Beste camera om vogels te filmen

Regelmatig krijg ik de vraag met welke camera ik vogels (en andere dieren) film. Of dat nu perse de beste camera om vogels te filmen is, dat betwijfel ik. De beste camera om vogels te kijken kost ook de grootste zak met geld moeten kosten. Hoewel, je hebt een aantal camera’s die nog redelijk betaalbaar blijven. Ik heb vier camera’s ontdekt die absoluut super zijn. Twee camera’s bieden professionele kwaliteit, de twee andere zijn superieur voor amateurs. Het zijn vier dslr’s en daar was ik (nog) niet naar op zoek. Het zijn stuk voor stuk camera’s die ook superduur zijn. Ik focus in dit artikel trouwens op het filmen van vogels en dus niet op het fotograferen ervan.

In mijn zoektocht naar de beste camera om vogels te filmen hanteerde ik de volgende criteria:

* Flinke zoom (vergroting).
* Compact model.
* Betaalbaar.

Inmiddels heb ik de beschikking over twee camera’s. Een videocamera en een compact camera. De videocamera zet ik in voor het fijne werk. Om vlinders te filmen bijvoorbeeld, of vliegende vogels. Ik leg je hieronder nader uit waarom. De compact camera gebruik ik om vogels te filmen. Helaas gaat het met camera’s net als met mobieltjes en computers: zodra je de winkels uitloopt, is hij verouderd. De volgende dag verschijnt een beter model op de markt. Daarom toon ik je ook een paar compact camera’s die ik ook zeker zou overwegen als ik nu een nieuwe camera zou willen kopen.

De beste camera’s om vogels te filmen
review Nikon Coolpix P1000 compact camera Zwart visdief

N° 1. Nikon Coolpix P1000 compact camera Zwart

Met deze camera ging Nikon weer een flinke stap vooruit. Deze camera heeft een zoom van maar liefst 125x! Dat is werkelijk fenomenaal. Ik heb er filmers mee in de weer gezien in de Biesbosch. Een paar zeearenden op een kilometer afstand brachten ze met deze camera zo ongeveer op ware grootte in beeld. Werkelijk verbluffend. Zeker wanneer je bedenkt dat het optimum vaak op driekwart ligt. Dus rond de negentig keer zoom. Nadeel van zo’n enorme vergroting is natuurlijk dat de camera zeer gevoelig is voor trillingen. Hij is ook nog eens heel zwaar. Je moet dan ook een héél stevig statief aanschaffen. Maar til je daar niet al te zwaar aan, dan is dit echt een beest van een camera om vogels te filmen. O ja, fotograferen én filmen kan dit toestel in 4K. En fotograferen in RAW. En je kunt een externe microfoon aansluiten. Geweldig hoor.

Rating 5/5

review nikon coolpix 950

N° 2. Nikon Coolpix P950 compact camera Zwart

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x en een 16 megapixel beeldsensor. Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Deze camera is iets lichter in gewicht dan zijn grote broer hierboven. Fotografeert ook in RAW. En schiet beelden, zowel foto als film, in 4K. En je kunt een externe microfoon aansluiten. Hij is niet zo enorm zwaar als de nummer 1, maar de kwaliteit en de mogelijkheden zijn subliem. Eerlijk is eerlijk: ook voor deze camera heb je een zwaar statief nodig om fatsoenlijk mee te filmen.

Rating: 5/5

Canon Powershot SX70 HS beste kleine camera beste kleine camera

3 Canon Powershot SX70 HS compact camera

Zou ik mijn huidige camera moeten vervangen, dan is het grote kans dat het dit model wordt. Met een zoom van 65 keer en een 20.3 megapixel sensor gaat hij net een stapje verder dan mijn Sony Cybershot (zie hieronder) die niet verder gaat dan 50 keer zoom. En met een prijs van nog geen € 500,00 is dit een heel betaalbaar model. Ook sterkere punten ten opzichte van mijn Sony: het kantelbare display en dat je met de Canon ook in 4K kunt filmen. En 4K is toch de toekomst, ook op een platform als bijvoorbeeld Youtube. Ten opzichte van de Nikon Coolpix P950 vind ik de beeldsensor sterker en daar hecht ik enorm aan.

Rating: 5/5

N° 4. Sony Cybershot DSC-HX400V compact camera

Met mijn Sony Cybershot ben ik zeer in mijn nopjes. Hij is compact, hij beschikt over een lens die maar liefst 50 x vergroot (lensbereik van 24 tot 1.200 millimeter). En juist die vergroting was voor mij de reden om deze camera aan te schaffen. Vijftig keer zoom, daar kun je wat mee als je vogels op grotere afstand wil filmen. En daarnaast: met een prijs van rond de € 400 is deze camera toch best betaalbaar?

