De beste tijd om insecten te fotograferen

beste tijd om insecten te fotograferenVogels fotograferen zie ik om me heen haast overal gebeuren. De grootste camera’s met de kanonnen van telelenzen staan soms om me heen. Maar insecten fotograferen of filmen? Ik heb het nog nooit iemand zien doen. En uit eigen ervaring weet ik hoe ontzettend mooi het is om insecten te fotograferen of te filmen. De meeste insecten doen qua schoonheid niet onder voor vogels. Sterker nog, vaak fotografeer je een insect op een bloem of mooie plant. De foto of film is eigenlijk altijd mooi, zelfs al zou je geen gevoel voor compositie hebben. Maar wat is nu eigenlijk de beste tijd om insecten te fotograferen (of te filmen)?

 

 

 

 

 

De vroege morgen en de avond

Overal op internet lees ik dat de vroege morgen het beste tijdstip is om insecten te fotograferen. Het is dan nog relatief koud en de insecten moeten dan nog opwarmen. Ze zoeken een plekje in de zon op. Voor dagvlinders geldt bijvoorbeeld dat hoe warmer ze worden, hoe hoger ze kruipen. Zijn ze op de top en opgewarmd, dan vliegen ze op. Zo’n stil zittend insect is en dankbaar object om te fotograferen. Hij zit stil, kan vanwege de verkilling eigenlijk nog niet wegvliegen. Nou, alle tijd om je camera in te stellen. De beste tijd om insecten te fotograferen is dus de vroege morgen. Je moet dan wel goed zoeken om ze te vinden, want ze zitten op een plant, vaak tussen bladeren.

De avond kan echter ook heel aardig zijn. Dan zoeken de insecten immers hun slaapplek op. Ook dan zitten ze verstild op een plant. Zo min mogelijk energie verspillen is het devies. Er moet immers een nacht worden doorgebracht. Bijkomend voordeel is dat het avondlicht vaak heel mooi is. Mooie insecten + mooi licht = mooie foto’s.
Overdag insecten fotograferen

Kun je overdag dan helemaal geen insecten fotograferen of filmen? Dat moet ik weerspreken. Ik behoor niet tot de vroege vogels. In de zomer zoek ik altijd een locatie uit waar het goed insecten filmen is. De Franse Alpen bijvoorbeeld, of de Italiaanse. De boomgrens en de alpenweiden zijn ware hotspots voor bijzondere dagvlinders. Ik loop voortdurend om me heen te kijken, op zoek naar vlinders. Soms hoef ik ze alleen maar na te kijken. Dan vliegt er eentje langs een berghelling zonder ergens te landen. Soms hoef ik slechts een bloemenveldje te zoeken. Daar wemelt het dan van de parelmoervlinders. Lekker in de felle zon en hopen dat de vlinders even op de bloem blijven zitten. En dat gebeurt vaak genoeg. En als er een wolk voor de zon komt, zie je de vlinders verstijven als was het avond. Dan kun je je camera vaak minutenlang op hen richten. Bedenk wel dat je overdag vaak in de felle zon staat. Doe een hoed of pet op en smeer je goed in met zonnebrandcrème.

Wat is dus de beste tijd om insecten te fotograferen (of te filmen)?
  • Voor speurneuzen en vroege vogels de vroege ochtend.
  • Voor liefhebbers van warm zonlicht de avond.
  • Voor wie geen vroege vogel is en het geen probleem is om af en toe achter een vlinder aan te rennen, gewoon overdag, als de zon schijnt.

beste tijd om insecten te fotograferenLeestip

Insecten fotograferen wordt ook wel macrofotografie genoemd. Macrofotografie vraagt om speciale gereedschappen, bijzondere technieken en vaardigheden en niet te vergeten inspiratie. Al deze facetten komen in het Handboek Macrofotografie aan de orde.


De beste camera’s om insecten te fotograferen en te filmen:

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een sublieme camera die excelleert op gebied van fotografie én video. Een professionele camera voor een professionele prijs.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Top of the bill voor professionele fotografen én filmers die de natuur willen vastleggen. Extreem snel, een subliem AF systeem en uitstekende beeldkwaliteit zelfs bij weinig licht. Filmen kan in Ultra HD 4K kwaliteit. 'It is extremely fast, an incredible AF system, and second to none when it comes to shooting in low light.'

Type: Systeemcamera, gericht op filmen

Een 4-6K cinematografische systeemcamera met een full-frame sensor die een sublieme filmkwaliteit biedt. Voor zowel de ervaren cineast als de videoamateur die de hoogste eisen stelt aan zijn filmopnames.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen

Een van de populairste camera's onder amateurfotografen. En een stuk goedkoper dan de camera's hierboven.

Type: DSLR, gericht op fotograferen en filmen.

Het goedkopere broertje van de Canon EOS 1D. De EOS7D heeft een groot aantal eigenschappen gemeen met zijn professionele broer. Hij is alleen een stuk lichter, heeft een kleinere sensor, maar natuurfotografen kunnen er echt hun hart mee ophalen. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen filmen.

Met deze camera ging Nikon weer een flinke stap vooruit. Deze camera heeft een zoom van maar liefst 125x! Dat is werkelijk fenomenaal. Je moet dan ook een héél stevig statief aanschaffen. Maar til je daar niet al te zwaar aan, dan is dit echt een beest van een camera om vogels te filmen. O ja, fotograferen én filmen kan dit toestel in 4K. En fotograferen in RAW. En je kunt een externe microfoon aansluiten. Geweldig hoor.

Een beest van een camera voor iedereen die voorbij de horizon wil fotograferen of filmen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x. Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Deze camera is iets lichter in gewicht dan zijn grote broer hierboven. Fotografeert ook in RAW. En schiet beelden, zowel foto als film, in 4K.

Zou ik nu een nieuwe camera moeten aanschaffen, dan werd het dit model, vooral vanwege het gunstige gewicht, de geweldige zoom en andere hoogwaardige eigenschappen.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Met deze camera schiet ik mijn filmpjes. De vergroting van 50 keer staat gelijk aan een lens van 1.200 millimeter. Een heel prettige camera met ontzettend veel functies. Ook nog eens prettig geprijsd. Helaas geen fotografie in RAW en ook niet filmen in 4K, wel full-HD.

Een prettig geprijsd model met veel mogelijkheden.

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Technisch gezien superieur aan de andere compact camera's in dit overzicht. Stelt razendsnel scherp, fotografeert en filmt in Ultra-HD. Kan opslaan in RAW. Alleen de zoom is beperkt tot 25 keer, en dat staat gelijk aan 600 millimeter. 

Type: Compact camera, gericht op fotograferen en filmen.

Compact, betaalbaar en een enorme vergroting van 60 keer (lensbereik 20 tot 1.200 millimeter). Met de Lumix DMC-FZ82 bridgecamera van Panasonic kun je bovendien met 25 of 30 beelden per seconden UHD/4K-video’s opnemen. Full HD kan met 60 beelden per seconden. Ik vind dit imposant hoor.

Vanwege de zeer gunstige prijs ook een heerlijk instapmodel voor kinderen.