Nationaal Park de Oosterschelde geniet wereldfaam. In de allereerste plaats vanwege de Neeltje Jans. Het is een van de iconen van Nederland. De Oosterschelde geniet ook wereldfaam onder vogelaars. Na de Waddenzee en met de Westerschelde is de Oosterschelde het grootste getijdengebied van Nederland. Jaarlijks foerageren miljoenen vogels op de slikken. Doortrekkers sterken er tijdens een korte tussenstop aan en vliegen dan weer verder. Wintergasten laven zich aan de rijke dis op de slikken. En ‘s zomers zie tegenwoordig ook rare snuiters als de lepelaar in de kreken jagen. In dit artikel beschrijf ik de mooiste locaties om vogels te kijken op en rond de Oosterschelde.
#1. Schor Wilhelminapolder
Voor veel vogelaars een onbekend stukje Oosterschelde. Hoewel, vorig jaar kwamen honderden mensen af op de witkopgors die er wekenlang verbleef. Maar wist je dat dit een van de mooiste plekjes is om wadvogels te bekijken langs de Oosterschelde? Tijdens hoogwater verzamelen zich hier groepen steltlopers als scholekster, bonte strandloper, tureluur, zilverplevier, rosse grutto en steenloper. Ze laten zich in alle rust bekijken. Pijlstaart en rotgans dobberen er op het water. Loop een eindje richting de sluis en je maakt in de winter kans op sneeuwgorzen. Is het laagwater richt dan je verrekijker en telescoop op het wad. Wat een weelde!
#2. Neeltje Jans
Het icoon van Nederland is een geliefde locatie onder vogelaars. Er staat een degelijke doch ietwat verweerde vogelkijkhut die uitzicht biedt over een van de mooiste hoogwatervluchtplaatsen in de Oosterschelde. Een ruig eiland pal voor de hut. Ik zag er lepelaars, grote sterns, scholeksters, rosse grutto’s en een zeehond. In de duinen broeden kleine mantelmeeuwen. In de winter zweven talloze buizerden boven de duinen, op jacht naar konijnen. En op het water maak je altijd kans op een kustvogel als de kuifaalscholver, eider, kuifduiker en middelste zaagbek. En soms duikt er zomaar een zeldzaamheid op, zoals de zwarte zeekoet in de buitenhaven. Let in de binnenhavens, tussen de drijvende tonnen, op de dodaars die er overwinteren. In de winter maak je er ook kans op parelduiker, ijsduiker, bruinvis en veel meer.
#3. Prunje
De Prunje is een natuurgebied op Schouwen-Duiveland met internationale allure. Je komt in dit gebied je ogen te kort. In elk jaargetij kun je hier heerlijk vogels kijken en uitwaaien. Bijzonder is dat er een kolonie grote sterns en dwergsterns in het gebied huist. Maar kijk ook eens voor de dijk, dus over de Oosterschelde. Fuut, middelste zaagbek, een enkele keer een alk of grote zee-eend, je kunt het hier allemaal zien. Zeehondjes ook en soms een bruinvis. Wil je veel vogels zien, dan naar de Prunje!
#5. Vianen
Nog zo’n fraai en ruig uitkijkpunt op Schouwen-Duiveland: Vianen, een oud landbouwhaventje zoals die er voor de Watersnoodramp talloze waren in Zeeland. Je kunt hier buitendijks fietsen. Bij laag water vallen hier enorme lappen slik droog. Je raadt het al: hier foerageren duizenden wadvogels. Het buitendijkse fietspad loopt aan het eind langs een stuk authentiek kwelder. Hier jaagt in de winter de blauwe kiekendief. Kijk je naar de overkant, dan zie je het eiland waar ik geboren ben: het eiland Tholen. En binnendijks heb je uitzicht over de Klein Beijerenpolder, een stukje nieuwe natuur waar je in elk seizoen heel veel vogels kunt zien.
