Bontbekplevieren kijken op de Brouwersdam (fotograaf: Sjaak Huijer)

Bontbekplevier filmen op de Brouwersdam

Dinsdag maakte ik met mijn zoon Jelle een rondje Zeeland. Na de Neeltje Jans bezochten we de Brouwersdam waar we naast de middelste zaagbekken en ijseenden ook een bontbekplevier filmden. In deze vlog zie je deze eenzame steltloper voorbij komen.

Op de Brouwersdam kun je makkelijk soorten ‘scoren’. Je rijdt langzaam langs het talud tussen de spuisluis en het sportstrand en je speurt bij hoog water het asfalt af. Bij laag water lopen de steltlopers wat lager, namelijk op het plateau waar ze naar voedsel zoeken. Op het talud rusten ze uit en wachten ze tot het water gaat zakken.

Doe je rustig aan dan blijven de vogels meestal gewoon zitten. Uitstappen is een risico waarbij je je ook nog eens moet realiseren dat elke onnodige vlucht de vogels energie kost. Kostbare energie die ze nodig hebben om de winter door te komen. Je kunt ze dus maar beter rustig laten zitten.

In deze tijd van het jaar zie je vooral bontbekplevier, paarse strandloper en drieteenstrandloper op het talud. Een enkele bonte strandloper voegt zich erbij, naast natuurlijk de scholeksters en wulpen. De laatste weken heb ik de kanoeten niet meer gezien, maar ook die zie je regelmatig aan de Brouwersdam.

Nou, steltlopers die de barre omstandigheden aan de kust niet deren, die mag je gerust krachtpatsers noemen. Gaat ze zien, deze overlevingskunstenaars!