Beste camera om vogels te filmen

Regelmatig krijg ik de vraag met welke camera ik vogels (en andere dieren) film. Dat is de Sony A7 III. In de tussentijd is de Sony A7 IV op de markt verschenen, de sterk verbeterde opvolger van de Sony A7 III dat toch ook al een uitstekende systeemcamera. is En dan heb je nog al die andere fijne systeemcamera’s die Sony en andere merken aanbieden. Om maar niet te spreken over de compact camera’s die ook een respectabele kwaliteit leveren. Dit artikel over de beste camera om vogels te filmen, kan dus nooit het laatste woord zijn. Veel hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. In het grote aanbod van camera’s probeer ik je op het spoor te brengen van camera’s waarmee ik óf goede ervaringen heb óf waarvan ik mensen ken die er met veel plezier vogels mee filmen.

Criteria

In mijn zoektocht naar de beste camera om vogels te filmen hanteerde ik de volgende criteria:

  • Groot bereik in termen van zoom of aantal millimeters.
  • Nog enigszins betaalbaar (wat een rekbaar begrip is).
  • Het gebruiksgemak

Het overzicht hieronder open ik met twee compact camera’s die zich inmiddels ruimschoots hebben bewezen: de Nikon P1000 en de Nikon 950. Daarna volgt een aantal systeemcamera’s van Sony die ik met een gerust hart durf aan te bevelen. Ik heb zelf inmiddels ruime ervaring met een systeemcamera van Sony. Lees de opsomming vooral niet als een rangschikking, want nogmaals, wat voor jou de beste camera is om te filmen (of te fotograferen), hangt af van jouw wensen, het doel dat je nastreeft en zeker ook je budget.

De beste camera’s om vogels te filmen

review Nikon Coolpix P1000 compact camera Zwart visdief

1. Nikon Coolpix P1000 compact camera Zwart

Hoe vaak ik deze indrukwekkende compact camera in het veld tegenkom! Twee jaar geleden gaf ik een vogelexcursie en één van mijn gasten had deze camera bij zich. De koekoek die op honderden meters afstand in de top van een boom zat, kwam verbluffend groot en scherp in beeld. En dat uit de losse pols! Zet er een monopod onder, en de kwaliteit zou nog beter zijn geweest. Zelf heb ik de aanschaf van deze camera ook overwegen, maar de keuze viel op een full frame systeemcamera puur vanwege de sensor die een superieure beeldkwaliteit oplevert. Maar ik ken een aantal vloggers die met deze Nikon Coolpix P1000 werkelijk schitterende opnames maken!

review nikon coolpix 950

2. Nikon Coolpix P950 compact camera Zwart

Iets lichter dan de Nikon P1000 is deze beer van een camera: de Nikon Coolpix P950. Deze sublieme camera is uitgerust met een zoom van 83 x en een 16 megapixel beeldsensor. Ook enorm en om vogels te filmen echt geweldig. Fotografeert ook in RAW. En schiet beelden, zowel foto als film, in 4K. En je kunt een externe microfoon aansluiten. Eerlijk is eerlijk: ook voor deze camera heb je een zwaar statief nodig om fatsoenlijk mee te filmen.

vergelijking tussen de Sony A6700 en de Sony ZV-E10

3. Sony A6700 systeemcamera

De Sony A6700 is de eerste systeemcamera die ik in dit overzicht bespreek. Deze camera heeft een APS-C sensor, iets kleiner dus dan een full frame camera. Vloggen en vogels filmen kun je uitstekend met deze camera. Anders dan bijvoorbeeld mijn eigen Sony A7III heeft deze systeemcamera een kantelbaar display, ideaal om te vloggen. Verder zijn de filmprestaties indrukwekkend: je filmt zowel in 4K als in Full HD. Full HD zelfs tot 120 frames per second. Daar kun je echt héél indrukwekkende slow motions mee maken, kan ik je verzekeren.

Sony A7 III systeemcamera Body

4. Sony A7 III systeemcamera

Al ruim vier jaar film ik met de Sony A7 III systeemcamera in combinatie met de Sony 200-600 lens. Ik ben er echt ontzettend tevreden over. Nu was voor mij de overgang van een compact camera naar deze full frame camera eerder een reuzensprong dan zomaar een stapje. Het beeld is haarscherp, de scherptediepte verbluffend mooi en ik heb ruime mogelijkheden om mijn bereik met croppen en clear image zoom uit te breiden naar maar liefst 1.350 millimeter. Dat betekent wel dat ik een zwaar statief meesjouw, maar de resultaten zijn er naar. De overstap van compact camera naar deze full frame camera heeft mijn plezier in het filmen (en fotograferen) enorm vergroot. Inmiddels is er een opvolger, namelijk de Sony A7 IV die nog beter presteert, maar ook een stuk duurder is.

Sony Alpha A7 IV systeemcamera Body

5. Sony A7 IV systeemcamera

In 2021 werd de opvolger van de Sony A7 III geïntroduceerd: de Sony A7 IV systeemcamera. Wie wil gaan filmen met een full frame systeemcamera en beschikt over een ruimer budget, die adviseer ik deze camera aan te schaffen boven de Sony A7 III. De redenen? Onder andere de grotere sensor, de hoogwaardige film-opties en de Eye-autofocus. En het kantelbare display dat eigenlijk een basisvereiste is op dit soort dure camera’s, vind ik. Het kan haast niet missen of dit wordt mijn volgende camera.

