Lepelaars (fotograaf: Sjaak Huijer)

Boek een vogelexcursie

Al in mijn tienerjaren leidde ik op het eiland Tholen vogelexcursies. En nog altijd vind ik het ontzettend leuk om als vogelgids mensen rond te leiden in de natuur. Tegenwoordig woon ik in de Alblasserwaard en geef ik ook excursies in andere gebieden. Waarbij ik altijd rekening hou met jouw wensen.

Mijn favoriete vogelgebieden

Natuurlijk heeft ook een vogelgids zo zijn favoriete gebieden. Zo ook ik. Dat heeft als groot voordeel dat ik die gebieden goed ken. Mijn favoriete vogelgebieden zijn:

Het hele jaar rond

 • Schouwen-Duiveland. Dit Zeeuwse eiland is een van de beste vogeleilanden die ik ken. Het hele jaar door kun je er genieten van de prachtige Zeeuwse natuur waarin ik ben opgegroeid. Tijdens een excursie bezoeken we een aantal van die gebieden, met als absoluut hoogtepunt natuurlijk de Prunje achter Zierikzee.
 • Goeree-Overflakkee. Op dit Zuid-Hollandse eiland vind je een groot aantal uitgestrekte natuurgebieden die allemaal in verbinding staan met de delta. Zoete en zilte natuur wisselen elkaar af en juist die variatie zorgt voor heel veel soorten en grote aantallen vogels.
 • Tholen. Het eiland waar ik opgroeide en waar je van dichtbij kunt genieten van wadvogels. We bezoeken een aantal vogelgebieden in de noordoosthoek van het eiland en maken desgewenst een uitstapje naar één van de andere Zeeuwse eilanden. Hier zien we vooral wadvogels, eenden en in de winter ook ganzen.
 • Noord-Beveland. De noordkust van dit kleine Zeeuwse eiland biedt fantastisch uitzicht over de Oosterschelde. Een goed vertrekpunt voor een vogelexcursie over de Zeeuwse eilanden.
 • Een gebied bij jou in de buurt dat jij goed kent en waarvan je wel eens wilt weten welke vogels je er tegenkomt tijdens je wandelingen.

Voorjaar

 • In de maanden april en mei leid ik je met veel plezier door een van de moerasgebieden bij mij in de buurt. Je maakt dan kennis met blauwborst, snor en rietzanger (en veel meer). Zo is de Zouweboezem in het voorjaar een van mijn favoriete gebieden, evenals de Biesbosch. Maar een bezoek aan de Donkse Laagten, de Crezéepolder bij Ridderkerk of de Tongplaat is dan ook zeer aan te raden!

Zomer

 • In de zomermaanden leiden de zangvogels een ingetogen bestaan, maar in de ochtenduren laten ze zich nog horen en zien. De eerste steltlopers uit het hoge noorden zijn weer te zien, denk bijvoorbeeld aan de kemphaan. Ik kies in de zomermaanden het liefst voor gebieden met ondiep water en slik, zoals de Biesbosch, de Prunje of de Crezéepolder. Ook en juist in Zeeland kun je hier in de zomer heerlijk vogels kijken. Hier zoeken we dan naar steltlopers, grote waadvogels, eenden en naar zangvogels. Mijn advies is om te kiezen voor alleen de ochtend. In de middag, wanneer de zon hoog staat en het warm kan zijn, zie je een stuk minder vogels of zijn de lichtomstandigheden verre ideaal. Bovendien kan het in sommige gebieden dan behoorlijk druk zijn met toeristen.

Najaar en winter

 • De Brouwersdam. Wil je op vogelexursie in het najaar en in de winter, dan is de Brouwersdam één van de logische locaties. Je geniet er van bijzondere zeevogels als roodkeelduiker, ijseend en zwarte zee-eend. Natuurlijk combineren we dit gebied met een aantal andere gebieden in de buurt. Bijvoorbeeld De Prunje op Schouwen-Duiveland.
 • Een tocht over de Zeeuwse eilanden. Waarbij we in overleg een mooie (dag)tour samenstellen.
 • De Biesbosch voor eenden, ganzen en natuurlijk roofvogels als de blauwe kiekendief en zeearend.

Uitgangspunten

Bij het geven van een excursie hanteer ik de volgende uitgangspunten:

 1. Je kunt kiezen voor een vogelexcursie van een halve dag (één dagdeel) of een hele dag (twee dagdelen). Ik begin altijd in de ochtend, omdat dat het beste deel van de dag is om vogels te kijken. Alleen de middag kan natuurlijk ook, maar dan zie je een stuk minder vogels. Dat doe ik liever niet.
 2. Ik geef tot nu toe uitsluitend excursies aan besloten groepen. Boek je mij, dan gaan er dus geen voor jou onbekende mensen mee.
 3. Ik leid je het liefste rond in een gebied dat ik goed ken. En laat je daar zien wat er zit. Wil je graag een aantal doelsoorten zien, geef dan dat aan. Maar blijf nuchter: ook voor een vogelgids zijn zeldzame vogels zeldzaam. En: de meeste vogels hebben vleugels. Zaten ze er gisteren, dan zijn ze vandaag wellicht gevlogen…
 4. Als het slecht weer is, leg ik je de keuze voor: uitstellen of toch gaan. Over annuleren doe ik niet moeilijk, dit kan altijd kosteloos.
 5. Altijd alles in overleg. Geen stress en vooral geen onnodige drukte.

Interesse? Zo kun je mij bereiken:

Heb je interesse in een vogelexcursie en wil je mij boeken als vogelgids, geef duidelijk aan wat je wensen zijn en ik doe een voorstel (gebied, data, lunch, vergoeding). Vul het formulier in op de pagina Over mij.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)