Arjan Dwarshuis over zijn big year

Arjan Dwarshuis over zijn Big Year

Afgelopen vrijdagavond bezocht ik Boekhandel Van Rietschoten in Rotterdam. Met Gert-Jan en zijn ouders heb ik al jarenlang een heel prettig contact. Ik ken weinig boekhandelaren die hun klanten op zo’n enthousiaste manier verwelkomen. Nu ging ik echter niet voor één van de boeken van onze uitgeverij op pad, maar voor een boek van een collega-uitgever. Want: Arjan Dwarshuis was te gast bij Van Rietschoten. De wereldkampioen vogels kijken. Om er te vertellen over zijn boek Een bevlogen jaar.

Ik las Een bevlogen jaar tijdens mijn vakantie in Italië en ik ben helemaal weg van het boek. Een vogelreis van 365 jaren in een poging om maar liefst zevenduizend vogelsoorten te zien. Dat is een prestatie van wereldformaat. Arjan Dwarshuis is een geboren verteller en dat merkte ik al toen ik zijn boek las. Ik vind het echt een aanrader. Volkomen terecht dat zijn boek op de longlist voor de Jan Wolkersprijs staat. Ik tipte Een bevlogen jaar als potentiële winnaar, maar de jury besliste helaas anders. Op de shortlist prijken vijf andere titels waaronder één van VBK Media, namelijk de Vogelatlas van Nederland. Kijk, dat is dan wel helemaal terecht.

Ga ik op pad voor de vogeltjes, dan neem ik mijn camera mee. Nu ging ik op pad voor een vogelaar, en dan gelden dezelfde wetten. En dus mijn camera gericht op de auteur annex verteller. Ik heb vrijwel het hele verhaal kunnen opnemen, maar ik kan slechts een paar minuten publiceren. En dus een korte compilatie, te kort om er een samenhangend geheel van te maken. Maar ik hoop dat je een goede indruk krijgt van het verhaal van Arjan Dwarshuis. En dat je ziet dat Arjan een perfecte gast is in de boekhandel, tijdens een avond van een vogelwerkgroep of natuurvereniging, of misschien zelfs tijdens een bedrijfsevent. Door hem uit te nodigen steun je bovendien het goede werk van de vogelbescherming. Niet aarzelen dus. Contact leggen met Arjan gaat snel en eenvoudig via zijn website.

Dan nu mijn compilatie met aan het eind de drie favoriete vogelgebieden van Arjan:

Arjan Dwarshuis over zijn bevlogen jaar