baltsende futen zouweboezem

Baltsende futen

Vandaag maakte ik een wandeling door de Zouweboezem, het befaamde natuurgebied tussen Ameide en Meerkerk. Nog te vroeg voor rietvogels als bosrietzanger, kleine karekiet en blauwborst, maar wel op tijd om de eerste baltsende futen te zien. Voor mij de eerste keer dat ik die wist te filmen, dus een kleine primeur vandaag.

Ik kwam juist terug van de vogelmuur aan het einde van het vlonderpad door het rietveld. Vanaf het bruggetje over het water zag ik een fuut aan komen zwemmen. En daarachter nog eentje. Direct maar gaan liggen en de camera op het bruggetje geplaatst. Zo dicht mogelijk boven het water dus. Toen zag ik dat de voorste fuut terug zwom en een keer met zijn kop schudde. En voelde ik aan dat het paartje wel eens zou gaan baltsen. Fuut één gevolgd tot hij bij fuut twee was en jawel. Het schudden begon, de koppen gingen in de lucht. Niet voor lang helaas en geen uitgebreide parade over het water maar toch. Mijn eerste baltsende futen. Die kondigen de lente aan, hoewel ze niet de eerste lenteboden zijn. De wilde eenden hebben de kolder al langer in de kop. Die zag ik een paar weken geleden al druk met elkaar in de weer. Het mannetje bovenop en het vrouwtje met kop en al onder water.

Het geluid onder het filmpje is trouwens niet het originele. Languit liggend op een houten bruggetje, steunend op mijn linkerarm lukt het niet om heel licht te ademen. Iedereen die weleens filmt weet dan dat de eigen ademhaling het geluid dan overheerst. En dat is zelden fraai geluid. Ik heb daarom op Xeno Canto een Zweeds fragment gedownload. Eerst natuurlijk even geluisterd of er toch geen vogels in voorkomen die niet in de Zouweboezem voorkomen. Maar toch mijn verrassing bleek het geluidsfragment alleen maar vogelgeluiden te bevatten die ik vanmorgen ook hoorde. Futen natuurlijk, maar ook meerkoeten en grauwe ganzen.

De beste telescopen om vogels te kijken: