Een van de mooiste vlinders die ik tijdens onze vakantie aan het Comomeer zag, was de apollovlinder. Deze grote vlinder doet qua schoonheid niet onder voor de koninginnenpage. Bekijk de vleugels met de toppen van glas. Ik wist hem twee keer te filmen. De tweede keer was dochterlief er ook bij en die zwaaide ook met haar camera in het rond. Ze schoot een aantal fraaie foto’s van de apollovlinder. Mooie luchten heb je ook rond het Comomeer, zeker in de avond. En om de galerij af te maken ook een foto van De Visdief zelve onder het kruis op de top van de Monte Crocione. Ik was juist aan het proberen de alpengierzwaluwen te filmen die me daar om te oren suisden. Hetgeen jammerlijk mislukte, want alpengierzwaluwen zijn veel te snel voor een visdief. Een voorafje voor morgen. Dan publiceer ik mijn filmpje van de apollovlinder.







De beste veldgidsen voor dag- en nachtvlinders:
#1. Dagvlinders. Veldgids voor Europa en Noordwest-Afrika
Wie vogels kijkt heeft de ANWB Vogelgids van Europa. Wie vlinders kijkt heeft deze veldgids in zijn rugtas. De bijbel onder de vlindergidsen. Een kloeke veldgids, ruim opgezet en compleet voor Europa en Noordwest-Europa. Dat betekent alle 450 soorten in één gids. Voorzien van een praktische plastic hoes en dat is ideaal voor vochtige omstandigheden. De tekeningen van de dagvlinders zijn ontzettend duidelijk. Bij elke soort worden meerdere tekeningen aangeboden. Tekeningen met oog voor details. Toen ik deze gids voor het eerst in mijn handen had, was ik zeer onder de indruk. En dat ben ik eerlijk gezegd nog steeds. De beste vlindergids van dit moment.
#2. ANWB Vlindergids
Wat ik het sterke vind van de ANWB Vogelsgids is de combinatie van uitgebreide omschrijving en de overduidelijke foto’s van vlinder en rups. Dat de gids 300 soorten beschrijft, betekent dat je er de meest voorkomende soorten in aantreft.
#3. Veldgids dagvlinders
Deze vlindergids beschrijft ongeveer 150 soorten dagvlinders die in Noordwest Europa voorkomen. De foto’s van zowel de bovenzijde als de onderzijde van de vleugels zijn gedetailleerd, de beschrijvingen van medewerkers van de Vlinderstichting duidelijk. Bovendien worden de Engelse, Duitse en Franse soortnamen ook vermeld, dat vind ik altijd een sterk punt voor wie in het buitenland vlinders gaat kijken.
#4. Nachtvlinders
Ongelooflijk, maar waar: in Nederland en België zijn meer dan 2.400 soorten nachtvlinders waargenomen! Ontzettend veel dus. Deze formidabele veldgids beschrijft er ruim 1.000. Ook aan deze gids werkte de Vlinderstichting mee en dat staat garant voor kwaliteit.
#5. Zakgids dagvlinders
Een frisse nieuwe zakgids voor wie in Nederland en België dagvlinders wil kijken. Alle dagvlinders die in onze regio voorkomen, worden vermeld. De meer dan 600 illustraties van Richard Lewington zijn fraai en duidelijk. Een uitstekende zakgids voor gebruik in Nederland en België.
#6. Vlinders en Libellen
Een fonkelnieuwe vlindergids die niet alleen de meest voorkomende dag- en nachtvlinders in Nederland beschrijft, maar je ook veel tips geeft hoe je vlinders (en libellen) kunt herkennen, in welke maand je welke soorten kunt zien, de beste vlindergebieden in Nederland en tot slot: ruimte voor notities en schetsen. De kleurrijke vormgeving maakt deze gids zeer geschikt voor natuurliefhebbers en jongeren vanaf 12 jaar. Zéér geschikt voor beginnende vlinderaars.
#7. Compact Gids Vlinders
Met deze vlindergids kun je in Nederland aardig uit de voeten, voor gebruik in vlinderrijke streken in het buitenland schiet hij te kort. De reden: er worden ongeveer 150 soorten dag- én nachtvlinders in besproken en dat betekent dat deze vlindergids verre van compleet is. Maar door het handzame formaat en de handige poster toch een heerlijk gidsje om mee te nemen. De tekeningen zijn groot en duidelijk, de omschrijvingen helder. Voor de beginnende vlinderwatcher is dit een prima vlindergids. En niet duur!