jeanette boogmans uit je kruin

‘Bomen zijn eigenzinnig.’ Jeanette Boogmans

Nadat ik haar nieuwe boek Uit je kruin!, een boekje over natuurbeleving met bomen, had gerecenseerd, kwam ik in contact met Jeanette Boogmans van Zebrarups Natuureducatie. Ik stelde haar een paar vragen naar aanleiding van haar boek.

Wat betekenen bomen voor je?

Bomen zijn eigenzinnig, ze groeien op de gekste plekken en hun takken hebben maffe vormen, dit vind ik mooi. Ik word blij van bomen, ze zijn levenskrachtig. Bovendien zorgen bomen er voor dat je jezelf als mens op een goede manier nietig voelt; gewoon een klein deel van het grote geheel.

Waarom een boekje over natuurbeleving met en rond bomen?

Bomen zijn dicht bij ons en toch hebben we er vaak weinig binding mee. Dat is jammer, want ze leiden een spannend leven, vooral onder de grond. Voor kinderen zijn bomen laagdrempelig, maar wij opvoeders kunnen ze op een speelse manier helpen om bomen wat meer te leren kennen.

Wat vind jij de drie leukste activiteiten in Uit je kruin?

Oei, hangt van mijn stemming af. Samen ademen met een struik is een mooie rustige oefening voor 16 +, maar ook heel leuk met grootouders en kleinkinderen. Drolduwen (6-10 jaar) vind ik qua titel al geinig, maar is ook simpel om te doen. Je duwt op handen en voeten een stronkje of dikke tak achteruit weg, net als een mestkever zijn mest. Voor de kleuters vind ik de boom is jarig een fijne activiteit. Herkenbaar voor de kinderen en gezellig, je gaat samen de boom versieren en zingt “lang zal die leven”.

En tot slot: Is Uit je kruin! een vervolg op Rupsen horen poepen

Beiden zijn speels geschreven en staan bol van beleving. In Rupsen horen poepen staat bijvoorbeeld “geblinddoekt boom herkennen”, dus dat ga ik niet herhalen. De opzet is anders. Rupsen horen poepen gaat uit van de 6 zintuigen (inclusief evenwicht) terwijl Uit je kruin! uit gaat van een inhoudelijk onderwerp, bomen dus, en het volgt de weken van het jaar. Rupsen horen poepen beslaat 20 jaar buitenervaring, aangevuld met eigen ideeën. Uit je kruin! is voor 80% zelf bedacht en dus vernieuwend.