ANWB Basis natuurgids – Vlinders, Eva-Maria Dreyer

In de toegankelijke serie ANWB Basis Natuurgidsen verscheen een nieuw deeltje: dat voor het herkennen van dag- én nachtvlinders. Het is de ANWB Basis natuurgids – Vlinders, samengesteld en geschreven door Eva-Maria Dreyer. Dit is een gidsje voor de ‘gewone’ natuurliefhebber die de meest voorkomende vlinders in binnen- en buitenland wil herkennen. Door het formaat neem je het heel makkelijk mee.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Herkenning door duidelijke kleurcodes

De serie ANWB Basis Natuurgidsen telt intussen een groot aantal deeltjes over tal van onderwerpen. Bijvoorbeeld vogels, insecten, bomen en planten. De formule staat voor elk deeltje vast: door middel van duidelijke kleurcodes word je naar het juiste hoofdstuk verwezen. Daar ga je dan op zoek naar de juiste soort aan de hand van een paar eenvoudige zoeksleutels en aanwijzingen. Soms ook met een leuk weetje, bijvoorbeeld dat vlinders met blauw altijd dagvlinders zijn. Kennelijk zijn er geen nachtvlinders met blauw op de vleugels. Dat wist ik nog niet!

recensie ANWB Basis natuurgids Vlinders

Dag- en nachtvlinders in één gids

Voor de gevorderde vlinderliefhebber oogt het bevreemdend dat dag- en nachtvlinders in één gids vermeld staan, en dan bovendien ook niet gemixt. De ‘gewone’ natuurliefhebber zal hiervan weinig last hebben, schat ik in. Je zoekt immers op kleur en zoekt dan verder naar de juiste soort. Dan maakt het niet veel uit of het een dag- of nachtvlinder betreft.

Vertaald vanuit het Duits

Nu is de Basis natuurgids – Vlinders vertaald vanuit het Duits en dat betekent dat je er ook soorten in tegenkomt die in Nederland niet meer voorkomen. Het veengeeltje bijvoorbeeld. Het was altijd al een zeldzame soort in de Lage Landen, maar nu is hij dus helemaal uitgestorven. Niet vreemd, want deze soort stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving. Hij heeft niet alleen hoogveen nodig, maar ook zonbeschenen rijsbesstruiken en bloemrijke weilanden in de buurt. De foto van het veengeeltje is duidelijk, evenals de kleine foto met daarop de rups.

Makkelijk mee te nemen

Door het compacte formaat is deze gids makkelijk mee te nemen. Hij past in elke rugzak en ik denk ook in heel veel jaszakken. Het gewicht is beperkt, dus je voelt het extra gewicht nauwelijks.

Conclusie

De Basis natuurgids – Vlinders is voor de gewone natuurliefhebber een toegankelijke veldgids om vlinders in binnen- en buitenland te leren herkennen. Ben je een geoefende vlinderliefhebber, kies dan voor een complete veldgids voor de herkenning van dagvlinders.

Basis natuurgids – Vlinders / Eva-Maria Dreyer / Kosmos Uitgevers / als paperback

recensie zakgids vlinders van de benelux wil leurs en marc guyt

PS.
Ben je op zoek naar een vlindergids en ben je benieuwd wat de beste vlindergidsen zijn van dit moment, bekijk dan mijn complete overzicht van de beste vlindergidsen.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)