Bonte strandloper aan de kust

Gisteren schreef ik al over een steltloper die als broedvogel is uitgestorven in Nederland (de goudplevier), vandaag heb ik weer zo’n geval. De bonte strandloper was tot de jaren tachtig in Nederland en België een broedvogel. Maar dat laatste broedsel was al een incidenteel geval, zo lees ik op de website van Sovon. Tot de jaren zestig was de bonte strandloper een min of meer regelmatige broedvogel. Nu moeten we het doen met doortrekkers en wintergasten. In het Handboek Vogels van Nederland en België lees ik dat je in najaar en winter honderdduizenden exemplaren in Nederland kunt zien. Dan zie je de bonte strandloper aan de kust en in het binnenland. Aan de kust soms in grote zwermen. Overigens meldt ditzelfde handboek dat de bonte strandloper ook een zomergast is. Een tienduizend exemplaren zouden de zomermaanden aan de kust door brengen zonder tot broeden te komen.

Bonte strandloper aan de kust

Een bonte strandloper aan de kust is dan ook zo bijzonder niet. Alhoewel, je zou eens een bonte strandloper in zomerkleed moeten zien. Dan piep je wel anders. Een bonte strandloper in zomerkleed is een van de hoogtepunten tijdens een vogeltocht. Het diepe zwart op de borst en de intense kleuren op nek en rug. Je zou wensen dat je elke dag een bonte strandloper aan de kust zou tegenkomen. Mij overkomt dat overigens zo vaak nog niet. Maar laatst was ik in Zeeland en filmde ik een witte kleine plevier. Ik had mijn telescoop niet bij, maar gelukkig zette een andere vogelaar net zijn Swarovski telescoop op. En daar richtte hij zijn toeter op een bonte strandloper die nog helemaal in zomerkleed was. Een van de mooiste vogels die ik ooit heb gezien! En een zwerm bonte strandlopers is ook al zo’n een fenomenaal tafereel met de constante wisseling van boven- en onderkant.

Talrijkste van alle strandlopers in het binnenland

Zoals ik hierboven al aangaf, de bonte strandloper kom je tegen aan de kust én in het binnenland. In het binnenland schijnt de bonte strandloper de talrijkste van alle strandlopers te zijn. Maar ook daar zijn groepjes van enkele tientallen een bijzonder fenomeen. Ik filmde mijn bonte strandloper aan de kust, op de Zuidpier van IJmuiden. Anders dan filosoof Bram Esser in zijn boek Kustverhalen, laat ik het industriegebied van IJmuiden links liggen. Het complex van Tata Steel is aan mij niet besteed. De Zuidpier is een ander verhaal. Dat is een hotspot voor vogelaars, zo merkte ik ook deze week weer. Voor mij op het strand waaierden minimaal veertig vogelaars breed uit over de zandvlakte. Ik ben liever alleen, maar elk voordeel heeft zijn nadeel: ik kijk altijd goed naar andere vogelaars. Kijken zij ingespannen naar één bepaald punt, dan hebben ze een leuke soort in beeld.

Manke bonte strandloper

En zo kwam ik de bonte strandloper op het spoor. Niet op het strand, maar op de Zuidpier zelf. Tussen een groepje steenlopers zat hij. Een eenzame. Driftig op zoek naar voedsel tussen het groenwier. Een krans van groen siert zijn snavelpunt. Maar let eens goed op. Met deze bonte strandloper is meer aan de hand dan dat hij in winterkleed is. Soms glijdt hij uit en dat zie je bij vogels niet vaak. Inderdaad, deze bonte strandloper is mank. Of hij pijn ervaart aan zijn scheve pootje, weet ik niet. Anders dan mensen kan een vogel geen grimas op zijn tronie toveren. Het lijkt me wel mee te vallen, want na een struikeling gaat hij weer onvervaard verder met foerageren. Het voedsel van de bonte strandloper bestaat uit insecten, wormen, kreeftachtigen en schelpdieren, zo lees ik in het handboek. Geen idee of hij die tussen het groen weet te vinden. Hij leeft nog, dus het zal wel.

Die ondersoorten

Een laatste feitje over de bonte strandloper. In Nederland komen drie ondersoorten voor. De ondersoort uit Groenland, die van IJsland en de Noord-Europese vogels die tot ver in Rusland broeden. Wil je kennis maken met het broedgebied van de bonte strandloper, dan moet je het boek De rotgans van Barwolt Ebbinge maar eens lezen. De bonte strandloper komt er zijdelings en sporadisch in voor, maar je krijgt wel een interessant inkijkje in het leven op de zomerse toendra’s.

Nu over naar mijn manke bonte strandloper. Het arme beest. Maar zelfs een arm beest verdient een publiek:

De beste telescopen van dit moment:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 9 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij het inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.

Reageer op mijn bericht ‘Bonte strandloper aan de kust’: