Bezienswaardigheden en attracties in de Morvan (Bourgondië)

De Morvan is een van de vele regionale natuurparken die Frankrijk rijk is. Je gaat er op vakantie voor de natuur, de rust en het goede Bourgondische leven. De karakteristieke dorpjes, de uitgestrekte bossen, de vele meren en riviertjes oefenen elk jaar op veel mensen een grote aantrekkingskracht uit. Geen wonder, want natuurbeleving en watersport liggen nergens zo dicht bij elkaar. Terwijl je je op Lac des Settons kunt uitleven op het water, wandel je bij Uchon urenlang over de heuvels en geniet je van de fraaie uitzichten. En weet je wat ook zo aardig is? De Morvan is niet zo heel ver rijden vanuit Nederland en België. Hou je niet van het gejakker over de tolwegen, ga dan eens binnendoor via Brussel, Namen, Reims en Avallon. Het is een heerlijke route, al een eerste kennismaking met Noord-Frankrijk. Nu denk je, de Morvan is vooral natuur. Wat valt er nog meer te beleven? In dit artikel beschrijf ik 10 bezienswaardigheden en attracties in de Morvan. Een dagje uit levert tenslotte ook het ultieme vakantiegevoel op. Hou bij alles in je achterhoofd dat de Morvan deel uit maakt van het befaamde departement Bourgondië. En daar is het leven altijd goed. En ben je nog op zoek naar een vakantieadres? Kijk dan ook eens in het aanbod van Booking.com.

Tien bezienswaardigheden en attracties in de Morvan

De bezienswaardigheden die ik hier beschrijf zijn in willekeurige volgorde geplaatst. De nummering suggereert dus geen rangorde.

#1. Vézelay
Dit prachtige pelgrimsstadje mag in geen enkel overzicht van bezienswaardigheden ontbreken. Vézelay geldt als een van de mooiste stadjes in Frankrijk. Geschiedenis, religie en cultuur vormen één heerlijke symbiose. ‘s Zomers bruist het stadje. Duizenden bezoekers genieten in de pittoreske straatjes en pleinen van kunst, lekker eten en natuurlijk de beeldbepalende Romaanse basiliek. Als je voor de basiliek staat, let dan eens op het zogenaamde tympaan boven de grote deur. Volgens kenners is dit een van de mooiste Romaanse kunstwerken in Frankrijk.

#2. Kasteel Bazoches
Niet ver van Vézelay vandaan, ligt het dorpje Bazoches dat wordt bewaakt door het Kasteel van Bazoches. Dit prachtig geconserveerde kasteel werd in de twaalfde eeuw gebouwd. Er zit nog een Nederlands luchtje aan het kasteel. De Franse koning Louis XIV schenkt in de zeventiende eeuw wegens verdiensten aan Sébastien Le Prestre de Vauban. Deze Vauban was actief betrokken in de Hollandse oorlog. Een van zijn wapenfeiten was het beleg van Maastricht. Hij gaf leiding aan de belegering die uiteindelijk in de verovering van Maastricht door de Franse troepen resulteerde. Het leverde deze Franse strateeg naast roem ook het Kasteel van Bazoches op.

#3. Cave Barbotte
Wijnliefhebbers opgelet. Bij het dorpje Ouroux-en-Morvan is een roemruchte cave gevestigd: Caves Barbotte. In 1885 opgericht en nog altijd in bedrijf, inclusief een authentiek museum. In het seizoen is Cave Barbotte vijf dagen per week geopend (zondag en maandag gesloten). In juli organiseert de eigenaar een lokale markt. De data wijzigen elk jaar. Vraag de data op bij het VVV of mail met de eigenaar.

