zingende bosrietzanger zouweboezem

Bosrietzanger en winterkoning zingen samen

Een kort moment uit een wandeling door de Zouweboezem op Tweede Pinksterdag. Er zijn tientallen jaren voorbijgegaan dat ik nauwelijks bosrietzangers zag (waarschijnlijk wandelde ik er ongemerkt aan voorbij), maar dit jaar is het raak. Tijdens vrijwel elke vogeltocht hoor of zie ik wel een bosrietzanger. Zo ook bijvoorbeeld gisteren in de Hellegatsplaten waar ik samen met Sjaak wandelde.

Op weg naar vogelkijkhut De Zwartkopmeeuw hoorden we vanuit een enorme braambos een bosrietzanger zingen. Hij zat in de top, soms zelfs zichtbaar, maar niet voor lang. Telkens als hij ons zag, viel hij weer terug naar het binnenste van de struik. Op een bepaald moment schoot hij van de ene kant naar de andere kant in de struik, op zomaar een paar meter van ons vandaag. Maar hoe dichtbij ook, filmen of fotograferen liet hij zich niet. Tenslotte schoot hij pijlsnel over het wandelpad de wilgen in. Onzichtbaar. Weg.

Als troostprijs dus nu de bosrietzanger van Tweede Pinksterdag. Met daarbij de winterkoning die tegelijkertijd al druk aan het zingen was. Je hebt deze winterkoning al kunnen zien in mijn vierde vlog over de vogelboulevard. Kijk, dan zijn die talloze filmpjes van vogels heel handig. Die kan ik heerlijk verwerken in mijn vlogs. Ik vermeld dat overigens wel in een toelichting bij de filmpjes om een goede weergave te geven van de werkelijkheid van het filmmoment.

Een prachtig duet dus dit keer. Bosrietzanger en winterkoning van aardig dichtbij. Daar wordt een vogelaar gelukkig van!

PS. Terwijl ik de foto boven dit artikel verklein, zie ik dat de bosrietzanger geringd is. Je ziet de ring blinken op de foto en het filmpje. Helaas kan ik de code niet aflezen.

Bosrietzanger en winterkoning in de Zouweboezem

De beste vogelgidsen voor kinderen: