Amethistzwam of rodekoolzwam

Zaterdag filmde ik een paarse paddenstoel en met mij meenden enkele Facebookers dat het een amethistzwam was. Totdat een deskundige oordeelde dat het een vaalpaarse schijnridderzwam moest zijn. En ik kon hem na enig navorsen geen ongelijk geven. Het maakte voor mij de paddenstoel niet minder bijzonder. Gisteren zocht ik naar een oude opname uit 2015 en toen kwam ik ook een paarse paddenstoel tegen. Dit keer wel onmiskenbaar een amethistzwam oftewel een rodekoolzwam. In het Fochteloërveen. Eindelijk weet ik ook bij die opname de juiste naam. Schitterende wezens, die paddenstoelen. Vandaag kwam ik op Twitter een krantenartikel tegen met de kop ‘Koralen van het bos.’ En dat zijn ze, en helaas even kwetsbaar als zeekoraal. Een miniem stootje en ze liggen aan stukken. Om het verschil tussen die vaalpaarse schijnridderzwam en de amethistzwam duidelijk te maken, heb ik de opnames achter elkaar gemonteerd. Klik hier om die opname te bekijken.

de beste vogelgidsen 2016