De beste plantengidsen van dit moment

Planten herkennen is een kunst op zich. Gewapend met loep en pincet is het vaak speuren naar de kleinste details. En flink zoeken in een goede veldgids. Wat zijn de beste veldgidsen voor wilde planten van dit moment? Ik heb de tien beste plantengidsen voor je op een rijtje gezet. Ik hoop dat je er iets mee kunt.

Advies
Voor beginnende botanisten adviseer ik de nummers 1, 2, 5, 6 en 7.
Voor gevorderde botanisten adviseer ik de nummer 1, 2, 3 en 4.
De nummers 8, 9 en 10 voor de ‘gewone’ natuurliefhebber.

recensie nieuwe editie Heukels Flora van Nederland

#1. Heukels’ Flora van Nederland door Leni Duistermat

De Heukels’ Flora van Nederland is het standaardwerk voor botanisten in Nederland. Ook deze veldgids bespreekt meer dan 2.500 soorten. De illustraties zijn top en dus ook echt vakwerk. Deze hele gids is vakwerk. Voor de beginnende botanist is deze veldgids een stuk lastiger te hanteren dan de volgende. Maar beginnend botanist of gevorderd, je ontkomt er echter volgens mij niet aan om ook de Heukels op de plank te hebben staan.


veldgids nederlandse flora

#2. Veldgids Nederlandse flora door Henk Eggelte

Dit is een van de twee ‘plantenbijbels’ in Nederland. De andere staat, hoe kan het anders, op nummer één. Wat de Veldgids Nederlandse Flora van Henk Eggelte onderscheidt van de Heukels is dat Eggelte erin is geslaagd een eenvoudiger en duidelijke determinatiesleutel te bedenken. De Veldgids Nederlandse Flora is kortom de meest praktische van de twee. Meer dan 2.000 soorten (planten en bomen) worden besproken. De illustraties zijn zeer gedetailleerd en echt vakwerk. Voor zowel beginnende als gevorderde botanisten een meer dan uitstekende veldgids.


veldgids plantengemeenschappen van nederland

#3. Veldgids plantengemeenschappen van Nederland door Joop H.J. Schaminée en Karlè Sýkora

De Veldgids plantengemeenschappen van Nederland is weer zo’n fijne uitgave van KNNV Uitgeverij.  Een plantengemeenschap is een karakteristieke groep van verschillende soorten planten die grote overeenkomsten vertonen. Die plantengemeenschappen staan centraal in deze gedegen veldgids die onder meer determinatiesleutels aanreikt waarmee je de Nederlandse plantengemeenschappen op naam kunt brengen. Ben je als onderzoeker of beleidsmaker actief, dan is dit een onmisbare gids. Gedegen botanische kennis wordt in deze veldgids verondersteld.


Veldgids Rompgemeenschappen

#4. Veldgids Rompgemeenschappen door Joop Schaminee en John Janssen

Een aanvulling op de nummer drie, de Veldgids plantengemeenschappen van Nederland. De Veldgids Rompgemeenschappen beschrijft veranderde plantengemeenschappen in Nederland. Door bijvoorbeeld overbemesting veranderen tal van plantengemeenschappen en die veranderingen konden niet in de Veldgids Plantengemeenschappen worden opgenomen. Vandaar deze aanvulling. Voor onderzoekers en beleidsmakers dus een must-have.


Basisgids Grassen

#5. Basisgids Grassen door Arie van den Bremer

De uitgaven van KNNV Uitgeverij domineren dit overzicht. Ik kan het ook niet helpen, er verschijnen bij deze uitgeverij nu eenmaal hoogwaardige natuurboeken. En zeker op het gebied van planten heeft KNNV Uitgeverij veel te bieden. De Basisgids Grassen is een toegankelijke veldgids voor beginnende botanisten. De auteur beschrijft ongeveer 150 algemene soorten grassen, cypergrassen en russen. De veldgids is voorzien van fraaie kleurenfoto’s en heel duidelijke detailfoto’s.


Basisgids Mossen

#6. Basisgids Mossen door Klaas van Dort en Bas van Gennip

De Basisgids Mossen stelt je in staat om ongeveer 190 mossen die in Nederland en België voorkomen, te herkennen. Het is een veldgids voor beginners, de opzet is dus heel toegankelijk. Ook deze veldgids bevat duidelijke kleurenfoto’s en detailfoto’s.


Basisgids korstmossen

#7. Basisgids korstmossen door Arie van den Bremer en Leo Spier

De serie basisgidsen is gericht op de beginnende botanist en een deel dat dat 127 korstmossen in Nederland en België beschrijft, mocht niet ontbreken. Evenals de andere basisgidsen bevat deze uitgave gedetailleerde kleurenfoto’s die elke botanist prima op weg helpt.


#8. ANWB Bloemengids van Margot Spohn

Een handige veldgids waarmee je ruim 870 bloeiende planten kunt herkennen aan hun blad en bloemen, geordend op kleur. Met meer dan 2000 natuurgetrouwe tekeningen, die alle details van planten en hun bloemen helder in beeld brengen.


anwb bomengids joachim mayer

#9. ANWB Bomengids van Joachim Mayer

In de ANWB Bomengids beschrijven Joachim Mayer en Heinz-Werner Schwegler meer dan 600 heesters die voorkomen in onze omgeving, zowel wilde soorten als gekweekte vormen. Bij elke soort staan foto’s van de bladeren, bloei en eventuele vruchten voor een snelle herkenning.


welke boom is dat margot spohn

#10. Welke boom is dat? van Margot Spohn

Een zakgids om meest voorkomende soorten planten en bomen te determineren. Alle belangrijke kenmerken van de bomen komen overzichtelijk in beeld. Met heldere foto’s voor een snelle herkenning en duidelijke tekeningen voor alle kenmerkende details. Geschikt voor gebruik bij excursies, onderweg of op vakantie. Voor elke natuurliefhebber!

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)