Met deze camera ga ik graag op stap. Op het strand van de Brouwersdam, op de Zuidpier of in de Alblasserwaard. Hij stelt automatisch scherp, en dat betekent in mijn geval dat ik hem vooral in open terrein gebruik. Vogels filmen in het bos of in de lucht vind ik wat lastiger. Handmatig scherpstellen kan natuurlijk wel, maar blijft behelpen. De filmopnames zijn in full HD formaat. Helaas dus geen 4K, iets dat ik graag had gewild. Maar helaas, een compact camera met zo’n sterke vergroting was er destijds nog niet. Nu wel, dat ontdek je hieronder wel.

Rating: 4/5

N° 5. Panasonic Lumix DC-FZ82 compact camera

Dit is ook zo’n powercamera. Compact, betaalbaar en een enorme vergroting van 60 keer (lensbereik 20 tot 1.200 millimeter). Met de Lumix DMC-FZ82 bridgecamera van Panasonic kun je bovendien met 25 of 30 beelden per seconden UHD/4K-video’s opnemen. Full HD kan met 60 beelden per seconden. Ik vind dit imposant hoor. Zou ik nu een nieuwe compact camera aanschaffen, dan zou ik deze op zijn minst overwegen. Waarbij ik overigens vermoed dat ik zou kiezen voor de Canon die ik hierboven al beschreef. Ik heb de indruk dat die net iets beter presteert.

Rating: 4/5

N° 6. Panasonic HC-V770 videocamera

Voor het fijne werk werk ik het liefst met mijn degelijke Panasonic HC-V770 videocamera. Deze heeft een optische zoom van 20 keer. Het grootste voordeel van deze videocamera vind ik dat handmatig scherpstellen uiterst eenvoudig en snel gaat. Wil ik een vlinder of een overvliegende zeearend filmen, dan levert deze camera het meest rustige beeld. Een vlinder die van bloem tot bloem gaat, of die van heel dichtbij wilt filmen gaat moeiteloos als je eenmaal weet hoe het werkt (het insect moet natuurlijk wel meewerken). Dit werkt veel vloeiender dan met mijn compact camera. Vinger aan de knop en heel rustig scherp stellen. Ideaal voor het fijne werk. Om ver in de zoomen natuurlijk een stuk minder.

Rating: 4/5

Verantwoording van dit overzicht van beste camera om vogels te kijken

Twee van de vier camera’s die ik in mijn artikel Beste camera om vogels te kijken vermeld, heb ik zelf in gebruik. De twee andere zijn gelijkwaardige alternatieven voor de compact camera. De compact camera van Canon acht ik zelfs beter dan die van Sony. Met andere typen camera’s zoals bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera heb ik geen enkele ervaring. Of je met een spiegelreflex beter of comfortabeler kunt filmen dan met een compact camera, kan ik je niet vertellen. Wel heb ik bewust navraag gedaan naar digiscopen. Dat werd me door deskundigen afgeraden vanwege het kwaliteitsverlies. En eerlijk gezegd werd me ook die optie iets te prijzig en te ingewikkeld qua techniek.

Statief

Wie vogels wil filmen, heeft ook een statief nodig. Zelf gebruik ik een relatief goedkoop en licht statief. Dat sjouwt iets comfortabeler door de natuur dan een zwaar statief. Je schuift de poten uit door de klemvergrendelingen. Destijds koos ik niet bewust voor een statief met klemvergrendeling, maar nu ik regelmatig op het strand vogels film, ben ik er blij mee. Een statief waarmee je de poten stelt door middels van schroefknoppen, zullen onherroepelijk last krijgen van zandkorrels.

Helemaal handig voor op het strand (en andere locaties) is een grondstatief. Dat stelt je in staat om vanuit een heel laag standpunt te fotograferen of te filmen. Niet duur, wel ontzettend praktisch! Zodra je je eerste zilverplevier vanaf de grond heb gefotografeerd of gefilmd, ben je helemaal om. Nooit meer schuin op een vogel inzoomen!

De allerkleinste camera’s om vogels te filmen

Ben je op zoek naar een camera om vogels te filmen die nóg kleiner is, bekijk dan mijn overzicht van de beste kleine camera’s om vogels te filmen. Dit overzicht kent een zekere overlap met de camera’s op deze pagina’s, maar ik vond nog een aantal interessante modellen die een stuk kleiner zijn én ook nog een scherp geprijsd.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)