#4. Mont Beuvray
De Morvan is een heuvelachtig gebied. De Mont Beuvra is met zijn 821 meter een van de hoogste heuvels. Nu is deze heuvel ook beroemd vanwege Bibracte, een oude Keltische stad. Hier komt de geschiedenis van de Romeinen en Galliërs tot leven. Fundamenten van Gallische gebouwen zijn blootgelegd en de vondsten worden tentoongesteld in het bijbehorende museum. Hou je van geschiedenis en wil je zien hoe Asterix en Obelix leefden, dan moet je deze bezienswaardigheid in de Morvan zeker een keer bezocht hebben. Een groot verschil echter met de strips van Asterix is dat Julius Ceasar wel de eindoverwinning behaalde over de Galliërs. Hij schreef er zijn roemruchte boek  Commentarii de bello Gallico over en dat schreef hij uitgerekend in Bibracte. Historisch grondgebied dus, Mont Beuvray. Je kunt er trouwens ook heerlijk wandelen door de bossen en velden. De wandelroute voert je langs de Gallische gebouwen. Een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis. Bibracte ligt in het zuiden van de Morvan in de gemeente Saint-Léger-sous-Beuvray.

#5. Avallon
Van het zuiden gaan we naar het noorden van de Morvan. Daar ligt de eeuwenoude stad Avallon, een van de grootste steden in de Morvan. Ook al een stad met een eeuwenoude geschiedenis die teruggaat naar de Romeinen en de Kelten. Het centrum van Avallon getuigt van de roemruchte geschiedenis. Tal van bezienswaardigheden zijn geopend voor publiek. En ook in Avallon geldt: het leven is er goed.

#6. Uchon
We keren weer terug naar het zuiden. Naar ongeveer het meest zuidelijke puntje van de Morvan: Uchon. Hier zijn de heuvels hoog, de natuur adembenemend mooi en de rotsformaties grillig en indrukwekkend. Voor wandelaars en fietsers zijn er routes uitgezet die tot de mooiste in de Morvan behoren.

#7. Le Dolmes Chevresse
Over indrukwekkende natuur gesproken. In het centrale gedeelte van de Morvan vind je indrukwekkende rotsformaties. Bij sommige van die formaties lijkt het alsof menselijk intellect de hand heeft gehad in het formeren ervan. Maar niets is minder waar. Alles is hier het resultaat van ingewikkelde natuurlijke processen, dus ook de vorming van dat massieve hunebed. Ga er maar een keer wandelen, je zult onder de indruk raken.

#8. Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire
In de negentiende eeuw stichtten Benedictijnen de Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire. De abdij is helaas niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt er wel de specialiteit van het huis kopen: de Pierre-qui-Vire, een authentiek Frans kaasje. Ook voor de omgeving reis je af naar de abdij. Het groene onherbergzame landschap moet je echt hebben verkend. De abdij is gelegen ten zuiden van het dorpje Saint-Léger-Vauban in het noorden van de Morvan.

#9. Le saut de Gouloux
Ten noordoosten van het dorpje Montsauche-les-Settons, in het centrale deel van de Morvan, ligt een natuurlijke bezienswaardigheid: de waterval van Gouloux. Deze waterval, of beter: stroomversnelling, wordt jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht en geldt als een van de mooiste watervallen in de regio. Er is een wandelroute langs de rivier en waterval uitgestippeld. Ook kun je het informatiecentrum bezoeken. Ben je een waaghals, bedwing de stroomversnelling dan in een kayak.

#10. Chateau de Chastellux
Bij het dorpje Chastellux-sur-Cure in het noorden van de Morvan, is nog een kasteel gebouwd: Chateau de Chastellux. Dit kasteel is wat soberder ingericht dan Kasteel Bazoches, maar is ook een bezoek waard hoor. Al was het ook maar voor de schitterende tuin die bij het kasteel is aangelegd. Realiseer je ook hier dat je over eeuwenoude grond loopt. De geschiedenis van het kasteel gaat maar liefst tien eeuwen terug in de tijd.

Vogels kijken in de Morvan
Het authentieke landschap in de Morvan nodigt ook uit om vogels te kijken. Met name de maanden mei en juni lenen zich uitstekend om er te genieten van bijzondere vogels als de hop, cirlgors en zwarte wouw. Lees alles over vogels kijken in de Morvan in dit artikel.

Ik hoop dat ik je met dit overzicht van bezienswaardigheden in de Morvan op weg heb geholpen naar een geslaagde vakantiedag. Een prettige verblijf in de Morvan toegewenst!

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)