boerenzwaluw in de hellegatsplaten

Boerenzwaluw, stofzuiger van de lucht

De eerste vogel die ik vrijdag filmde, was de huiszwaluw. Een flinke groep zat gras en stro te plukken ter bekleding van het nest. De laatste vogel die ik filmde was een boerenzwaluw. In De Kluut, één van de vier vogelkijkhutten in de Hellegatsplaten, broedt een paartje. En aangezien de jongen net uit het ei zijn gekropen, vliegen de oudervogels nu fanatiek heen en weer.

Wat opviel was dat het vrouwtje meer lef had dan het mannetje. Het vrouwtje schoot telkens zonder aarzelen de hut in om op het nest te landen. Het mannetje bleef aarzelend in de kijkopening zitten. Blijkbaar waren wij afschrikwekkend genoeg. Maar dat gaf ons de gelegenheid om hem van heel dichtbij te filmen en te fotograferen. En dan valt op…

Hoe vol zijn snavel zit… Kijk je goed, dan zie je de insecten zelfs nog wriemelen in zijn brede snavel. Je kunt de boerenzwaluw met recht de stofzuiger van de lucht noemen. Heb je last van muggen en vliegen? Laat dan de boerenzwaluw toe in je schuur of garage. Of sta de huiszwaluw toe om onder de overstekken zijn nest te vast te plakken. De gierzwaluw ondertussen nestelt het liefst onder je dakpannen. Ook een goed idee. Allemaal stofzuigeren ze de lucht op jacht naar insecten.

Nu de zwaluwen zich te goed doen aan de insecten, kun je de conclusie trekken dat insecten wel héél belangrijk zijn voor deze vogels (en vele andere soorten). Geen insecten, dan ook geen zwaluwen. Of beter gezegd: de pasgeboren kuikens in dit nest zullen dan geen lang leven beschoren zijn. Dat ze nog maar pas uit het ei gekropen zijn, kun je zien aan de ogen. Die zitten nog dicht. Dit zijn echt nog heel jonge kuikens. Ze krijgen om de beurt een smakelijk hapje insecten. Maar let op: de sterkste kuikens krijgen het meest. Het jong dat achterblijft, loopt de kans dood te gaan. Opensperren, die snavels, kinderen! Laat je oranje kelen zien. Zodat ze volgepropt worden met wriemelende insecten.

Boerenzwaluw in de Hellegatsplaten

De beste verrekijkers om insecten te kijken (want stellen heel dichtbij scherp):