De beste plekken om in Europa de trek van roofvogels te volgen

Het volgen van de trek van roofvogels spreekt veel vogelaars aan. Honderden rode wouwen, zwevend op de thermiek, te samen met wespendieven, zwarte wouw, dwergarend en natuurlijk andere soorten trekvogels als ooievaar en kraanvogel. Op sommige plekken drommen op bepaalde dagen in het najaar duizenden vogels samen. Ze persen zich als het ware door een bergpas of over een waterfront. Wil ook jij van dichtbij de trek van roofvogels meemaken, waar moet je dan zijn? In Europa heeft een aantal locaties grote faam gekregen onder vogelaars die de trek van roofvogels (en andere vogels) willen volgen. In dit artikel geef ik een overzicht van deze gebieden en licht ik ze kort toe. Helemaal onderaan noem ik ook een aantal gebieden in Nederland.

De beste plekken om in Europa de trek van roofvogels te volgen

#1. Falbestro, Zweden
In het zuidwesten van Zweden ligt het schiereiland Falbestro. Elk najaar wagen hier duizenden roofvogels de oversteek naar het vaste land. Het levert soms spectaculaire taferelen op. Wespendieven, rode wouwen, ruigpootbuizerden, visarenden en smellekens komen voorbij. In de regel ligt in de eerste en de tweede week van oktober de piek van de vogeltrek.

#2. Col d’Organbidexka, Frankrijk
In het zuiden van Frankrijk steken de roofvogels niet het water over, maar een gebergte: de Pyreneeën. De Col d’Organbidexka is een van de belangrijkste vliegroutes in deze regio. Ga je hier vogels kijken tijdens de najaarstrek, dan moet je wel beschikken over een sterke maag. Honderden, zo niet duizenden jagers belagen hier de tienduizenden houtduiven die ook voorbij trekken. Dat er meer dan regelmatig ook een roofvogel sneuvelt, zul je begrijpen. Bepaald ruraal gedrag laat zich helaas niet onderdrukken. Wespendief, zwarte wouw en rode wouw zijn de roofvogels die hier het meest voorbij komen. Augustus (voor de zwarte wouw en wespendief) en oktober voor de rode wouw zijn de beste maanden.

#3. Straat van Gibraltar
Roofvogels die heelhuids door de Pyreneeën zijn gekomen, kom je weer tegen bij de Straat van Gibraltar. Hier is de overkant naar Marokko immers het meest dichtbij. Zwarte wouw, wespendief, slangenarend, dwergarend, vale gier, aasgier en sperwer komen in grote aantallen voorbij. Maar je kunt er nog een groot aantal andere roofvogels bewonderen, waaronder de drie soorten kiekendieven, boomvalk en slechtvalk. De periode juli tot en met oktober zijn de beste maanden om hier de trek van roofvogels te volgen.

#4. De Straat van Messina, Sicilië
Dit is vooral een locatie om de voorjaarstrek te volgen. Wespendief, zwarte wouw, boomvalk, roodpootvalk, sakervalk en dwergarend en vele andere soorten trekken hier voorbij. April kent de hoogte soortdichtheid, mei kent de hoogste aantallen, maar met minder soorten.

#5. Bosporus, Turkije
In Turkijke is het behoorlijk onrustig, dus of je veel trek zult hebben om in dit land vogels te gaan kijken… Vogels trekken zich echter weinig aan van politiek wapengekletter. De Bosporus langs de Zwarte Zee is zowel in voor- als najaar een van de belangrijkste trekroutes voor duizenden en duizenden roofvogels. Wespendief, buizerd, schreeuwarend, sperwer en balkansperwer zijn de soorten die in de hoogste aantallen overvliegen. Naast natuurlijk de duizenden ooievaars en zwarte ooievaars.

De mooiste boeken over roofvogels:

recensie veldgids roofvogels en uilen walther thiede

#6. Israël
Liefhebbers van het Heilige Land hebben een heel goede reden om zich eens even niet op de bekende toeristische trekpleisters te richten: de roofvogeltrek. De Negev-woestijn bij Eilat is in het voorjaar een van de hotspots om de trek van roofvogels te volgen. In sommige jaren zijn meer dan een miljoen roofvogels in één seizoen geteld. De diversiteit aan roofvogels is hier enorm. Ook de noordelijke valleien in Israël zijn een begrip. Hier moet je zijn in het najaar, in de maanden augustus tot en met half oktober. Wespendief, dwergarend, ooievaar en roze pelikaan vliegen over een breed front voorbij.

#7. Locaties in Nederland
Ook in Nederland heb je een aantal locaties die als het ware een stuw vormen. In het binnenland heeft de Eltenberg een zekere faam. Die locatie in de Achterhoek, net over de Duitse grens, staat bekend om de grote aantallen buizerden die voorbij trekken. Verwacht geen taferelen zoals op de buitenlandse hotspots, maar tientallen buizerden op één voorbij zien zweven is ook spectaculair. En je maakt hier ook beste kans op visarend, rode wouw, sperwer en wespendief. Aan de kust moet je denken aan de Nolle in Vlissingen. Bij de duinovergang ‘De Vijgheter’ is een telpost ingericht. Evenals op de Vulkaan, het op een na hoogste duin bij Den Haag. Toets in je TomTom in: Savornin Lohmanlaan, Den Haag. Aan het einde van deze laan moet het gebeuren. Het duin bij Westenschouwen is ook een befaamd punt om de vogeltrek te volgen. Met de duizenden zangvogels trekken ook sperwer en havik mee op. Bij de rotonde van Westenschouwen je auto parkeren en bovenaan ‘de trap der duizend zuchten’ posteren. En verder kun je zowel in voor- als najaar eigenlijk in elk natuurgebied de trek van roofvogels volgen. Grote kans dat je een buizerd of een sperwer voorbij ziet trekken. Zeker op mooie dagen. Veel plezier!

Om mee te nemen
De trek van roofvogels volgen is een zaak van lange adem hebben. Plots vliegt een groepje buizerden over, na een uur niets te hebben gezien. Neem een voorbeeld aan sportvissers en maak het jezelf gerieflijk. Neem een comfortabele stoel mee. En een paraplu annex schuiltent tegen wind en regen. Natuurlijk je verrekijker en je telescoop.

Om te lezen
De locaties in het buitenland kun je op internet vinden. In het gloednieuwe Handboek determineren van vliegbeelden van roofvogels lees je veel meer gedetailleerde informatie over deze en andere hotspots. Ben je intensief met roofvogels bezig, dan mag het standaardwerk Roofvogels van Europa ook niet ontbreken in je boekenkast.