baltsende futen zouweboezem

Baltsende futen

Vandaag maakte ik een wandeling door de Zouweboezem, het befaamde natuurgebied tussen Ameide en Meerkerk. Nog te vroeg voor rietvogels als bosrietzanger, kleine karekiet en blauwborst, maar wel op tijd om de eerste baltsende futen te zien. Voor mij de eerste keer dat ik die wist te filmen, dus een kleine primeur vandaag.

Ik kwam juist terug van de vogelmuur aan het einde van het vlonderpad door het rietveld. Vanaf het bruggetje over het water zag ik een fuut aan komen zwemmen. En daarachter nog eentje. Direct maar gaan liggen en de camera op het bruggetje geplaatst. Zo dicht mogelijk boven het water dus. Toen zag ik dat de voorste fuut terug zwom en een keer met zijn kop schudde. En voelde ik aan dat het paartje wel eens zou gaan baltsen. Fuut één gevolgd tot hij bij fuut twee was en jawel. Het schudden begon, de koppen gingen in de lucht. Niet voor lang helaas en geen uitgebreide parade over het water maar toch. Mijn eerste baltsende futen. Die kondigen de lente aan, hoewel ze niet de eerste lenteboden zijn. De wilde eenden hebben de kolder al langer in de kop. Die zag ik een paar weken geleden al druk met elkaar in de weer. Het mannetje bovenop en het vrouwtje met kop en al onder water.

Het geluid onder het filmpje is trouwens niet het originele. Languit liggend op een houten bruggetje, steunend op mijn linkerarm lukt het niet om heel licht te ademen. Iedereen die weleens filmt weet dan dat de eigen ademhaling het geluid dan overheerst. En dat is zelden fraai geluid. Ik heb daarom op Xeno Canto een Zweeds fragment gedownload. Eerst natuurlijk even geluisterd of er toch geen vogels in voorkomen die niet in de Zouweboezem voorkomen. Maar toch mijn verrassing bleek het geluidsfragment alleen maar vogelgeluiden te bevatten die ik vanmorgen ook hoorde. Futen natuurlijk, maar ook meerkoeten en grauwe ganzen.

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.