De beste tijd om insecten te fotograferen

beste tijd om insecten te fotograferenVogels fotograferen zie ik om me heen haast overal gebeuren. De grootste camera’s met de kanonnen van telelenzen staan soms om me heen. Maar insecten fotograferen of filmen? Ik heb het nog nooit iemand zien doen. En uit eigen ervaring weet ik hoe ontzettend mooi het is om insecten te fotograferen of te filmen. De meeste insecten doen qua schoonheid niet onder voor vogels. Sterker nog, vaak fotografeer je een insect op een bloem of mooie plant. De foto of film is eigenlijk altijd mooi, zelfs al zou je geen gevoel voor compositie hebben. Maar wat is nu eigenlijk de beste tijd om insecten te fotograferen (of te filmen)?

 

 

 

 

 

De vroege morgen en de avond

Overal op internet lees ik dat de vroege morgen het beste tijdstip is om insecten te fotograferen. Het is dan nog relatief koud en de insecten moeten dan nog opwarmen. Ze zoeken een plekje in de zon op. Voor dagvlinders geldt bijvoorbeeld dat hoe warmer ze worden, hoe hoger ze kruipen. Zijn ze op de top en opgewarmd, dan vliegen ze op. Zo’n stil zittend insect is en dankbaar object om te fotograferen. Hij zit stil, kan vanwege de verkilling eigenlijk nog niet wegvliegen. Nou, alle tijd om je camera in te stellen. De beste tijd om insecten te fotograferen is dus de vroege morgen. Je moet dan wel goed zoeken om ze te vinden, want ze zitten op een plant, vaak tussen bladeren.

De avond kan echter ook heel aardig zijn. Dan zoeken de insecten immers hun slaapplek op. Ook dan zitten ze verstild op een plant. Zo min mogelijk energie verspillen is het devies. Er moet immers een nacht worden doorgebracht. Bijkomend voordeel is dat het avondlicht vaak heel mooi is. Mooie insecten + mooi licht = mooie foto’s.
Overdag insecten fotograferen

Kun je overdag dan helemaal geen insecten fotograferen of filmen? Dat moet ik weerspreken. Ik behoor niet tot de vroege vogels. In de zomer zoek ik altijd een locatie uit waar het goed insecten filmen is. De Franse Alpen bijvoorbeeld, of de Italiaanse. De boomgrens en de alpenweiden zijn ware hotspots voor bijzondere dagvlinders. Ik loop voortdurend om me heen te kijken, op zoek naar vlinders. Soms hoef ik ze alleen maar na te kijken. Dan vliegt er eentje langs een berghelling zonder ergens te landen. Soms hoef ik slechts een bloemenveldje te zoeken. Daar wemelt het dan van de parelmoervlinders. Lekker in de felle zon en hopen dat de vlinders even op de bloem blijven zitten. En dat gebeurt vaak genoeg. En als er een wolk voor de zon komt, zie je de vlinders verstijven als was het avond. Dan kun je je camera vaak minutenlang op hen richten. Bedenk wel dat je overdag vaak in de felle zon staat. Doe een hoed of pet op en smeer je goed in met zonnebrandcrème.

Wat is dus de beste tijd om insecten te fotograferen (of te filmen)?
  • Voor speurneuzen en vroege vogels de vroege ochtend.
  • Voor liefhebbers van warm zonlicht de avond.
  • Voor wie geen vroege vogel is en het geen probleem is om af en toe achter een vlinder aan te rennen, gewoon overdag, als de zon schijnt.

beste tijd om insecten te fotograferenLeestip

Insecten fotograferen wordt ook wel macrofotografie genoemd. Macrofotografie vraagt om speciale gereedschappen, bijzondere technieken en vaardigheden en niet te vergeten inspiratie. Al deze facetten komen in het Handboek Macrofotografie aan de orde.


De beste camera’s om insecten te fotograferen en te filmen: