Biddende en voerende slangenarend

Pas bij het formuleren van de titel boven dit artikel valt me de samenhang tussen de werkwoorden op. Ik ben afkomstig van het eiland Tholen en woon in de Alblasserwaard. In die contreien gaat in veel gezinnen aan het eten het bidden nog altijd vooraf. En zo werkt dat bij sommige roofvogels ook, maar dan op een iets andere manier. In ons land is het de torenvalk die bekend staat om zijn langdurige bidstonden. En in de winter speuren tal van vogelaars de lucht af naar een biddende ruigpootbuizerd. Tijdens onze vakantie zag ik een andere joekel in de lucht bidden: een slangenarend. Net buiten het dorpje Gannay-sur-Loire in de Auvergne. Mijn kinderen waren er niet echt blij mee, die snakten naar de speeltuin en smeekten de vogel om vooral de plaat te poetsen. Deze brutale smeekbeden heb ik in de opname vervangen door het lieflijke geluid van een grauwe gors. Op een zeker moment laat de slangenarend zich ook nog eens vallen.

Ongeveer halverwege ook ander moois: een slangenarend voert zijn jongen. We zagen voor de auto een slangenarend wegvliegen met een hagedis of slang in zijn klauwen en hij vloog een bos in. We stopten en hoorden de jongen meteen en door de smeekbeden van deze jongen klonk ook het gezang van een wielewaal. Ik vind dat je nesten met rust moet laten, zeker van zulke bijzondere vogels, dus ik heb alleen het geluid opgenomen. Een mooie herinnering die ik graag me je deel.

de beste vogelgidsen van dit moment