toendrarietganzen in de alblasserwaard

Begint in Friesland de victorie?

Een merkwaardige kop boven een blog over toendrarietganzen in de Alblasserwaard, ik geef het toe. Maar terwijl mijn filmpje werd klaargestoomd voor Youtube, las ik op mijn mobiel een artikel op de website van het AD over een Fries plan om de biodiversiteit op het platteland te verbeteren. Een plan waar veehouders, overheden, de Rabobank en zo nog wat organisaties met enthousiasme met elkaar over praten. Een lichtpuntje in al die misère rond de boeren en de stikstofproblematiek. Zo kan het dus ook. Begint in Friesland dan de victorie?

Het idee is als volgt: de consument betaalt een paar centen extra voor zijn zuivel. Die paar centen gaan naar een nationaal fonds dat wordt ingezet voor een biodivers landschap waar flora en fauna weer floreren. Goed voor de biodiversiteit en ook goed voor de beleving op het platteland. Die beleving wordt een stuk rijker, waardoor het nog beter toeven is voor recreanten die de rust van het platteland zoeken. En let wel, dat zijn er steeds meer! Gisteren nog besprak ik het boek Fluitend door het leven, geschreven door een marketeer die burn-out raakte en in die crisis de rijkdom en helende kracht van de natuur ontdekte. Zulke verhalen heb ik al vaker gehoord. Beton en asfalt, die natuurlijk ook vitale functies vervullen, kunnen ons de rust niet geven die het groen en de geluiden van de natuur wel bieden. En dus: weg met het cynisme en de somberheid en plannen ontwikkelen die boeren, burgers en de natuur perspectief bieden.

Toendrarietganzen in de Alblasserwaard

Ik was dus op weg naar de toendrarietganzen in Polder Sliedrecht. Die zijn weer gearriveerd. Elke najaar keren ze terug naar de uitgestrekte weilanden tussen Sliedrecht en Wijngaarden. Tot februari kun je ze er zien, de bruine ganzen met de dikke kop en zwarte snavel met oranje punt. Toen ik er zaterdag was, stonden ze midden in de wei, ver van de weg. Dan heb je een goede verrekijker of telescoop nodig om ze goed te bekijken. Soms staan ze dichterbij de weg en zie je de details een stuk beter. Hou er wel rekening mee dat de polderweg heel druk is. Het is een sluipweg waar veel bewoners van Sliedrecht gebruik van maken.

Toendrarietganzen in Polder Sliedrecht

De beste verrekijkers om vogels te kijken (gerangschikt per prijsklasse, van laag naar hoog):