blauwe ijsvogelvlinder

Blauwe ijsvogelvlinder

Mijn eerste filmpje van een dagvlinder, dit jaar. En dan meteen een bijzonder exemplaar zo zegt mijn vlindergids: een blauwe ijsvogelvlinder. Die komt niet in Nederland voor. Wel in Zuid-Frankrijk, in de bergen rond Lex Baux. Ik had erop gehoopt deze soort te zien tijdens onze vakantie. En per toeval lukte dat nog ook.

Op 1 mei zouden we de ruïne van Lex Baux gaan bestormen. Dit voormalige fort ligt bovenop een berg. En ik had gelezen dat er vogels als blauwe rotslijster en aasgier gezien worden. Maar! Op 1 mei zijn alle Fransen vrij en gaan ze aan de wandel. Kilometers ver voor Lex Baux stonden de auto’s geparkeerd. En ook kilometers na Lex Baux. Massa’s mensen dachten met ons de burcht te moeten bezoeken. Ons niet gezien, en dus reden we door en zochten we een rustig plekje op in de lage bergen.

Het was al middag, de vogels hielden zich koest. Onder me zag ik een parkachtig stukje. De rest van de familie lag onder een olijfboom. Ik daalde de bergwand af op zoek naar vlinders. Ik was nog niet beneden of deze blauwe ijsvogelvlinder vloog op van een boomblad. Ik had in een bezoekverslag van een KNNV Vereniging al gelezen dat zij de blauwe ijsvogelvlinder hadden gezien in deze tijd van het jaar. Dat had mijn hoop aangewakkerd om deze prachtige vlinder te kunnen filmen. En zo geschiedde, hoewel de wind een geduchte tegenstander bleek.

Blauwe ijsvogelvlinder bij Lex Baux.

De beste vlindergidsen van dit moment:

[huge_it_portfolio id=”33″]

CameraNU.nl