Blauwe kikkers in het Alblasserbos

In het voorjaar kun je gedurende een aantal dagen getuige zijn van een bijzonder verschijnsel in de natuur: de kikkers kleuren blauw! De mannetjes van de heikikker kleuren in het voorjaar helemaal blauw en ook de mannetjes van de bruine kikker verkleuren dan naar blauw-grijs. Voor beide soorten geldt dat ze alleen in de voortplantingstijd verkleuren. Na een paar dagen kleuren ze alweer normaal. Ik ging halverwege maart op zoek naar blauwe kikkers in het Alblasserbos.

Achter het bezoekerscentrum in het Alblasserbos bij Papendrecht zijn een paar vijvers aangelegd. Deze vijvers staan model voor het biotoop dat je verder in de Alblasserwaard aantreft. Helaas zijn de meeste waterpartijen in de Alblasserwaard zo natuurlijk niet meer als de vijvers in het Alblasserbos.

Op een rustige dag met niet te veel wind, en liefst wat zon, kun je in maart of begin april in deze vijvers blauwe kikkers zien. Klonters kikkerdril drijven in het water en rond dat kikkerdril gebeurt het. Sommige kikkers zijn aan het paren en de mannetjes laten de vrouwtjes beslist niet los. Er zwemmen ook individuen rond en die laten hun blauwe koppen en kelen soms ook goed zien.

Het verschil tussen de blauwe heikikker en blauwe bruine kikker is niet altijd even goed te zien. Een van de vrijwilligers van het natuurcentrum vertelde me dat de heikikker een lichte lijn over zijn hele lijf heeft lopen en de bruine kikker niet. Maar zitten de kikkers in het water, dan zie je vaak alleen de kop!

Verder maken de heikikkers in de paartijd een zacht hoempend geluid en de bruine kikker niet.

De kikkers in het filmpje hieronder (gemaakt op 16 maart 2024) maken geen geluid. Of de lichte streep over de hele flank loopt, weet ik niet. Maar vanwege het ontbreken van het geluid denk ik dat het bruine kikkers zijn. Een ander verschil is het kikkerdril. Leg je een klomp kikkerdril van de heikikker op je hand, dan blijft die klomp gewoon liggen. Het kikkerdril van de bruine kikker loopt echter als snot tussen de vingers door.

Waar kun je de blauwe kikkers zien in het Alblasserbos?

Achter het bezoekerscentrum bij Papendrecht (Matenaweg 1, 3356 LS Papendrecht) zijn natuurlijke vijvers aangelegd waar de kikkers in het voorjaar zich voortplanten. Deze vijvers kun je bezoeken. Doe het hek dicht zodat de honden buiten blijven.

Hou er rekening mee dat de kikkers slechts een paar dagen in het voorjaar blauw zijn. Ze kleuren dus al heel snel weer normaal. Je moet dus een flinke portie geluk hebben. De ene dag worden ze gezien, de andere dag niet. Dat heeft ook vaak met de weersomstandigheden te maken. In maart kan het nog flink koud zijn. En als het dan ook nog eens waait, dan laten de kikkers zich nauwelijks zien. Rustig weer, zonnig, al een beetje warm, dat zijn de beste omstandigheden om de kikkers te zien.

Op zonnige dagen kun je in de natuurtuin tegenwoordig ook muurhagedissen zien. Die zijn er door een onverlaat losgelaten, maar het is natuurlijk wel bijzonder om deze reptielen hier te kunnen zien. Zoek naar rotspartijen die door de zon zijn opgewarmd.

Natuurlijk kun je in het voorjaar ook heel goed vogels kijken in het Alblasserbos. De meest algemene vogels van park en tuin laten zich dan zien en vooral ook horen. Je leest hierover meer in mijn artikel Vogels kijken in het Alblasserbos.

Vakantiehuisjes in de Alblasserwaard

vakantiehuisjes in wenen

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de Alblasserwaard, bekijk dan het aanbod van rustig gelegen natuurhuisjes in deze regio. Eén vakantiehuisje kan ik speciaal aanbevelen vanwege zijn ligging: huisje De Kikker, geschikt voor 6 personen. Dit vakantiehuisje staat werkelijk midden in natuurgebied de Zouweboezem bij Lexmond. Aan de achterzijde en vanuit de tuin heb je een weids uitzicht over de Achthovense polder en aan de voorkant, net over het wandelpad, zingen snor, rietgors, blauwborst en al die andere moerasvogels. Je hebt geen buren, dus het is er heerlijk rustig. In de tuin worden vrij elk voorjaar grauwe vliegenvangers gezien.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!