#6. De Grevelingendam
Hoewel het hier zelden stil is vanwege het verkeer, is de Grevelingendam toch een van de hotspots voor vogelaars. Bij Bruinisse, op het water, maak je kans op geoorde fuut, kuifduiker, dodaars en rotgans. Op het slik tref je de nodige steltlopers. Maak eens een wandeling over het slik. Rubberen laarzen aan en lopen maar. Bij hoogwater bevindt zich voor het Grevelingenrestaurant een eiland waar honderden, soms duizenden vogels wachten tot het water weer gaat zakken.
#7. Sint-Philipsland
Een eilandje dat veel vogelaars enigszins links laten liggen. Geen wonder, want de landbouw op het eiland is nogal intensief. Maar dit kleinste Zeeuwse eiland biedt aan alle kanten schitterend uitzicht over de Oosterschelde. Een uur na hoogwater wordt het leuk bij de Oude Veerhaven. Allerlei wadvogels foerageren vlak onder de kant. De ijsvogel jaagt vanaf de rotsblokken. In de veerhaven zelf zie je groepjes dodaars en maak je kans op de oeverpieper. Een tip voor wandelaars: wandel eens in een dag het eiland rond. Trouwens, bij de molen van Sint-Philipsland, de kleinste van Zeeland, heb je ook een schitterend uitzicht over de Oosterschelde.
#8. Het Stinkgat
Het Stinkgat is een natuurgebiedje op het eiland Tholen. Wandel eens naar de dijk en klim erover heen. Voor je strekken zich authentieke kwelders uit. Soms zie je er duizenden wadvogels. Duizenden wintertalingen bijvoorbeeld. Of een paar brilduikers die zich bij ebbend water met de stroom mee laten voeren. Een van de meest authentieke stukjes Zeeland. Je kunt hier heerlijk wandelen.
#9. Gorishoek
Tja, het wordt wat eentonig. Ook hier veel wadvogels, zeker als het laagwater is. Maar ook kans op een bruinvis. En altijd de wind, die zilte Zeeuwind. Heerlijk.
#10. Zuid-Beveland
Het mooie van Zuid-Beveland is dat je vanaf de dijken vrijwel de hele dag ideaal licht hebt om over de Oosterschelde te kijken. Ga eens een dag langs de zeedijken fietsen. Altijd een aanrader.
#11. Noord-Beveland
Tussen Colijnsplaat en Wissenkerke op het eiland Noord-Beveland heb je op een groot aantal plaatsen schitterende vergezichten over de Oosterschelde. In een oud landbouwhaventje kun je bij eb talloze steltlopers van dichtbij zien. In de zomer zie je ook hier natuurlijk de nodige sterns. En ook hier vrijwel de hele dag ideaal zonlicht. Kom op, wandelschoenen aan, of op de fiets. De vogels wachten op je.
#12. Koudekerkse Inlaag
Tja, het nadeel van een artikel als deze is dat je soms een aanvulling hebt die eigenlijk bovenin had moeten staan. Laat ik er niet moeilijk over doen, ik voeg hem gewoon als nummer 12 toe. De Koudekerkse Inlaag is een typisch Zeeuws op Schouwen-Duiveland. Ooit lag er een dorpje, Koudekerke. Wat rest van het dorpje is de kerktoren die je kunt beklimmen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de Oosterschelde en het westelijke deel van Schouwen-Duiveland. Ben je in de buurt, zeker bezoeken hoor.
Natuurhuisjes in Zeeland
Zeeland is één van de beste provincies om vogels te kijken. In de Zeeuwse delta met zijn zeearmen, kustlijn en afwisselende landschap kun je in elk seizoen geweldig vogels kijken. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, maar wat de Zeeuwse natuurgebieden met elkaar verbindt is de invloed van het zoute water. Wil je eens een aantal dagen in Zeeland vogels kijken, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie, vaak in of vlak bij de natuur.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland? |
Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? |
Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland
Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!) | |
(voor elk budget een paar goede opties) | |
(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |