Leuchtturm beste vergrootglas om planten te determineren

Beste loep om planten te determineren

Zelfs met de plantengids is het determineren van planten vaak onbegonnen werk zonder goede loep. Soms komt het simpelweg aan op details die je met het blote oog niet of nauwelijks zien kunt. Ga je met planten aan de slag, dan is een goede loep dus onmisbaar. Wat is nu de beste loep om planten te determineren? Een vraag die me werd gesteld en die ik hieronder probeer te beantwoorden.

De beste loep om planten te determineren

Een onderzoekje onder plantenliefhebbers leert me dat de voorkeuren behoorlijk verschillen. De één heeft voorkeur voor een loep die 10x vergroot, en ander gaat voor een vergroting van 20x. Het lijkt een beetje hetzelfde als de keuze voor een verrekijker. Hoe sterker de vergroting, hoe groter de kans op vervelende trillingen. Je moet dus voor jezelf bepalen wat je wil. Kun je je handen niet heel stil houden, dan adviseer ik je een vergroting van 10x.

En dan heb je nog de discussie of je een loep kiest met of zonder verlichting. Ik stel me zo voor dat je in het veld meestal voldoende licht hebt. Hoewel, in elk bos sta je soms ook in de schaduw. Ga je thuis aan de slag met een bos planten, dan kan een lichtje inderdaad een uitkomst zijn. Want bij gebrek aan voldoende daglicht kunnen details ook met een loep verloren gaan.

Overzicht van de beste loepen

Eschenbach Uitklapbare precisieloep beste loep voor plantendeterminatie

N°1 Eschenbach Uitklapbare juweliersloep (10x)

De vergrootglazen van het merk Eschenbach worden alom geprezen als de beste. Ze gaan een leven lang mee en vertekenen niet. Het zijn echte precisieloepen. Ik kwam deze loep tegen met een vergroting van 10x. Een state-of-the-art loep dus, waar wel een aardig prijskaartje aanhangt.


Leuchtturm beste vergrootglas om planten te determineren

Leuchtturm – Precisieloep (20x)

Zoals ik hierboven al aangaf, geven veel plantenliefhebbers voorkeur aan een loep die 20x vergroot. Deze loep van het merk Leuchtturm vergroot de kleinste details. Een mooie uitvoering en bovendien geleverd in een leren etui.


beste loepen om planten te determineren triplet loep

Loep Triplet 10x/15x/20x

Een iets goedkopere loep, maar nog altijd van degelijke kwaliteit is dit model. Dit model is verkrijgbaar in drie vergrotingen: 10x, 15x en 20x. Wordt geleverd in een kunstleren etui. Ziet er goed uit. Een review op Bol.com:

‘Loepje is degelijk van metaal en met mooie glazen lenzen. Het beeld vervormt niet en is over de hele grote van het beeld top.’

De beste plantengidsen van dit moment:

Natuurlijk is ook een goede plantengids een onmisbaar hulpmiddel voor het determineren van planten. Een goede gids biedt uitgebreide determinatiesleutels aan. Bekijk hier het actuele overzicht van de beste plantengidsen van dit moment.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!