De bosparelmoervlinder komt hier en daar ook in Nederland voor, maar is helaas toch echt een zeldzaamheid in ons land. Dat was jaren geleden wel anders, maar door de verslechtering van de leefgebieden liepen de aantallen terug. Gelukkig is dat in het buitenland wel anders, hoewel ik niet kan beoordelen hoe de populaties zich daar ontwikkelen. Ik kwam de bosparelmoervlinder tegen in Oostenrijk en in Noord-Italië. Ik vind het zelf trouwens een moeilijk te determineren soort.
UiterlijkB
De bosparelmoervlinder is een relatief donkere parelmoervlinder. Het oranje op de bovenvleugels wordt omzoomd door donkere dikke lijnen. De vleugels vlak naast het lijf zijn bijna geheel zwart. Op de onderzijde loopt een opvallende witte baan van boven naar onder.
Leefgebied
De bosparelmoervlinder leeft in bossen, loof en naald met open plekken, bloem- en kruidenrijke graslandjes.
Vliegperiode
De bosparelmoervlinder kun je zien in de periode mei tot augustus. Een heel enkele keer kruipt een tweede generatie uit het ei in de periode augustus en september.
Gelijkende soorten
De bosparelmoervlinder lijkt heel sterk op de alpenparelmoervlinder. Het kenmerkende verschil is de kleur van de palpen op de snuit. De haartjes zijn zwart bij de bosparelmoervlinder en roodachtig bij de alpenparelmoervlinder. Jammer dat je de vlinders zo ongeveer dood moet slaan om de haartjes te kunnen bekijken. Dood slaan doen we niet, probeer ze dan maar te fotograferen in de hoop dat je thuis kunt uitvergroten. Een ander kenmerkend verschil is een of andere cel op de bovenvleugel die bij de alpenparelmoervlinder een rechte rand heeft. Ook al zo’n verschil waar je uren naar kunt zoeken en het dan nog niet ziet.