vogels kijken vanuit vogelobservatorium tij

Bezoekverslag aan Vogelobservatorium Tij

Met het Vogelobservatorium Tij bij Stellendam maakt Nederland kennis met een nieuw fenomeen in vogelkijkhutland: de vogelkijkhut onder architectuur. Trouw noemde het zelfs een natuurkunstwerk. Vogelaars moeten zich nogal eens behelpen met een simpele gluurmuur of een bouwvallige hut. Maar in natuurgebied de Scheelhoek heeft Natuurmonumenten het anders aangepakt. Ze liet twee architectenbureaus samenwerken bij het ontwerpen van een futuristisch uitziende hut. Ik moet zeggen: het is inderdaad een belevenis om in de hut te zijn.

Maar even belangrijk als in de hut te zijn, is de voettocht er naar toe. Zeker nu een nieuw deel van de Scheelhoek is ontsloten. Dat maakt nieuwsgierig. Laat ik om te beginnen met onze waarnemingen (ik bezocht de hut met Sjaak) noteren. Op de parkeerplaats: twee dwergsterns overvliegend en een zingende grasmus. In het struweel voor de hut: groenling, fitis, cetti’s zanger, koekoek, rietzanger, spotvogel, winterkoninkje, merel. Vanuit het Vogelobservatorium Tij: visdief, knobbelzwaan, fuut, oeverloper, boerenzwaluw, witte kwikstaart en natuurlijk de zingende zangvogels die ik al noemde. De oeverzwaluwen moeten de nestwand nog ontdekken, althans, ik vermoed dat de gaten in de wand voor oeverzwaluwen zijn.

Het ontwerp van Vogelobservatorium Tij is gebaseerd op het ei van de grote stern. Deze prachtige zeevogel broedt voor de hut. Een toepasselijke naam dus. De houten constructie, de betonnen wentelvloer, het open en lichte ontwerp doen weldadig aan. Bepaald geen donker hok waar het altijd een beetje muf ruikt. De Swarovski telescoop op zijn vaste sokkel moedigt ook niet-vogelaars aan om een blik op de vogelwereld rondom te slaan.

Een witte kwikstaart landde op één van de rietstengels in het open dak. Dat levert weer eens een heel ander perspectief op om naar het beestje te kijken. De boerenzwaluw op de slikrand vlak onder me was bezig nestmateriaal te verzamelen. Het was een vrouwtje, maar dat ontdekte ik pas toen een mannetje een poging deed haar te bevruchten. Helaas, van vrouwelijke ontvankelijkheid bleek nog geen sprake. De komende dagen zal hij zijn best moeten doen zich te bewijzen.

Op de terugweg naar de auto nog een paar mooie opnames van rietzanger en fitis kunnen maken. De zingende spotvogel liet zich vanaf een behoorlijke afstand bekijken en beluisteren. Die opname is wat vaag, maar wellicht plaats ik het bewijsfilmpje ook nog.

Eén ding is zeker: Goeree-Overflakkee heeft er weer een trekpleister bij.

Boerenzwaluw voor Vogelobservatorium Tij bij Stellendam

De beste verrekijkers voor kinderen:

Ontwikkeld in samenwerking met Freek Vonk, de meest bekende bioloog van ons land. De verrekijker heeft een stevige grip door zijn rubberen bekleding en is daarom goed vast te houden. De verrekijker versterkt 10 keer. Het gewicht is met 270 gram heerlijk licht. Speciaal voor de jongste kinderen.

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Sterker nog: dit is een verrekijker die speciaal voor kinderen en tieners is ontwikkeld. Met een vergroting van 6,5 keer. Dat lijkt niet groot, maar hou er rekening mee dat het voor kinderen al lastig genoeg is om een verrekijker goed te richten. Het beeld is met deze vergroting ook lekker stabiel. Dit is wat mij betreft de verrekijker met de beste prijs-kwaliteitverhouding in dit overzicht. 

  Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

   Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

   Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

   Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

   Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

   Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.

   Vorm het budget geen belemmering en wil je je kind de beste verrekijker voor junioren geven, dan weet je wel bij welk merk je uitkomt: bij Swarovski. Aan de kwaliteit van de Swarovski My Junior verrekijkers hoef je niet te twijfelen. Dit is de absolute top op het gebied van verrekijkers! Dit model is verkrijgbaar in twee kleuren. Je hebt dus ook nog wat te kiezen. Eén minpuntje: de close-focus is 4 meter en dat is voor een verrekijker van Swarovski te veel, vind ik.