Een zeldzame vogel dreef ons in de richting van het eiland Tholen. In de Karrenvelden voor de Oesterdam wordt al enige dagen een Aziatische goudplevier gezien. Familie uiteraard van de goudplevier die in Europa broedt, alleen wijkt zijn verenkleed op een paar punten ietsjes af van zijn Europese neef. En hij broedt in Siberië, lees ik in de veldgids Zeldzame vogels van Europa. En dat ligt inderdaad in Azië. Overwinteren doet hij in de tropische regio’s van Azië tot in Australië en Nieuw-Zeeland aan toe.
En dus togen Sjaak en ik vandaag via Hellegatsplaten, Grevelingendam, Philipsdam, Het Stinkgat naar de Karrenvelden bij de Oesterdam. Waarbij ik natuurlijk niet mag vergeten de tussenstop bij de viswinkel in Tholen te noemen. Niet alleen het oog moet worden gestreeld, de tong doet ook mee.
De Aziatische dwaalgast trok aardig wat volk naar het natuurgebied. Telescopen, telelenzen en ander zwaar geschut werd in stelling gebracht. Dat de groep goudplevieren waarmee onze zeldzaamheid opvliegt redelijk dichtbij de weg zat, hielp natuurlijk reuze mee. Al snel ontdekte Sjaak de dwaalgast in zijn telescoop. Hij wist hem zelfs te fotograferen, zoals je in onderstaande vlog kunt zien. Mijn film-opnames vallen wat tegen, vind ik en dat komt door de zomerwarmte die de lucht aan het trillen brengt. Ik heb de Aziatische goudplevier geen moment op het display van mijn camera gezien, maar ik denk hem toch te hebben gefilmd. Ik heb het moment in de vlog gemarkeerd, hoewel ik heel eerlijk gezegd nog een beetje twijfel heb of dit echt de Aziatische goudplevier is. De goudplevier die ik aanwijs heeft inderdaad een donkere wang (niet veroorzaakt door de schaduw), een witte wenkbrauwstreep die doorloopt tot de flank, maar voor de rest vind ik hem nog best op een gewone goudplevier lijken. Mocht het hem toch niet zijn, dan zij het zo.
Wat minstens zo leuk was als de Aziatische goudplevier was dat ik na lange tijd weer eens een vlog met Sjaak kon maken. Dat was al lange tijd geleden. Samen optreden brengt meer dynamiek teweeg en is bovendien een stuk gezelliger. Op naar de volgende vlog!
Van Ludo Van Dorst ontving ik een foto van de Aziatische goudplevier, gemaakt op 18/08/2020 op Tholen – Schakerloopolder Karrenvelden. Als ik die foto bekijk en vergelijk met de Aziatische goudplevier die ik in mijn filmpje aanwijs (niet op de foto’s van Sjaak, maar in de opnames), dan betwijfel ik nog sterker of ik wel een ‘echte’ Aziatische goudplevier aanwijs. Nu ja, wil je weten hoe onze dwaalgast er echt uitziet, de foto van Ludo is duidelijk genoeg, denk ik. Ik dank Ludo uiteraard hartelijk voor het delen van zijn foto. Mooi dat ‘de Aziaat’ zo alleen op de foto staat, dat laat geen ruimte over voor twijfel. En voor wie nog wel twijfelt: waarneming.nl heeft deze vogel inderdaad aangemerkt als Aziatische goudplevier.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |