De beste plantengidsen van dit moment

Planten herkennen is een kunst op zich. Gewapend met loep en pincet is het vaak speuren naar de kleinste details. En flink zoeken in een goede veldgids. Wat zijn de beste veldgidsen voor wilde planten van dit moment? Ik heb de tien beste plantengidsen voor je op een rijtje gezet. Ik hoop dat je er iets mee kunt.

Advies
Voor beginnende botanisten adviseer ik de nummers 1, 5, 6, 7 en 9.
Voor gevorderde botanisten adviseer ik de nummer 1, 2, 3, 4 en 8.
Nummer 10 is voor de ‘gewone’ natuurliefhebber die alleen veel voorkomende bloemen in de directe omgeving willen herkennen.

#1. Veldgids Nederlandse flora door Henk Eggelte

Dit is een van de twee ‘plantenbijbels’ in Nederland. De andere staat, hoe kan het anders, op nummer twee. Wat de Veldgids Nederlandse Flora van Henk Eggelte onderscheidt van de nummer twee is dat Eggelte erin is geslaagd een eenvoudiger en duidelijke determinatiesleutel te bedenken. De Veldgids Nederlandse Flora is kortom de meest praktische van de twee. Maar niet minder compleet! Meer dan 2.000 soorten (planten en bomen) worden besproken. De illustraties zijn zeer gedetailleerd en echt vakwerk. Voor zowel beginnende als gevorderde botanisten een meer dan uitstekende veldgids!

veldgids nederlandse flora

Koop dit boek

#2. Heukels’ Flora van Nederland door R. van der Meijden

De Heukels’ Flora van Nederland is het standaardwerk voor botanisten in Nederland. Ook deze veldgids bespreekt meer dan 2.000 soorten. De illustraties zijn top en dus ook echt vakwerk. Deze hele gids is vakwerk, maar dan in de wetenschappelijke zin van het woord. Voor de beginnende botanist is deze veldgids een stuk lastiger te hanteren dan de vorige. De gevorderde botanist ontkomt er echter volgens mij niet aan om ook de Heukels op de plank te hebben staan.

Heukels Flora van Nederland

 Koop dit boek

#3. Veldgids plantengemeenschappen van Nederland door Joop H.J. Schaminée en Karlè Sýkora

De Veldgids plantengemeenschappen van Nederland is weer zo’n fijne uitgave van KNNV Uitgeverij.  Een plantengemeenschap is een karakteristieke groep van verschillende soorten planten die grote overeenkomsten vertonen. Die plantengemeenschappen staan centraal in deze gedegen veldgids die onder meer determinatiesleutels aanreikt waarmee je de Nederlandse plantengemeenschappen op naam kunt brengen. Ben je als onderzoeker of beleidsmaker actief, dan is dit een onmisbare gids. Gedegen botanische kennis wordt in deze veldgids veronderstelt. Ben je dus een beginnende botanist, dan kan het raadzaam zijn de aanschaf nog even uit te stellen.

Veldgids plantengemeenschappen van Nederland

Koop dit boek

#4. Veldgids Rompgemeenschappen door Joop Schaminee en John Janssen

Een aanvulling op de nummer drie, de Veldgids plantengemeenschappen van Nederland. De Veldgids Rompgemeenschappen beschrijft veranderde plantengemeenschappen in Nederland. Door bijvoorbeeld overbemesting veranderen tal van plantengemeenschappen en die veranderingen konden niet in de Veldgids Plantengemeenschappen worden opgenomen. Vandaar deze aanvulling. Voor onderzoekers en beleidsmakers dus een must-have. Gedegen botanische kennis wordt in deze veldgids veronderstelt. Ben je dus een beginnende botanist, dan kan het raadzaam zijn de aanschaf nog even uit te stellen.

Veldgids Rompgemeenschappen

Koop dit boek

#5. Basisgids Grassen door Arie van den Bremer

De uitgaven van KNNV Uitgeverij domineren dit overzicht. Ik kan het ook niet helpen, er verschijnen bij deze uitgeverij nu eenmaal hoogwaardige natuurboeken. En zeker op het gebied van planten heeft KNNV Uitgeverij veel te bieden. De Basisgids Grassen is een toegankelijke veldgids voor beginnende botanisten. De auteur beschrijft ongeveer 150 algemene soorten grassen, cypergrassen en russen. De veldgids is voorzien van fraaie kleurenfoto’s en heel duidelijke detailfoto’s.

Basisgids Grassen

Koop dit boek

#6. Basisgids Mossen door Klaas van Dort en Bas van Gennip

De Basisgids Mossen stelt je in staat om ongeveer 190 mossen die in Nederland en België voorkomen, te herkennen. Het is een veldgids voor beginners, de opzet is dus heel toegankelijk. Ook deze veldgids bevat duidelijke kleurenfoto’s en detailfoto’s.

Basisgids Mossen

Koop dit boek

#7. Basisgids korstmossen door Arie van den Bremer en Leo Spier

De serie basisgidsen is gericht op de beginnende botanist en een deel dat dat 127 korstmossen in Nederland en België beschrijft, mocht niet ontbreken. Evenals de andere basisgidsen bevat deze uitgave gedetailleerde kleurenfoto’s die elke botanist prima op weg helpt.

Basisgids korstmossen

Koop dit boek

#8. Beknopte mosflora van Nederland en België door H. Siebel en H. During

Kijk, dit is weer een uitgave voor de professionele of gevorderde botanist: een complete flora van alle mossen die in Nederland en België voorkomen. Maar liefst 745 soorten en 18 variëteiten worden besproken. Kwaliteit gegarandeerd!

Beknopte mosflora van Nederland en België

Koop dit boek

#9. Botanisch woordenboek door Henk Eggelte

Botanische termen zijn vaak ingewikkeld en lijken soms sprekend op elkaar. Dit woordenboek brengt de termen exact op formule. Twijfel je aan de betekenis van een term in een veldgids, raadpleeg dan het Botanisch woordenboek. Anders dan andere woordenboeken is dit woordenboek ook nog eens geïllustreerd. Zo komt de betekenis van termen nog beter uit de verf.

Botanisch woordenboek

Koop dit boek

#10. Compact Gids Bloemen door Nicolas Hammond

Voor degene die zich geen botanist durft te noemen en die slechts de meest voorkomende planten in zijn omgeving wil herkennen, is dit een leuk gidsje. Let op: heb je grootse botanische plannen, dan heb je aan deze gids niet veel. Dit is echt voor de algemene natuurliefhebber bedoeld. Maar ik vind dat ik ook voor die groep een gidsje moet aanbieden. De Compact Gids Bloemen is zeer eenvoudig van opzet, voorzien van een beschermende plastic hoes en een miniposter. Verkrijgbaar tegen een klein prijsje.

Compact Gids Bloemen

Koop dit boek

al mijn recensies van actuele vogelgidsen