Biddende en voerende slangenarend

Bidden en eten hebben voor orthodoxe gelovigen vaak veel met elkaar te maken. Wie eet, die bidt. En zo werkt dat bij sommige roofvogels ook, maar dan op een iets andere manier. In ons land is het de torenvalk die bekend staat om zijn langdurige bidstonden. Ook de visarend kan er wat van. Wie de visarend in de Brabantse Biesbosch wel eens heeft zien bidden, die weet wat voor kunstenaar dat is. En in de winter speuren tal van vogelaars de lucht af naar een biddende ruigpootbuizerd.

Tijdens onze vakanties in Frankrijk zag ik andere joekels van vogels in de lucht bidden: slangenarenden. Ik zag deze imposante roofvogel in de Brenne, in Bourgondië, in de Morvan én in de Auvergne.

In de Auvergne verbleven wij net buiten het dorpje Gannay-sur-Loire. Terwijl we ergens naar toe reden, zag ik hem boven een akker bidden. Mijn kinderen waren er niet echt blij mee, die snakten naar de speeltuin en smeekten de vogel om vooral de plaat te poetsen. Deze brutale smeekbeden heb ik in de opname vervangen door het lieflijke geluid van een grauwe gors. Op een zeker moment laat de slangenarend zich ook nog eens vallen.

Ongeveer halverwege ook ander moois: een slangenarend voert zijn jongen. We zagen voor de auto een slangenarend wegvliegen met een hagedis of slang in zijn klauwen en hij vloog een bos in. We stopten en hoorden de jongen meteen en door de smeekbeden van deze jongen klonk ook het gezang van een wielewaal. Ik vind dat je nesten met rust moet laten, zeker van zulke bijzondere vogels, dus ik heb alleen het geluid opgenomen. Een mooie herinnering die ik graag me je deel in het filmpje hieronder:

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)