baltsende eiders op de brouwersdam fotograaf sjaak huijer

Baltsende eiders

Vandaag bezochten Sjaak en ik de Brouwersdam weer eens. In deze tijd van het jaar zijn we ongeveer wekelijks op de dam te vinden. Je kunt er de zeevogels van dichtbij bekijken en elke dag hopen we op een verrassing. Vorige week schoot plots een slechtvalk op, vandaag zagen we enige tientallen parelduikers op het Grevelingenmeer (aan de binnenkant van de Brouwersdam dus). En we zagen de eiders natuurlijk weer druk in de weer zijn.

Je zult een eidervrouwtje zijn zeg. Dan heb je het zwaar deze weken. Ga er maar aan staan: al die mannetjes die zich uit de naad werken om indruk op je te maken. Het is een dagelijks tafereel: één vrouwtje, omringd door vele mannetjes. Vandaag waren dat er bijvoorbeeld zeven, maar ik heb ook wel eens een vrouwtje omringd zien worden door meer dan twintig eiders.

Anders dan je misschien zou denken, zijn het niet de mannetjes die het vrouwtje veroveren. De vrouwtjes laten die mannetjes hard werken. Ze daagt ze soms zelfs uit. En ondertussen observeert ze hen. Uiteindelijk zal zij de keuze maken. Het mannetje van haar keuze mag met haar paren en zijn genen via haar doorgeven. Zo gaat dat met eiders en bij heel veel andere vogels. De foto boven deze blog is natuurlijk gemaakt door Sjaak. Hoewel het echt niet de eerste keer is dat ik baltsende eiders zag, blijf ik het een mooi tafereel vinden. En daarom heb ik er maar eens een vlogje over gemaakt:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)