me niet gegund.

Vanavond reed ik net na zevenen het dorp binnen, met camera in de auto. Snel naar de knotwilg, waar het bosuiltje juist ontwaakte. Hij klom wat omhoog en begon weer te roepen. Een paar omstanders wisten me te vertellen dat hij eerder deze week in de sloot had gelegen. Tja, jonge bosuilen heten ook wel ‘takkelingen’. Ze springen van tak naar tak, steeds hoger en soms springen ze natuurlijk mis. In dit geval dus in de sloot. Een voorbijganger viste hem uit het water en zette hem weer in de knot.

Een andere omstander, duidelijk een vogelaar, vertelde me dat in de omgeving ook een paartje kerkuil en steenuil broeden. Zou de Alblasserwaard dan een uilenland zijn? Dat zou mooi zijn, ook voor ons bewoners. Want ‘we zouden de bosuil dankbaar moeten zijn voor zijn voortdurende muizenjacht,’ zo zegt de Veldgids Roofvogels en uilen (leuk gidsje trouwens voor wie de jagers onder de vogels wil herkennen).

Ondertussen trekt de jonge bosuil veel bekijks. Wandelaars, al dan niet met hond, stoppen bij de boom en bekijken de uil aandachtig. Zolang het op kalme wijze gebeurt, is er niets aan de hand. Niet verstoren deze fraaie vogel waarvan de Vogelatlas van Nederland (een onverwachte kaskraker trouwens) aangeeft dat de populatie aardig stabiel is. Maar in jaren van voedselschaarste komt soms 80-90% van de broedparen niet tot broeden. Wat weer wordt gecompenseerd doordat bosuilen heel oud kunnen worden: tot wel 20 jaar. En in die 20 jaar kan hij zich dan toch nog flink voortplanten. In mijn woonplaats kennelijk geen voedselschaarste dit jaar. En dus vandaag mijn eerste bosuil, hoewel het licht niet ideaal was om te filmen: