Bezienswaardigheden rond het Ortameer
Het Ortameer ligt ten westen van het veel bekendere Lago Maggiore. Een rijtje heuvels scheidt beide meren. Het Ortameer is een stuk rustiger dan het Lago Maggiore. Maar beslist niet minder mooi! Sterker nog, het Ortameer wordt gerekend tot een van de mooiste locaties van de regio Piemonte in Noord-Italië. Wij hebben zelf onze zomervakantie doorgebracht in het middeleeuwse stadje Orta San Guilio, en dat is ons prima bevallen. Ik deel graag de bezienswaardigheden rond het Ortameer met je.

#1. Orta San Guilio
Het ligt voor de hand om het middeleeuwse stadje Orta San Guilio op nummer één te plaatsen. En daar is niets verkeerds mee gedaan. Wat een prachtig stadje is dit toch! Heerlijk winkelen en slenteren door de smalle, authentieke straatjes waar de zwaluwen gezellig kwetteren. Natuurlijk dineer je een keer aan de oever van het Ortameer op een van de terrassen op het Piazza Mario Motta. Waag een keer de oversteek met de boot naar het eiland San Guilio. Ook daar wandel je door de smalle straatjes met als absoluut hoogtepunt de Basílica da San Guilio. En dan moeten we het nog over de Sacro Monte hebben, de heilige berg met twintig kapelletjes die gewijd zijn aan de heilige Franciscus van Assisi.

#2. De berg Mottarone
De hoogste berg tussen het Ortameer en het Lago Maggiore biedt een fenomenaal uitzicht over alle meren in de omgeving, en dat zijn er zeven in totaal. In de verte ligt de Po-vlakte. Je kunt heerlijk wandelen op de berg. Wielrenners wagen de klim. En ben je een snelheidsduivel, dan wandel je naar de top en doe je een rondje in de alpencoaster van Alpyland. Ik geef je één tip: geen angst en de remmen pas gebruiken zodra je beneden bent. Echt waar, je vliegt de bocht echt niet uit.

#3. Milaan
Op een uur rijden ligt de wereldstad Milaan. Is het niet te warm, dan is het de rit 100% waard. In het weekend is het er extra druk. Parkeer de auto in de parkeergarage bij het metrostation Lampugnano (geen waardevolle spullen achterlaten) en ga verder met de metro. Een dagkaartje kost slechts een paar euro. Stap uit bij Station Duomo, onder de kathedraal van Milaan. Schuin tegenover de kathedraal is een winkelcentrum waar de rijken der aarde hun kleding kopen. Je kunt in dit winkelcentrum ook lunchen, maar realiseer je dat de prijzen iets hoger zijn dan normaal.

#4. Monte Rosa
De Monte Rosa is de hoogste berg van Italië. Vanuit Orta San Guilio is het een uur rijden naar deze imposante puist. Je kunt hier ook in de zomer met de kabelbaan omhoog. Waarbij je ervoor kunt kiezen om met dezelfde kabelbaan terug te gaan naar het dal of de afdaling te voet te doen. In het begin van het smalle dal zou je niet zeggen dat het dorpje Staffa zo’n toeristisch trekpleister is.

#5. Lucarno 
Deze Zwitserse stad aan het Lagio Maggiore ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van het Ortameer. Lucarno schijnt de stad met de meeste zonuren in Zwitserland te zijn. Op het gezellige Piazza Grande is het heerlijk koffie drinken, lunchen of dineren. Elke donderdag is er markt. De binnenstad is verboden terrein voor auto’s. Er worden openluchtconcerten gegeven. En dan hebben we in augustus ook nog het vermaarde filmfestival van Locarno waarbij de stad verandert in een grote openluchtbioscoop.

Verder nodigt de omgeving van het Ortameer uit voor heerlijke wandelingen. Rond het meer is een wandelroute uitgezet. Er ligt een aantal natuurparken in de omgeving. En natuurlijk biedt het Ortameer heerlijk zwemwater. Onze ervaring was wel dat het soms flink zoeken is om een openbaar stukje oever te vinden. Net buiten Orta San Guilio ligt een grasveld waar je in de schaduw van de bomen kunt zitten. Hier kun je ook heerlijk zwemmen. Op zonnige dagen kan het er heel druk zijn.

Tips van visdief

puur piemonte rik jensen

bezienswaardigheden ortameer b

bezienswaardigheden ortameer

recensie franciscus sacro monte en het ortameer felicia dekkers