Bonte strandloper aan de kust

Gisteren schreef ik al over een steltloper die als broedvogel is uitgestorven in Nederland (de goudplevier), vandaag heb ik weer zo’n geval. De bonte strandloper was tot de jaren tachtig in Nederland en België een broedvogel. Maar dat laatste broedsel was al een incidenteel geval, zo lees ik op de website van Sovon. Tot de jaren zestig was de bonte strandloper een min of meer regelmatige broedvogel. Nu moeten we het doen met doortrekkers en wintergasten. In het Handboek Vogels van Nederland en België lees ik dat je in najaar en winter honderdduizenden exemplaren in Nederland kunt zien. Dan zie je de bonte strandloper aan de kust en in het binnenland. Aan de kust soms in grote zwermen. Overigens meldt ditzelfde handboek dat de bonte strandloper ook een zomergast is. Een tienduizend exemplaren zouden de zomermaanden aan de kust door brengen zonder tot broeden te komen.

Bonte strandloper aan de kust

Een bonte strandloper aan de kust is dan ook zo bijzonder niet. Alhoewel, je zou eens een bonte strandloper in zomerkleed moeten zien. Dan piep je wel anders. Een bonte strandloper in zomerkleed is een van de hoogtepunten tijdens een vogeltocht. Het diepe zwart op de borst en de intense kleuren op nek en rug. Je zou wensen dat je elke dag een bonte strandloper aan de kust zou tegenkomen. Mij overkomt dat overigens zo vaak nog niet. Maar laatst was ik in Zeeland en filmde ik een witte kleine plevier. Ik had mijn telescoop niet bij, maar gelukkig zette een andere vogelaar net zijn Swarovski telescoop op. En daar richtte hij zijn toeter op een bonte strandloper die nog helemaal in zomerkleed was. Een van de mooiste vogels die ik ooit heb gezien! En een zwerm bonte strandlopers is ook al zo’n een fenomenaal tafereel met de constante wisseling van boven- en onderkant.

Talrijkste van alle strandlopers in het binnenland

Zoals ik hierboven al aangaf, de bonte strandloper kom je tegen aan de kust én in het binnenland. In het binnenland schijnt de bonte strandloper de talrijkste van alle strandlopers te zijn. Maar ook daar zijn groepjes van enkele tientallen een bijzonder fenomeen. Ik filmde mijn bonte strandloper aan de kust, op de Zuidpier van IJmuiden. Anders dan filosoof Bram Esser in zijn boek Kustverhalen, laat ik het industriegebied van IJmuiden links liggen. Het complex van Tata Steel is aan mij niet besteed. De Zuidpier is een ander verhaal. Dat is een hotspot voor vogelaars, zo merkte ik ook deze week weer. Voor mij op het strand waaierden minimaal veertig vogelaars breed uit over de zandvlakte. Ik ben liever alleen, maar elk voordeel heeft zijn nadeel: ik kijk altijd goed naar andere vogelaars. Kijken zij ingespannen naar één bepaald punt, dan hebben ze een leuke soort in beeld.

Manke bonte strandloper

En zo kwam ik de bonte strandloper op het spoor. Niet op het strand, maar op de Zuidpier zelf. Tussen een groepje steenlopers zat hij. Een eenzame. Driftig op zoek naar voedsel tussen het groenwier. Een krans van groen siert zijn snavelpunt. Maar let eens goed op. Met deze bonte strandloper is meer aan de hand dan dat hij in winterkleed is. Soms glijdt hij uit en dat zie je bij vogels niet vaak. Inderdaad, deze bonte strandloper is mank. Of hij pijn ervaart aan zijn scheve pootje, weet ik niet. Anders dan mensen kan een vogel geen grimas op zijn tronie toveren. Het lijkt me wel mee te vallen, want na een struikeling gaat hij weer onvervaard verder met foerageren. Het voedsel van de bonte strandloper bestaat uit insecten, wormen, kreeftachtigen en schelpdieren, zo lees ik in het handboek. Geen idee of hij die tussen het groen weet te vinden. Hij leeft nog, dus het zal wel.

Die ondersoorten

Een laatste feitje over de bonte strandloper. In Nederland komen drie ondersoorten voor. De ondersoort uit Groenland, die van IJsland en de Noord-Europese vogels die tot ver in Rusland broeden. Wil je kennis maken met het broedgebied van de bonte strandloper, dan moet je het boek De rotgans van Barwolt Ebbinge maar eens lezen. De bonte strandloper komt er zijdelings en sporadisch in voor, maar je krijgt wel een interessant inkijkje in het leven op de zomerse toendra’s.

Nu over naar mijn manke bonte strandloper. Het arme beest. Maar zelfs een arm beest verdient een publiek:

De beste telescopen van dit moment:
Reageer op mijn bericht ‘Bonte strandloper aan de kust’: