badderende koolmezen molen de verwachting tholen

Badderende koolmezen

In de tuin van mijn ouders, achter Molen De Verwachting in Tholen, staat een waterschaal voor vogels. Tijdens een droge periode maken de vogels daar gretig gebruik van. Toen ik vorige week bij mijn ouders was, doken er juist twee koolmezen in het heldere water. De ene koolmees doet het rustig aan, terwijl de ander er vol in plonst en kleddernat uit het water komt. Zo zie je maar, een waterschaal in de tuin is heel belangrijk voor vogels. Je geeft de vogels schoon drinkwater én ze kunnen zich erin wassen. Ik wist de badderende koolmezen lang te filmen. Je kunt het filmpje hieronder bekijken.

Een waterschaal in de tuin is één van de beste manieren om vogels in de tuin te krijgen. Ververs het water regelmatig, want vies water kan zo maar ziektes veroorzaken. Zorg er ook voor dat het water niet te diep wordt, want dan kunnen de allerkleinste vogels er weer niet in. Maak de schaal nooit schoon met zeep! Zeep ontvet de veren en dat is funest voor de vogels.

Een uitgebreid assortiment waterschalen vind je op de website van Vivara. Dat in samenwerking met Vogelbescherming Nederland een paar modellen aanbiedt. Duur hoeft een waterschaal trouwens niet te zijn.

De originele geluiden in het filmpje heb ik vervangen door de alarmroep van een koolmees. De conversatie die zich in de tuin ontspon, was niet geschikt voor publicatie.

Badderende koolmezen

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker licht en compact):