paarse strandloper brouwersdam

Als stiekeme muizen langs de vloedlijn

We moesten wel vier keer kijken voordat we ze zagen: de paarse strandlopers op de Brouwersdam. Het was afgaand water en de kleine steltlopers hielden zich perfect schuil achter de rotsblokken. Met hun grijzige verendek vielen ze weg tegen de even zo grijzige rotsblokken. Maar het leuke is: hoe stiekem ze zich ook bewegen, ze laten zich wel héél dicht naderen.

Het is nu de tijd de paarse strandlopers te zien. Ga naar de Brouwersdam, de pier bij Hoek-van-Holland of IJmuiden, en je ziet ze geheid. Paarse strandlopers zul je zelden tot nooit op een strand aantreffen. Rotsbewoners zijn het, de meest barre oorden langs de kust. Zelfs als het vriest, het stormt en zo nog wat van die ellendige omstandigheden, dan nog weten ze te overleven. Ook een parallel met muizen. Die zijn ook maar lastig te verdelgen.

Paarse strandlopers fotograferen

Wil je paarse strandlopers fotograferen, loop dan behoedzaam op ze af. Of ga rustig langs de vloedlijn zitten, gekleed in niet al te felle kleding. Grote kans dat ze uiteindelijk naar je toe komen lopen, op nog geen twee meter van je vandaan. Zo verging het Sjaak en mij toen we vrijdag op de Brouwersdam waren. Soms struikelden we bijna over de paarse strandlopers. Kijk, kom je echt te dichtbij, of beweeg je je onverhoeds, dan zullen ook deze rustige vogels opvliegen. Maar over het algemeen valt het reuze mee. Deze vogels uit het Hoge Noorden zien mensen niet als een direct gevaar. Vandaar dat ze zo lang blijven zitten. Doe er je voordeel mee!

PS. De foto boven dit artikel is gemaakt door Sjaak Huijer

Paarse strandlopers op de Brouwersdam