blauwborst in de zouweboezem

Blauwborst op weg naar zijn jongen

Lang leve de blauwborst. Met deze prachtige rietvogel gaat het beslist niet slecht in ons land. Ik lees in de befaamde Vogelatlas voor Nederland zelfs dat ‘weinig soorten zangvogels zo’n spectaculaire uitbreiding als de blauwborst vertoonden.’ En inderdaad, de lijngrafiek vertoont een gestaag stijgende lijn.

Niet gek, want overal in Nederland worden wateropvanggebieden ingericht. Of worden natte natuurgebieden aangelegd. Denk bijvoorbeeld aan de Biesbosch, een uitgestrekt zoetwatermoeras dat enorm is uitgebreid. In de rietvelden broeden enorm veel blauwborsten.

De blauwborst hieronder filmde ik niet in een nieuw ingericht gebied. Ik filmde hem in de Zouweboezem, een oud moerasgebied tussen Ameide en Meerkerk. Ik had verwacht er meer te zien, maar ik vermoed dat de blauwborsten het te druk hebben met het voeren van hun jongen. Of dat de wind iets te straf was waardoor ze zich niet op de rietpluimen waagden.

We wandelden over de Zederikkade langs de Oude Zederik (een waterkreek die aan weerszijden begroeid is met brede rietkragen). Het riet is pas gemaaid en een eenzame struik houdt moedig stand. En zo ook de blauwborst die in de top van de struik landt. Even later duikt hij met het voedsel (een langpootmug zo te zien) naar beneden, vast op weg naar het nest met jongen. Ondertussen, maar dat zie je in een volgend filmpje, was het vrouwtje blauwborst flink aan het alarmeren. Op een tak vlak voor ons, dus die heb ik ook heel aardig vast weten te leggen. Toen we verder liepen in de richting van Molen De Hoop, zagen we een blauwborst op het wandelpad landen en tussen het hoge gras naar voedsel zoeken.

Blauwborsten dus. In het voorjaar een geliefd object voor menig vogelfotograaf.

Blauwborst in de Zouweboezem

De beste verrekijkers tussen € 500 en € 1.000:

GPO verovert de harten van steeds meer vogelaars. De verrekijkers van GPO staan garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Geroemd vanwege zijn lage gewicht (686 gram) en het super scherpe beeld.

Zeker niet de duurste verrekijker in deze categorie, verre van zelfs.

Licht, klein en robuust. Een verrekijker voor alle omstandigheden.

Zeer helder beeld. Deze verrekijker kan zich met de absolute topmodellen

De helderheid van het glaswerk wordt geroemd. Het gewicht is met 750 gram prima. Het gezichtsveld is 128 meter en dat is ook goed.

Waarom hij iets lager scoort dan de nummer 1? Vanwege de close-focus van 2 meter. Iets minder goed dan de 1,60 meter van de Vortex hierboven.

Ligt vanwege het compacte formaat heerlijk in de hand en heeft een fantastisch helder beeld.

Het gewicht is 730 gram en een gezichtsveld is 124 meter. De close-focus is 1,80 meter en positioneert zich daarmee precies tussen de modellen hierboven in.

Bekijk ook het overzicht van de beste verrekijkers tussen € 1.250 en € 2.000