De beste schuiltenten voor vogelaars

Vorige week schreef ik een artikel over hoe je dichter bij vogels kunt komen. Tien tips in totaal. Op een website kwam ik een aantal schuiltenten voor vogelaars tegen die me erg aanspreken. Bij de omschrijving staat vaak een video en dat maakt de omschrijving nog overtuigender. Tegen deze schuiltenten kunnen mijn zelfgemaakte camouflagedoeken niet op. Al was het maar, omdat mijn camouflagedoeken alleen geschikt zijn om er onder te liggen. Zitten kan ook, maar ik ben er ondertussen wel achter dat rondsjouwen met een doek, een stoeltje, een camera op statief en een verrekijker de inwendige temperaturen behoorlijk doet oplopen. Bekijk dan dit overzicht eens. Er staan echt state-of-the-art schuiltenten tussen hoor. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Dit zijn de beste schuiltenten voor vogelaars.

De beste schuiltenten voor vogelaars


#1. LensCoat LensHide Lightweight Realtree Advantage schuiltent

de beste schuiltenten om vogels te kijken

Dit is echt een state-of-the-art schuiltent voor vogelaars. Licht van gewicht en eenvoudig om je heen te draperen. Alleen is op het moment van schrijven de levertijd niet zeker. Dat is een flink nadeel!

caruba schuiltent beste schuiltent om vogels te kijken uitsnede

#2. Een niet al te dure schuiltent voor vogelaars

Deze schuiltent voor vogelaars lijkt op de vorige. In deze schuiltent zit je, terwijl je in de vorige ook kunt staan. Met een zelfde gaas om je omgeving in de gaten te kunnen houden. En iets vriendelijker geprijsd. Een uitstekend alternatief.

#3. De beste schuiltent voor wie samen wil vogels kijken

buteo beste schuiltent om vogels te kijken uitsnede

Ga je met twee personen vogels kijken, dan is het handig dat je samen in een schuiltent kunt zitten. Tenzij je kameraad rookt of zijn aanwezigheid op andere hinderlijke manieren kenbaar maakt. Nu ja, afgezien van dit nadeel een van de weinige modellen waar je samen in kunt schuilen. Behoort tot de beste schuiltenten voor vogelaars als je met twee personen wilt erop uit gaat. Ook ideaal om je eens met je geliefde onzichtbaar te maken. Op de video kun je zien hoe eenvoudig deze schuiltent is op te zetten. Wil je deze schuiltent echter ook weer kunnen invouwen, dan moet je tot het selecte gezelschap van de zeer handige mensen behoren. En daar behoor ik duidelijk niet bij. Wat een geklungel telkens weer. Maar heb je eenmaal de smaak van het inpakken te pakken, dan vouw je deze schuiltent inderdaad op in een paar seconden.

#4. De beste schuiltenten om langdurig te observeren en te fotograferen

stealt gear schuiltenst vogels kijken plus stoel uitsnede

Kijk, een schuiltent voor vogelaars mét stoeltje. Dat is ook wel eens handig. Dat stoeltje zit er gewoon in! Wat mij betreft behoort deze tent ook in een overzicht van de beste schuiltenten voor vogelaars te staan! Maar om dat stoeltje te relativeren: een los viskrukje is al voor een paar tientjes te koop.

#5. Een ligtentje voor vogelaars

Niet perse een schuiltent voor vogelaars, maar wel een schuiltent voor wandelaars die dicht bij vogels willen slapen. Een eenpersoons trekkingstent in camouflagestof. Ideaal om mee te gaan wildkamperen. En als je liggend vogels wilt fotograferen of filmen, dan is dit natuurlijk een heel handig model!

trekkerstent camouflagetent om vogels te kijken uitsnede

#6. Een los camouflagenet

Natuurlijk hoef je helemaal niet perse een camouflagetent mee te slepen tijdens je vogeltochten door de natuur. Veel eenvoudiger én flexibeler in gebruik is een los camouflagenet. Zo’n net sla je om je heen wanneer je staat. Of wanneer je zit. Of je gaat eronder liggen. Of je hangt het op aan een tak en gaat erachter staan. Heel veelzijdig dus zo’n camouflagenet! Op CameraNu kwam ik deze speciale camouflagenetten voor natuurfotografen tegen.

camouflagenet uitsnede

Vogels kijken vanuit een schuiltent

Natuurlijk zijn deze tenten slechts een greep uit het grote aanbod van camouflagetenten voor natuurliefhebbers. Bekijk hier een uitgebreid overzicht van leverbare schuiltenten voor vogelaars. Hou er rekening mee dat niet elke schuiltent even geschikt is voor vogelaars. Er is namelijk ook nog een andere groep mensen die zichzelf natuurliefhebber noemt en die veel baat heeft bij een schuiltent: de onedele groep der jagers! Veelal laffe mensen die met twintig man of meer onder het mom van wildbeheer de hazen en fazanten te lijf gaan met hun spuitstokken. Schadelijke dieren bestrijden, daar kan ik nog in mee gaan, bijvoorbeeld grauwe ganzen die rietvelden waarin purperreigers broeden decimeren. Maar dieren die op de rode lijst staan of die geen schade toebrengen, die laat je gewoon in leven. Maar goed, jagers dus, die stellen vaak net iets andere eisen aan een schuiltent dan vogelaars.