De beste paddenstoelengidsen van dit moment

Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in paddenstoelen. Omdat oud hout in veel bossen blijft liggen, kom je veel meer paddenstoelen tegen dan in vorige decennia. En veel mensen hebben ontdekt dat paddenstoelen lekker zijn. Maar hoe herken je paddenstoelen? En hoe weet je zeker dat geen giftige, of zelfs dodelijke, paddenstoel eet? Hier mijn Top Tien van beste paddenstoelengidsen van dit moment.

#1. De grote paddenstoelengids voor onderweg door Ewald Gerhardt

De Grote paddenstoelengids beschrijft het indrukwekkende aantal van 1.200 paddenstoelen die in Midden-Europa voorkomen. De kleurenfoto’s zijn prachtig en duidelijk. Natuurlijk staat vermeld of de soorten giftig zijn en zo niet: met welke giftige soorten je ze kunt verwarren. Een onmisbare gids voor de ware liefhebber van wilde paddenstoelen. En eigenlijk de enige optie als je in het buitenland paddenstoelen wilt bekijken of oogsten.

de grote paddenstoelengids voor onderweg

Koop dit boek

 

#2. Veldgids paddenstoelen door Nico Dam en Thomas W. Kuyper

De veldgidsen van KNNV Uitgeverij worden immer gekenmerkt door maar één ding: kwaliteit. De Veldgids paddenstoelen beschrijft 500 algemene soorten plaatjeszwammen en boleten van Nederland. Daarmee kom je in ons land een heel eind! De gedetailleerde sleutels en honderden duidelijke kleurenfoto’s in de Veldgids paddenstoelen maken het herkennen van paddenstoelen tot een waar feest! Bij deze gids hoort ook het andere deel: Veldgids Paddenstoelen deel II.

veldgids paddenstoelen

Koop dit boek

#3. Veldgids – Veldgids Paddenstoelen II door Nico Dam en Thomas Kuyper

In deze tweede veldgids van Nico Dam en Thomas Kuyper gaan de auteurs in op alle beker-, buik-, gaatjes-, kern-, knots-, koraal-, korst-, stekel- en trilzwammen die in Nederland voorkomen. En dat zijn er zo’n 420! De kwaliteit van deze veldgids is weer onovertroffen. Een loeigoede veldgids die je samen met de Veldgids Paddenstoelen een onbetwistbare kenner maken.

veldgids-paddenstoelen-ii

Koop dit boek

#4. Paddenstoelen door Peter Roberts en Shelley Evans

Dit boek bespreekt maar liefst 600 paddenstoelen. Fraaie kleurenillustraties beelden de paddenstoelen af. Gezien het formaat is dit echter een naslagwerk en geen veldgids, maar vanwege het grote aantal paddenstoelen dat wordt besproken eindigt dit boek toch in de top drie. De ware liefhebber wil immers zo veel mogelijk paddenstoelen in één boek! Dit kloeke en vrolijk geïllustreerde boek is een aanwinst in elke boekenkast. Ook een fraai cadeau!

paddenstoelen1

Koop dit boek

 

#5. De kleine paddenstoelengids voor onderweg door Ewald Gerhardt

Dit is het kleine broertje van de Grote paddenstoelengids die op nummer 1 staat. Deze veldgids heeft als grote voordeel dat hij lekker compact is. Je neemt hem dus makkelijk mee, hij past in vrijwel elke jaszak. Deze gids bespreekt ongeveer 220 soorten en geeft ook duidelijk aan welke giftig zijn en welke niet.

kleinepaddenstoelengidsvooronderweg

Koop dit boek

 

#6. Eetbare & giftige paddenstoelen door Hans E. Laux

Deze compacte zakgids bespreekt ongeveer 130 soorten met als speciale insteek: is deze paddenstoel eetbaar, giftig of niet-giftig? Wil je gewoon rond je huis paddenstoelen bekijken of oogsten, dan is dit een eenvoudig opstapje. De uitleg is helder, de foto’s prachtig. Wil je ook in een ander Europees land paddenstoelen oogsten, kies dan resoluut voor de nummer 1 in dit overzicht. Je moet echt zeker weten dat je de juiste paddenstoel in je mandje legt!

eetbare en giftige paddenstoelen

Koop dit boek

 

#7. Eetbare paddenstoelen door Jens H. Petersen

Dit is echt een basisgids voor wie paddenstoelen plukt en wil eten. Het beschrijft de meest voorkomende eetbare soorten, natuurlijk ook hoe je ze kunt onderscheiden van giftige. Ook vermeldt de auteur de beste vindplaatsen, hoe je ze kunt verzamelen, bewaren en bereiden. Fraai uitgevoerd als hardcover.

Eetbare paddenstoelen

Koop dit boek

 

#8. Compact Gids – Paddenstoelen

De Compact Gids – Paddenstoelen beschrijft de meest voorkomende paddenstoelen in ons land. Het is echt een veldgidsje voor beginners. Het boekwerk zit ‘verpakt’ in een stevige plastic hoes waardoor hij tegen een spatje water kan. Ook ‘krijg’ je er een miniposter bij die alle paddenstoelen netjes op een rijtje zet. Dit is nou echt een leuke paddenstoelengids voor kinderen. Prima inwisselbaar met nummer 9 trouwens. Maar omdat deze gids ook voor kinderen geschikt is, heb ik hem iets hoger geplaatst.

Compact Gids Paddenstoelen

Koop dit boek

 

#9. Paddenstoelen door Ewald Gerhardt

Deze paddenstoelengids beschrijft ongeveer 200 soorten. Ook dit is echt een gids voor de ‘gewone’ paddenstoelenliefhebber. De omschrijvingen zijn duidelijk en toegankelijk. En fraai vormgegeven. Wil je meer paddenstoelen, kies dan een gids uit de top drie. Wil je eenvoudigweg de meest voorkomende paddenstoelen herkennen, dan is dit een heuse aanrader.

paddenstoelen-123

Koop dit boek

 

#10. Het leven van paddenstoelen en schimmels door Jens H. Petersen

Sla dit boek open en verwonder je over de wonderlijke wereld van paddenstoelen en schimmels. Dit is dus geen veldgids waarmee je paddenstoelen leert herkennen. Het is een boek waarin je meer te weten komt over het verborgen leven van paddenstoelen en schimmels en hun onmisbare plaats in de natuur. Het is toch ook mooi om te weten hoe paddenstoelen leven nietwaar? De foto’s zijn trouwens subliem. Ook weer zo’n kwaliteitsboek van KNNV Uitgeverij.

het leven van paddenstoelen en schimmels

Koop dit boek

 

#11. Geneeskrachtige paddenstoelen door Th.H.L. Michiels

Dit boek kwam ik tegen in de winkel. Eerlijk gezegd vind ik een uitgave over de geneeskrachtige werking van paddenstoelen een beetje op het randje. Ik kan het immers zelf niet controleren. Maar toch, het is een intrigerend onderwerp dat ik je niet wil onthouden. De uitgever belooft je dat dit boek je kijk op paddenstoelen voorgoed verandert. Beloof me dat je eerst je huisarts raadpleegt alvorens een paddenstoelenextract te slikken in plaats van een regulier medicijn.

Geneeskrachtige paddenstoelen

Koop dit boek

 

al mijn recensies van actuele vogelgidsen