bonte vliegenvangers op de maasvlakte

Bonte vliegenvangers op de Maasvlakte

Ook op de Maasvlakte begint het te ritselen. De eerste zangvogels zijn gearriveerd op hun weg van noord naar zuid. Deze week werd zelfs de eerste draaihals alweer gezien! Een bijzondere spechtensoort die elke vogelaar hoog op zijn of haar verlanglijstje heeft staan. Ik filmde hem twee jaar geleden op deze locatie. En ook de bonte vliegenvangers waren gesignaleerd en speciaal voor deze soort bezocht ik de Maasvlakte.

Jaren geleden bezocht ik de Maasvlakte trouwens voor een heel andere activiteit: zeevissen en liefst op de zeebaars. Tussen de reusachtige betonblokken op de Stenen Glooiing ving ik menig zeebaars, soms groter dan zestig centimeter. Maar de vangsten liepen terug en ik stopte met vissen. Nu kijk ik op dit bijzondere punt in de Europoort uit naar vogels. Maar ik sluit niet uit dat ik er ooit weer met mijn spinhengeltje zal staan in de hoop een zeebaars te verschalken. Ik zag er nu zelfs sportvissers in een kayak of bellyboat dobberen.

Nu was ik er voor dus voor de bonte vliegenvangers. Die zaten er vanuit de struiken en het hekwerk te jagen op insecten. Bonte vliegenvangers heten naar wat ze eten: vliegen. Maar ook vlinders en andere vliegende insecten verdwijnen in de snavels hoor. Zo kieskeurig zijn ze niet.

Bonte vliegenvangers broeden vooral in het oosten van ons land, in (loof)bossen. Ik lees in de Vogelatlas van Nederland dat het deze soort voor de wind gaat in ons land. Het aantal bonte vliegenvangers is de laatste jaren gestaag gegroeid. De reden? Het gegroeide areaal aan bos. Overigens broedde de bonte vliegenvanger tot honderd jaar geleden niet in ons land, lees ik in dezelfde vogelatlas. Een relatief nieuwe soort dus in ons land. Mooi.

Ik maakte aan de rand van het Luzerneveld vlak voor de Stenen Glooiing deze vlog:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)