Bonte strandlopers in een oude landbouwhaven

Een wonder dat ik dit bericht kan plaatsen. Gisteren was ik in al mijn onhandigheid aan het prutsen, boem, door een verkeerde actie mijn .htaccess naar de Filistijnen. Website op zwart en ik licht in paniek (en dat is een flinke understatement). Gelukkig hielpen de mensen van Hosting2Go me vanmorgen snel uit de brand, en hoe! Ik ben ze nog dankbaar.

De kerstvakantie was voor een groot deel grijs gekleurd. Dichte mist onttrok de horizon en de omgeving aan het zicht. Het leverde mystieke beelden op, maar om vogels te filmen niet heel ideaal. In een oud en dichtgeslibd landbouwhaventje betoonde een groepje bonte strandlopers zich barmhartig. Niet schuw en aardig dichtbij scharrelde het door de dunne blubber. Bonte strandloper komen uit het hoge noorden, een deel overwintert in de Waddenzee en Oosterschelde, een ander deel vliegt door naar nog zuidelijker streken. Eén kenmerk delen beide groepen: ze hebben altijd voedsel nodig om warm te blijven en om op te vetten voor de lange reis naar het noorden. Uit onderzoek blijkt dat verstoring van steltlopers funeste gevolgen heeft. Het opvetten blijft achter waardoor ze of verhongeren of na de winter de broedgebieden niet bereiken vanwege een tekort aan brandstof. Niet zomaar het wad oplopen dus. Slechts daar waar het is toegestaan. Echt, je helpt de vogels enorm. En geloof je me niet of wil je er meer over weten? Lees dan het boek Knooppunt Waddenzee maar eens. Tal van onderzoekers vertellen heel persoonlijk over de vogels die ze onderzochten. Geen zware kost, wel heel interessant.