Blauwborst in de Groene Jonker

De Groene Jonker is een voorbeeld van een geslaagd natuurproject. Dit natuurgebied ligt nabij de Nieuwkoopse Plassen. Het is nog niet zo heel lang geleden aangelegd. Het was eerst dus boerenland. Nu is het een moerasgebied waar je een keur aan moerasvogels kunt zien. In het voorjaar hoor je verspreid in het gebied zangvogels zingen als blauwborst, snor, kleine karekiet, rietzanger en rietgors. De geoorde fuut broedt er. Steltkluut en porseleinhoen werden er gezien, evenals de zwarte stern. Je kunt er nog heerlijk wandelen ook. Kortom, alle reden om dit gebied te bezoeken!

Bijzondere moerasvogels

Ik bezocht het gebied, omdat ik de moerasvogels en in het bijzonder de zangvogels wel eens van dichtbij wilde zien. Snor, kleine karekiet en rietzanger lieten zich als eerste horen. Al snel gevolgd door een blauwborst. Die zat hoog op een tak van een wilg te zingen. Nu behoort de blauwborst tot mijn favoriete vogels in het voorjaar en dus probeerde ik hem te filmen.

Tegenlicht

blauwborst uitsnede

Eerlijk gezegd was ik nogal somber gestemd over deze opnamen. Ik had behoorlijk tegenlicht en tot overmaat van ramp dook de blauwborst al snel naar beneden. Tja, zo gaat dat nu eenmaal weleens in de natuur en met blauwborsten, ook in de Groene Jonker. Een andere opname van een blauwborst die dag was wel mislukt. Maar het geluid van de zingende blauwborst nam ik wel aardig op. Dat geluid heb ik onder deze opname gemonteerd. De blauwborst wordt ook wel de nachtegaal van het rietland genoemd vanwege zijn gevarieerde lied. Nu vind ik dat een beetje overdreven, maar dat het een mooie zang is, dat beaam ik graag.

De beste gebieden om de blauwborst te zien

In het voorjaar ga ik er dikwijls op uit om in moerasgebieden de blauwborst op te zoeken. Weet jij een moerasgebied in jouw buurt met brede rietkragen waar ook nog wilgenstruiken en elzen groeien? Dan is de kans groot dat je daar ook de blauwborst ziet en hoort in de periode april tot en met juni. Ontdek hier mijn beste gebieden om de blauwborst te zien.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)