badderende europese kanarie comomeer italie klein

Badderende Europese kanarie

CameraNU.nl

Wie in Zuid-Europa op vakantie gaat, ontkomt niet aan de Europese kanarie. Het is de vakantievogel bij uitstek. Hoe warm het ook is, de Europese kanarie zingt zijn zilveren trillers vanuit de boomtoppen. In tuinen doet hij het helemaal goed. In de Brenne hoorde ik ze vanuit de metershoge spar van Pellebuzan. Vorig jaar in Orta San Guilio waren ze steevast in de hoge bomen tegenover de bakker te zien en te horen. En dit jaar kwam ik ze weer op de oevers van het Comomeer.

Maar hoe gewend aan de zomerhitte ook, de Europese kanarie moet ook wel eens drinken of een waterbad nemen. Zo liep ik, op jacht naar dagvlinders, rond in het natuurgebied Lago di Piano en zag ik opeens een vogel opvliegen bij een plas. Ik liep een paar meter verder en de zangvogel landde alweer bij de plas om meteen weer op te vliegen. Een Europese kanarie, dat zag ik al snel. De hitte was zo intens, dat het vogeltje mijn aanwezigheid uiteindelijk voor lief nam. Ik stelde me verdekt op tussen de lage struiken en binnen een paar seconden zat hij er weer.
Vogels die op een open stuk een waterbad nemen, kijken vaak eerst de kat uit de boom. Voorzichtig met de poten in het water. Een slokje nemen en aldoor gaat het kopje omhoog en heen en weer. Op zoek naar gevaar. Een badderende vogel is een vogel die zich op zijn gemak voelt. Anders neemt hij geen bad, want het is een kwetsbare houding. Als de vleugels in het water slaan en het water om de kop spettert, hoort en ziet hij het gevaar immers een fractie van een seconden later. Een sperwer of havik geeft je die tijd niet. De heeft de zangvogel dan allang naar de andere wereld geknepen tussen zijn klauwen.

Zo niet deze keer. De Europese kanarie nam een bad, stond even besluiteloos op het droge toen een grote vlieg zich in het water liet vallen. Dat joeg de vogel kennelijk zoveel schrik aan dat hij pardoes in de lucht sprong:

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars (goed en betaalbaar):