Blauwe kiekendief in Polder de Zalm

Vorige week viel tijdens mijn vogeltocht op dat mijn vriend Sjaak onvervalste havikogen heeft. Hij zag nota bene een watersnip zitten tussen verdord gras. Ik zag er nog niet eens een kluit of boomblad in. Hoeveel vogels zal ik ondertussen onwetend voorbij zijn gelopen of gereden? Het moeten er talloze zijn. Vandaag dreigde opnieuw zoiets te gebeuren, maar opnieuw werd ik gered door een medevogelaar (die dit zelf niet weet). Deze anonieme heer zat namelijk genoeglijk in zijn auto naar de overzijde te turen. Ik dacht eerst naar het lege nest van de visarend, maar al snel vielen mijn ogen op een wiekende roofvogel. Juist: een kiekendief. En ik had al gezien op waarneming.nl dat momenteel zowel de blauwe als de grauwe kiekendief in de Brabantse Biesbosch rond vliegen. Blauwe of grauwe, maakt me eigenlijk niets uit, maar als ik toch moet kiezen liever een grauwe. Die heb ik in Nederland nog niet eerder gezien namelijk. Het volwassen vrouwtje maakte het me echter niet makkelijk. Ze bleef op grote afstand en zelfs twintig keer inzoomen maakt haar niet veel groter. Drie vogelgidsen raadpleegde ik (Vogeldeterminatie, Alle vogels van Europa en ANWB Vogelgids van Europa), aldoor turend naar mijn opnamen. Het was even puzzelen, maar ik ben er uit: een prachtige blauwe kiekendief. Het is trouwens roofvogeltijd in de Biesbosch: vanmiddag filmde ik buizerd, torenvalk en blauwe kiekendief. Een sperwer verdween vroegtijdig achter een dijkje. Een smelleken kliefde ver vooruit de lucht. En dan heb je natuurlijk nog de zeearend die je er elk moment kunt zien. Of een keertje niet, zoals mij overkwam vanmiddag. Of ben ik hem onwetend voorbij gereden? Het zal toch niet waar zijn dat ik hem voor een grauwe gans aanzag, net als een vorige keer?

roofvogels herkennen