Boomblauwtje (Celastrina argiolus)
Het boomblauwtje is een prachtig vlindertje dat je in vrijwel elke tuin kunt tegenkomen. Het is een talrijke vlinder in Nederland. Het blauw op de bovenkant van zijn vleugels is intens. Meestal vliegt hij solitair. Volgens mijn Veldgids dagvlinders zit hij zelden op bloemen. Wel op klimop en vuilboom. Des te leuker dat ik hem in Oostenrijk filmde, terwijl hij met zijn kop in de kelk van een wikkebloem zit.

Uiterlijk
Het mannetje en vrouwtje van het boomblauwtje hebben allebei een intens blauwe kleur op de bovenvleugels. Het mannetje heeft hooguit een dunne zwarte rand op de bovenvleugel. Het vrouwtje echter heeft dikke zwarte randen op zowel voor- als achtervleugel. De onderkant van de vleugels is bezaaid met zwarte vlekjes die mooi afsteken tegen de zilverkleurige ondergrond. Het boomblauwtje heeft geen oranje franje en andere opvallende elementen aan de onderkant.

Leefgebied
Het boomblauwtje kun je vrijwel overal tegenkomen. In de bebouwde kom, in je tuin of in het groen langs de straat. Ook langs bosranden en ín bossen zie je hem. Tegen het mosgroen van het bos steekt het blauw fraai af. En heb je het geluk dat je een bloemrijke weide bezoekt aan de rand van een bos, dan heb je een kleine kans dat je het boomblauwtje op een bloem ziet zoeken naar nectar.

Vliegperiode
Het boomblauwtje vliegt in twee generaties. Een vroege generatie in april en mei en een latere generatie die van half juni tot eind augustus vliegt.

Gelijkende soorten
Bij oppervlakkige beschouwing kun je het boomblauwtje verwarren met het staartblauwtje. Maar eerlijk gezegd zal het staartje op de achtervleugel van het staartblauwtje de meeste mensen direct opvallen. Omdat het fragiele staartje zomaar kan afbreken, heeft het staartblauwtje gelukkig nog een afwijkend kenmerk: de oranje vlekken op de onderkant van de achtervleugel.

Nuttige websites
Voor meer informatie en fraaie foto’s bezoek je de website van de Vlinderstichting. Heb je daar niet genoeg aan, ga dan naar de zeer informatieve website Butterflies of France.

Tips van visdief

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

veldgids dagvlinders

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen