Bezienswaardigheden in Zeeland

Ga je naar Zeeland op vakantie, dan wil je misschien ook wel eens iets meer dan vogels kijken of naar het strand. En ik verzeker je: dat kan heel goed! Want in Zeeland komen geschiedenis, cultuur en natuur op heel veel plaatsen samen. Proef een authentiek stukje Nederland door een van de volgende bezienswaardigheden in Zeeland te bezoeken:

#1. Watersnoodmuseum
Dat de natuur niet altijd een romantische plek is om te vertoeven, bewijst dit indrukwekkende museum wel. Tijdens een inktzwarte nacht in februari 1953 braken op tal van plekken de zeedijken. Complete dorpen werden verwoest. Meer dan 1.800 mensen verdronken. Het Watersnoodmuseum is gevestigd op een van de meest markante plekken op Schouwen-Duiveland: precies op de plaats waar de dijkdoorbraak met caissons werd gedicht. Sterker nog, het museum is gevestigd ín deze caissons. Lees meer.

#2. Mooie stadjes
Zeeland was in de Gouden Eeuw een van de rijkste provincies van Nederland. De Zeeuwen kozen vanuit Middelburg het ruime sop en voeren naar verre oorden. Historische stadjes als Middelburg, Veere, Vlissingen, Sluis en Zierikzee herinneren aan deze oude tijden. Je geniet er van de vele monumentale gebouwen, de terrasjes op de pleinen en de gezellige winkelstraatjes.

#3. Deltapark Neeltje Jans
De Neeltje Jans is een van de iconen die Nederland op de kaart hebben gezet. De ingenieuze dam laat het zeewater door, maar kan worden afgesloten zodra een orkaan op komst is. Gelukkig komt dat niet vaak voor. Ondertussen kun je heerlijk recreëren op de Neeltje Jans. Waterpret op het strand. Met het gezin een dagje uit naar het Deltapark. Of met vrienden lekker vissen op een van de vele strekdammen op lipvis, zeebaars, geep, makreel, schar of koolvis.

#4. Mooie dorpjes
In de polders, verscholen tussen bloemdijken en populieren, liggen overal verstilde dorpjes. Sommige dorpjes zijn wel heel erg slaperig, maar andere zijn een bezoek meer dan waard. Ga er lekker wandelen of fietsen. Neem Nisse bijvoorbeeld, in de prachtige Zak van Zuid-Beveland. In mei bloeien in het heggengebied de talloze meidoorns. Het is er dan een lustoord. Of Dreischor op Schouwen-Duiveland. Deze omgeving leent zich het beste om op de fiets te verkennen. Maak kennis met de uitgestrekte polders van Zeeland.

#5. Korenmolen De Verwachting
Dit is een tip waarvan ik toegeef dat die een beetje gekleurd is. Ik groeide namelijk op in Korenmolen De Verwachting in Tholen. Deze molen is helemaal gerestaureerd en behoort tot de mooiste in Nederland. Als de molen draait kun je hem bezoeken en is de molenwinkel geopend. Lees meer.

#6. De stranden
Gratis en voor niets: natuurbeleving van de hoogste orde. De Zeeuwse stranden behoren tot de schoonste van het land en van Europa. Het getij komt op en spoelt over je voeten. Het water staat laag en je kinderen spelen in het lauwe water in de ondiepe geulen en plasjes. En als je trek hebt, dan even naar een gezellig terras van een strandtent. Wie beweert dat je voor zon, zee en strand naar Turkije of Spanje moet, die heeft het volkomen mis.

#7. Mosselen
Of mosselen nu echt een bezienswaardigheid zijn, weet ik niet. Maar toch, Zeeland staat natuurlijk bekend om zijn mosselen en oesters. Ga eens in mosseldorp Yerseke kijken. Daar kun je de eeuwenoude oesterputten bekijken, waar nog altijd oesters worden verwaterd. En in de haven liggen de mosselkotters die de zilte zaligheden uit de Oosterschelde opvissen. Je kunt ze natuurlijk meteen proeven bij een van de restaurantjes of visboeren die het dorp rijk is. Mosselen proeven kun je ook in het dorp Philippine in Zeeuws-Vlaanderen. Dit dorp geniet tot ver over de grens bekendheid voor de vele mosselrestaurants die je er vindt. Ontzettend gezellig én lekker!

#8. Stoomtrein Goes-Borsele
Een leuk uitje met de (klein)kinderen. De stoomtrein rijdt dwars door de schitterende Zak van Zuid-Beveland. Van Goes naar het dorp Hoedekenskerke, of zelfs iets verder, naar het dorpje Baarland. Je geniet van het prachtige heggengebied en van de uitgestrekte polders. Voor jong en oud een gezellige dag!

#9. Vlaamse steden
Wil je Zeeland even uit, rij dan naar een van de gezellige Vlaamse steden in de buurt. Antwerpen bijvoorbeeld, met zijn historische centrum en dierentuin. Of naar de eeuwenoude steden Brugge en Gent. Het Vlaamse land heeft ontzettend veel te bieden. En dompel je je liever onder in het mondaine leven, dan op naar Knokke, een chique badplaats. Trouwens, heb je er de reis voor over, dan zou je zelfs naar Lille kunnen gaan, een prachtige stad in Noord-Frankrijk.

#10. Mini Mundi
Het voormalige Miniatuur Walcheren is in de eerste plaats een speelparadijs voor kinderen. In dit gemoedelijke pretpark beleeft jong en oud veel plezier. Lees meer.

Vogels kijken in Zeeland
Een andere heel goede reden om Zeeland te bezoeken is om er te genieten van de vele vogels die er leven. In het voorjaar broeden er de kluut, visdief, dwergstern en bontbekplevier. In herfst en winter geniet je van de rotganzen en bonte strandlopers. En wie weet zie je boven het Veerse Meer de zeearend vliegen. Ontdek hier de beste gebieden om vogels te kijken in Zeeland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)