Het bleek blauwtje is een dwaalgast in Nederland. Een heel enkele keer strijkt hij ergens in Zuid-Limburg neer. Maar omdat de waardplant waar de rupsen van afhankelijk zijn (paardenhoefklaver) nauwelijks in Nederland voorkomt, kan het bleek blauwtje zich niet in Nederland voortplanten. Ik filmde het bleek blauwtje in de Haute-Savoie, in de Franse Alpen dus. Boven of net onder de boomgrens zag ik ze soms in kleine zwermen op een modderige plek, op zoek naar mineralen.
Uiterlijk
Het mannetje van het bleek blauwtje is op de bovenzijde lichtblauw dat naar de buitenkanten van de vleugels steeds lichter wordt, bijna wit. De randen van de bovenzijde van de voorvleugels zijn zwart. Die van de bovenzijde van de ondervleugels ook, maar aan de onderrand prijkt een aantal zwarte stippen. De onderkant is blauwbruin en bezaaid met een groot aantal zwarte stippen. Ik word zelf altijd een beetje tureluurs van die blauwtjes met hun stippen op de ondervleugels. Uren puzzelen en dan zie ik het vaak nog niet.
Voor de vrouwtjes geldt dat de bovenzijde bruin is. Bijna een bruin blauwtje gelijk, want op de bovenzijde van de ondervleugels staan ook een paar oranje stippen met een zwarte kern. De onderkant van de vrouwtjes is bruiner dan die van de mannetjes en zijn ook bezaaid met zwarte stippen.
Leefgebied
Het bleek blauwtje leeft op kalkgraslanden. In de Haute-Savoie kwam ik ze zowel op alpenweiden tegen als op graslandjes tussen de naaldbomen vlak onder de boomgrens.
Vliegperiode
Het bleek blauwtje kun je zien in de maanden juni tot en met september.
Gelijkende soorten
De familie van de blauwtjes is vaak maar een lastige familie, vind ik. Wat lijken de blauwtjes toch veel op elkaar. Maar eerlijk gezegd zijn de zwarte stippen op de bovenkant van de ondervleugel best uniek. Er zijn wel een paar andere blauwtjes die dat hebben, maar die zien er echt wel anders uit, of leven niet samen met bleek blauwtjes.