Apollovlinder (Parnassius apollo)
De apollovlinder komt in Nederland niet voor. Om deze bijzondere dagvlinder te zien, zul je naar de Moezel moeten rijden. Of je rijdt door naar de Alpen. Waar je hem trouwens ook niet overal ziet. Ik filmde hem in de Franse Alpen, bij het Meer van Genève. De eerste keer dat ik hem zag, scheerde hij telkens rakelings over. Stil zitten was er niet bij. Gelukkig kreeg ik een herkansing en die zie je in de video.

Uiterlijk
De apollovlinder is een majestueuze dagvlinder. Witte vleugels met doorschijnende delen. Zwarte stippen op de bovenzijde van de bovenvleugel en rode stippen met een zwarte rand op de bovenkant van de ondervleugel. Met name die transparante vleugels dragen bij aan zijn voorname uiterlijk. Een vlinder van glas, maar wel een heel grote vlinder.

Leefgebied
Steile en rotsige hellingen, dat is het leefgebied van de apollovlinder. En liefst zonnig ook. Geen wonder dat je hem vooral in het hooggebergte tegenkomt. De meest noordelijke populatie vind je op de steile hellingen van de Moezel in Duitsland. Dat schijnt overigens een ondersoort te zijn.

Vliegperiode
De apollovlinder kun je zien in de periode mei tot en met september.

Gelijkende soorten
De apollovlinder valt haast niet te verwarren met een andere dagvlinder. De enige dagvlinder met doorschijnende vleugels die ik ken is het groot geaderd witje, maar die verwar je echt niet met een apollovlinder hoor.

Tips van visdief

Zakgids Vogels van Nederland en België er

veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen

nachtvlinders paul waring