De ijsduiker is een wintervogel die je jaarlijks aan de Nederlandse kust kunt tegenkomen. Veel zijn het er overigens niet. Enkele tientallen, lees ik in het Handboek Vogels van Nederland en België. Ik vind het altijd weer een feest om een ijsduiker te zien. Wat een slagschip is dit toch. De grootste en donkerste van de drie duikers die je in Nederland kunt zien. En met een opvallende bult op zijn kop. Of eigenlijk is het een verhoogd voorhoofd. Jammer genoeg is de ijsduiker een echte zeevogel. Vaak zie je hem op volle zee, een heel eind uit de kust. Dan heb je een goede telescoop nodig om hem te zien en te herkennen. Of hij vliegt langs een van de zeetelposten. Dan moet je helemaal een goede vogelaar zijn om hem in die paar tellen te herkennen. Petje af voor al die zeetrektellers die dit kunnen. Droom je ook van het zien van een ijsduiker, dan vraag je jezelf misschien af: Wat zijn de beste gebieden om de ijsduiker te zien? In dit artikel bied ik je een overzicht.
De beste gebieden om de ijsduiker te zien
Elk jaar wordt de ijsduiker gezien op een aantal vaste locaties. Soms zit hij er weken achtereen. Deze vaste locaties beschrijf ik hieronder. Maar ik raad je aan om regelmatig op waarneming.nl te kijken, want de ijsduiker duikt ook op onverwachte plekken op, soms diep in het binnenland. De beste gebieden om de ijsduiker te zien, zijn:
#1. De Brouwersdam
In mijn ogen is de Brouwersdam een van de beste gebieden om de ijsduiker te zien. Hij wordt er elk jaar wel gezien. Rond de Spuisluis of juist helemaal aan de andere kant, voor of achter de blokkendam. De Brouwersdam is ook het vaste overwinteringsgebied van de roodkeelduiker die lichter en kleiner is. En soms wordt ook de parelduiker gezien. Het verschil tussen ijsduiker en parelduiker zie je in dit filmpje.
#2. De Zuidpier van IJmuiden
Wat voor de Brouwersdam in Zuid-Holland geldt, geldt in Noord-Holland in even grote mate voor de Zuidpier van IJmuiden. Ook hier kun je lekker uitwaaien en maak je beste kans op het zien van een ijsduiker. Ik vind de Zuidpier net ietsje spannender dan de Noordpier, omdat de Zuidpier verder de Noordzee insteekt. Allebei de pieren zijn toplocaties om zeevogels als de ijsduiker te zien.
#3. De Krammersche Slikken
Dit is een gebied dat iets verder landinwaarts ligt. Aan de zuidkust van het eiland Goeree-Overflakkee strekken de Krammersche Slikken zich uit. De laatste jaren worden hier een of meer overwinterende ijsduikers gezien. Ze zitten er vaak wekenlang en soms tot diep in het voorjaar. Dan kun je ze uiteraard al in zomerkleed zien. Hier moet je echter wel rekening houden met enorme afstanden. Zonder telescoop bereik je niets. De ijsduikers zitten op het Krammer tussen de dorpen Ooltgensplaat en Oude-Tonge. Een goed alternatief in de buurt is de Krammer bij de Grevelingendam/Philipsdam.
#4. Texel
Wat me opvalt is dat rond de Waddeneilanden ook vaak ijsduikers worden gezien. En rond Texel nog wel het meest. Een exacte locatie is lastig te geven, omdat de locaties sterk wisselen. Maar wie Texel bezoekt om er vogels te kijken, moet de diepe wateren rond het eiland zeker afspeuren. Volg waarneming.nl voor recente waarnemingen. Dat is voor Texel wel zo handig, omdat de locaties zo sterk wisselen. De IJzeren Kaap zie ik trouwens dit najaar veel terug keren in de waarnemingen van een ijsduiker.
#5. Westkapelle
Op het uiterste puntje van het Zeeuwse eiland Walcheren ligt het dorp Westkapelle. Op de zeedijk bevindt zich hier een zeetrektelpost. Hier worden in najaar en winter tal van ijsduikers gemeld. Vaak voorbij vliegend, wat de herkenning natuurlijk wel wat moeilijker maakt. Het leuke is dat de telpost vaak bemand is door ervaren vogelaars. Heel leerzaam, mits je jezelf een beetje vriendelijk opstelt. Want een vogelaar die de zee afspeurt op net die ene flits van een ijsduiker of kleine alk, wordt niet graag verstoord. Hetzelfde geldt trouwens voor de zeetrektelpost op de Maasvlakte II.
#6. En al die andere onverwachte locaties
Wat ik hierboven al schreef, de ijsduiker duikt elk jaar wel een aantal keer op een verrassende plek op. Een paar jaar geleden was dat de binnenstad van Den Haag. Dit jaar verblijft een ijsduiker al wekenlang in de Gieseplas bij Giesbeek. In de eerste weken van de najaarstrek kun je overal in de Waddenzee een ijsduiker zien. Vast omdat dit de meest noordelijke locaties zijn. Kortom, de beste plekken om een ijsduiker te zien, kunnen zomaar bij jou in de buurt liggen.
Ik hoop dat ik je met dit overzicht heb geholpen. Natuurlijk hoop ik vurig dat je een ijsduiker tegenkomt tijdens een van je vogeltochten. Maar hou er rekening mee dat ook de ijsduiker vleugels heeft. Vandaag zit hij hier, morgen daar.