Sony A1 systeemcamera Body

6. Sony A1 systeemcamera

Soms droom ik over de aanschaf van een nóg betere systeemcamera, de Sony A1. Wat dacht je van dertig keer een 50 megapixel foto per seconde schieten, zonder black-out? Of 4K filmen met 120 frames per seconde? Deze camera is werkelijk de droom van elke fotograaf of filmer, denk ik. Wie beschikt over de middelen om deze camera aan te schaffen én wie het geld er ook voor over heeft, kan ik deze camera alleen maar aanbevelen. Realiseer je echter wel dat de aanschaf van deze camera ook doorwerkt in de aanschaf van andere hardware. Want ‘even’ een foto of video bewerken op een gewone laptop is er niet meer bij. Die slaat bijna zeker vast. Je zult dus ook een krachtiger computer moeten aanschaffen. Heb je de financiële middelen niet om de Sony A1 aan te schaffen, bekijk dan de Sony A7R V. Deze full frame camera heeft een 61 MP sensor, een zéér geavanceerde autofocus én is zowel voor fotografie als filmen zeer geschikt. De Sony A7R V camera is één van de nieuwe paradepaardjes van Sony.

nikon z9

7. Nikon Z9

De Nikon Z9 systeemcamera is Nikons nieuwe vlaggenschip voor professionele fotografie. Met de Nikon Z9 film je in 8K met snelheden van 24 tot 60 frames per seconde. Of neem 4K video’s op in 24 tot 120fps. Deze topcamera beschikt over een full frame 45.7 megapixel sensor en schiet een indrukwekkend aantal van 120 foto’s per seconde. Ik heb een dag mogen optrekken met een vogelaar die met deze camera vogels fotografeerde. Het is werkelijk een heel indrukwekkende camera die niet onderdoet voor de Sony A1, maar wel aantrekkelijker is geprijsd.

nikon z8

8. Nikon Z8

De Nikon Z8 is het kleine broertje van de Nikon Z9. Hij is een stuk aantrekkelijker geprijsd, maar levert nagenoeg dezelfde prestaties. Ook met de Nikon Z8 film je 4K en 120 fps wat werkelijk verbluffend mooie slow-motion beelden oplevert. Ook het aantal foto’s dat je schiet per seconde is waanzinnig hoog: 120. En dat met een full frame 45,7 megapixel sensor. Dit zijn specificaties waar geen enkele andere systeemcamera (in deze prijsklasse) aan kan voldoen. Wat precies de verschillen zijn tussen de Nikon Z8 en de Nikon Z9? In mijn ogen zijn dat vooral praktische zaken die de kwaliteit van video en fotografie nauwelijks beïnvloeden. Denk aan een kleinere batterij (die dus sneller leeg is) in de Z8, oververhitting tijdens filmen in 4K (na twee uur bij de Z8 en géén oververhitting bij de Z9), het flink lagere gewicht van de Z8, enzovoort. Als ik nu zou moeten kiezen tussen één van deze twee Nikon-modellen, dan zou ik vrijwel zeker kiezen voor de Nikon Z8.

Verantwoording van dit overzicht van beste camera om vogels te filmen

Het moge duidelijk zijn dat ik zelf een zeer tevreden gebruiker ben van een Sony systeemcamera. Ik ben echt onder de indruk van de kwaliteit die mijn Sony A7 III oplevert. Inmiddels zijn er nog betere modellen van Sony en Nikon op de markt. Gaat de aanschaf van een full frame camera voor jou te ver, dan is de aanschaf van één van de Nikon compact camera’s voor jou wellicht een betere optie. Of je kiest voor de Sony A6600 met zijn APS-C sensor en zijn hoogwaardige filmopties. Natuurlijk bieden ook merken als Panasonic, Canon en Leica systeemcamera’s aan. Hiermee heb ik echter geen enkele ervaring en dus kan ik weinig over deze camera’s zeggen. Wil je het complete aanbod van systeemcamera’s bekijken, bekijk dan het overzicht op Camera.nu.

De keuze voor de Nikon P1000 en Nikon P950 is ingegeven door hun bereik en de beeldkwaliteit. De Sony Cybershot DSC-RX10 IV bevat weliswaar een veel grotere sensor, het bereik is met 600 millimeter nog niet de helft van de Nikon-modellen. Met 600 millimeter kun je vogels filmen, maar ik geef eerlijk gezegd de voorkeur voor nog meer millimeters.

Statief

Wie vogels wil filmen, heeft ook een statief nodig, dat is onvermijdelijk. Uit de hand filmen levert zo veel schokken op, daar kan geen beeldstabilisatie tegenop. De combinatie van een systeemcamera met een zware 200-600 lens stelt eisen aan het statief. Kies voor een statief met een groot draagvermogen. Dat levert de meeste stabiliteit op. Echter wel als nadeel dat je én met een zwarte camera-lenscombinatie rond sjouwt én met een zwaar statief. Ik gebruik de Sirui SH-15 waarover ik best tevreden ben. Ik heb het statief echter al zo vaak in het (zoute) water en de modder gezet, dat de schroefdraden helemaal verroest zijn. Ben jij ook zo’n onverstand, kies dan liever voor een carbon statief.

In een vogelkijkhut of de auto is het gebruik van een rijstzak zeer aan te raden. Druk de lens in de zak en je camera ligt behoorlijk stabiel. Alleen sterke wind is soms een spelbreker, of een voorbij razende auto. Of mijn eigen handen die van de kou wel eens gaan trillen. Nou ja, zo loopt iedereen ooit tegen zijn grenzen aan…

De allerkleinste camera’s om vogels te filmen

Ben je op zoek naar een camera om vogels te filmen die nóg kleiner is, bekijk dan mijn overzicht van de beste kleine camera’s om vogels te filmen. Ik vond nog een aantal interessante modellen die een stuk kleiner zijn én ook nog eens scherp geprijsd. Speelt voor jou gebruiksgemak een hoge rol en stel je niet de allerhoogste eisen aan de beeldkwaliteit, dan is zo’n kleine camera wellicht een goede optie.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)