Beste verrekijker voor de vakantie

Wat is de beste verrekijker voor de vakantie? Je reist misschien met het vliegtuig naar een verre streek, of je reist met de auto naar het buitenland. Of, een stuk avontuurlijker, je stapt op de pedalen en je brengt je vakantie al fietsend door. Of wandelend, dan kan ook. Wil je dan vogels kijken, zoogdieren of zelfs insecten, dan is een verrekijker een onmisbaar instrument. Maar wat is nu de beste verrekijker voor de vakantie? In dit artikel help ik je om een goede verrekijker te kiezen.

De beste verrekijkers voor de vakantie:

Hoe bepaal je wat voor jou de beste verrekijker is?

Vliegtuig, auto, fiets of wandelschoenen. Hoe je je ook verplaatst tijdens je vakantie, één ding is zeker: hoe minder gewicht je mee zeult, hoe comfortabeler je je voelt. En dat is toch wel heel belangrijk tijdens je vakantie! Wat ook meespeelt bij het beantwoorden van de vraag wat de beste verrekijker is tijdens je vakantie is het seizoen waarin je vakantie valt. In het voorjaar en de zomer is het lang licht en schijnt de zon vaak fel. In het najaar en de winter kan het vooral in de ochtend heel lang duren voordat het zonlicht eindelijk doorbreekt. Dit alles is van belang bij het bepalen wat voor jou de beste verrekijkers voor de vakantie is.

De beste verrekijker tijdens de zomervakantie

Ga je in het voorjaar en zeker in de zomer op vakantie, dan adviseer ik je om een compacte verrekijker mee te nemen. Het grote voordeel van zo’n verrekijker is dat het gewicht klein is. Je voelt hem haast niet om je nek hangen of hij past zelfs in een jaszak! Heel handig voor als je door zwaar terrein gaat wandelen of fietsen. En ook nog een voordeel: hij neemt nauwelijks ruimte in beslag. Dat is best handig in het vliegtuig en vaak ook in een volgepakte auto. Compacte verrekijkers presteren vaak niet zo goed in de schemering (dat komt door de kleine diameter van de voorste lens, vaak 22, 28 of 32 millimeter waardoor er minder licht in je verrekijker valt). Maar in het voorjaar en de zomer is er vaak een overvloed aan licht, dus dan heb je nauwelijks of geen last van minder lichtinval.

Vortex Diamondback 8x28 beste reis verrekijker beste compact verrekijker

Zoals je in mijn overzicht van de beste compacte verrekijkers kunt zien, hoeft een goede verrekijker niet héél duur te zijn. De Vortex Diamondback HD 8×28 verrekijker bijvoorbeeld is heel gunstig geprijsd, en is een heel goede verrekijker voor tijdens de vakantie. Hetzelfde geldt voor de Eden Verrekijker HD 8×32. Heel prettig geprijsd en van een goede kwaliteit (ik heb deze verrekijker zelf ook in een lade liggen voor mensen die met een lichtere verrekijker willen kijken) Wil je toch nog een stapje hoger, dan zou je de Zeiss Terra ED 10×25 Pocket verrekijker kunnen overwegen. Is je budget nog groter, dan kun je kiezen voor een echte topkijker van Leica of Swarovski. Dan weet je zeker dat je verrekijker is gemaakt van de allerbeste materialen en dat beter niet kan.

Bijkomend voordeel van deze compacte verrekijkers is dat ook kinderen er makkelijk mee overweg kunnen. Door het lage gewicht ontstaan er niet veel storende trillingen.

De beste verrekijker in najaar en winter

Ga je in het najaar of in de winter op vakantie, dan werkt de zon echter vaak niet mee. De zon komt laat op en is het zwaar bewolkt, dan breekt het zonlicht vaak pas aan het einde van de ochtend door (en soms breekt hij zelfs helemaal niet door). Je zult zien dat een compacte verrekijker dan niet prettig is. Hij is weliswaar lichter van gewicht, maar het beeld is ontzettend donker en toont weinig detail. In dat geval adviseer ik je om een ‘gewone’ verrekijker mee te nemen. Een verrekijker met lenzen met een diameter van 42 millimeter. Die vangen zoveel licht dat je al snel mooie details ziet.

vortex diamondback 8x42 beste verrekijkers om vogels te kijken

Ook zo’n ‘normale’ verrekijker hoeft nog niet superduur te zijn. In mijn overzicht van de beste verrekijkers voor vogelaars heb ik de goede verrekijkers ingedeeld per prijsklasse. De Vortex Diamondback HD 10×42 verrekijker bijvoorbeeld, is een uitstekend instapmodel waaraan je ontzettend lang plezier zult beleven. Een goede verrekijker hoeft beslist niet peperduur te zijn. Het spreekt vanzelf dat de duurdere modellen in dit overzicht wel allemaal een stukje beter presteren. Die zijn immers gemaakt met betere materialen en de lenzen zijn vaak voorzien van betere coatings waardoor je met een duurder model meer details zult zien. Maar echt waar: vogels kijken hoeft niet zo duur te zijn als sommige mensen lijken uit te stralen.

Nóg meer draagcomfort…

Voor nog meer draagcomfort kun je ervoor kiezen om de verrekijker aan een verrekijkerharnas te bevestigen. De verrekijker hangt nu niet meer aan je nek, maar hangt over je schouders, rug en borst. Zelfs een zwaardere verrekijker voelt zo licht als een veertje. Bovendien slaat de verrekijker met zo’n harnas niet met elke stap hard tegen je borst. Het verrekijkerharnas is bovendien gemaakt van elastische materialen. Dat draagt ook bij aan het comfort. Wil je dus toch met een zwaardere verrekijker over een alpenweide wandelen, dan is dit de perfecte oplossing.

Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen bij de keuze voor de beste verrekijker voor de vakantie.