boerenzwaluw in de hellegatsplaten

Boerenzwaluw, stofzuiger van de lucht

De eerste vogel die ik vrijdag filmde, was de huiszwaluw. Een flinke groep zat gras en stro te plukken ter bekleding van het nest. De laatste vogel die ik filmde was een boerenzwaluw. In De Kluut, één van de vier vogelkijkhutten in de Hellegatsplaten, broedt een paartje. En aangezien de jongen net uit het ei zijn gekropen, vliegen de oudervogels nu fanatiek heen en weer.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Wat opviel was dat het vrouwtje meer lef had dan het mannetje. Het vrouwtje schoot telkens zonder aarzelen de hut in om op het nest te landen. Het mannetje bleef aarzelend in de kijkopening zitten. Blijkbaar waren wij afschrikwekkend genoeg. Maar dat gaf ons de gelegenheid om hem van heel dichtbij te filmen en te fotograferen. En dan valt op…

Hoe vol zijn snavel zit… Kijk je goed, dan zie je de insecten zelfs nog wriemelen in zijn brede snavel. Je kunt de boerenzwaluw met recht de stofzuiger van de lucht noemen. Heb je last van muggen en vliegen? Laat dan de boerenzwaluw toe in je schuur of garage. Of sta de huiszwaluw toe om onder de overstekken zijn nest te vast te plakken. De gierzwaluw ondertussen nestelt het liefst onder je dakpannen. Ook een goed idee. Allemaal stofzuigeren ze de lucht op jacht naar insecten.

Nu de zwaluwen zich te goed doen aan de insecten, kun je de conclusie trekken dat insecten wel héél belangrijk zijn voor deze vogels (en vele andere soorten). Geen insecten, dan ook geen zwaluwen. Of beter gezegd: de pasgeboren kuikens in dit nest zullen dan geen lang leven beschoren zijn. Dat ze nog maar pas uit het ei gekropen zijn, kun je zien aan de ogen. Die zitten nog dicht. Dit zijn echt nog heel jonge kuikens. Ze krijgen om de beurt een smakelijk hapje insecten. Maar let op: de sterkste kuikens krijgen het meest. Het jong dat achterblijft, loopt de kans dood te gaan. Opensperren, die snavels, kinderen! Laat je oranje kelen zien. Zodat ze volgepropt worden met wriemelende insecten.

Boerenzwaluw in de Hellegatsplaten

De beste verrekijkers om insecten te kijken (want stellen heel dichtbij scherp):

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,8 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Vortex stelt op 1,4 meter haarscherp. Deze verrekijker is robuust en levert echt een topbeeld. Is een duurder model, maar kan zich qua beeldkwaliteit meten met de absolute topmodellen. Deze outsider moet je echt eens proberen.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.

De Swarovski NL Pure is hét paradepaardje van dit uitmuntende en geliefde merk. Deze verrekijker is gemaakt uit de beste materialen, voorzien van de beste coatings, ligt uitermate prettig in de hand en is ook lekker licht. De close-focus van 2 meter is dan wel de grootste in dit overzicht, maar op twee meter insecten kijken heeft als prettige bijkomstigheid dat je de insecten nauwelijks verstoort. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wat mij betreft de close-focus bij dit model wat tegenvalt gezien de hoogte van het aankoopbedrag.

Het nieuwste paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. Dit model is aanmerkelijk lichter van gewicht dan de Swarovski NL Pure. Nog belangrijker is de close focus. Die is met 1,2 meter werkelijk ideaal voor mensen die insecten willen kijken met hun verrekijker. Het beeld is helder, enigszins koel te noemen. Een uitstekend alternatief voor wie op zoek ik naar een ware topkijker. Dit model is ook nog eens flink goedkoper dan de NL Pure van Swaroviski.