Bonte strandlopers op het strand van IJmuiden

Vandaag sprak ik een vogelaar en toen ik zei dat ik op de Zuidpier van IJmuiden was, vertelde hij dat hij dierbare herinneringen heeft aan deze locatie. Midden in de herfst bij nacht en ontij uit bed om door regenvlagen en mistflarden te speuren naar jagers, stormvogeltjes en burgemeesters. Zo’n iconische waarde heeft de Zuidpier voor mij nog niet, ik bezocht de pier tot nu slechts twee maal, maar ik kan me er alles bij voorstellen. De Zuidpier is nu eenmaal een van de vogelboulevards van Nederland. En neem het strand er dan maar meteen bij ook. Hier zie je hoe een stel bonte strandlopers in de branding op zoek is naar voedsel. Leuke vogeltjes die helaas maar al te snel, veel te snel, langslopen. Ben je er vroeg in de herfst dan maak je nog kans op bonte strandlopers met een zwarte onderbuik. Restanten van het zomerkleed. Wil je ze helemaal in zomerkleed zien dan dien je in juni af te reizen naar de toendra’s in het hoge noorden. Daar broeden ze namelijk om na het broedseizoen met een rotgang naar zuidelijker streken af te reizen. De Zuidpier dus.

beste vogelgidsen voor aan de kust