Alpenhooibeestje (Coenonympha gardetta)
Het alpenhooibeestje komt niet in Nederland voor. Logisch, want zou een alpenvlinder in ons vlakke land te zoeken hebben? De meeste leden in de familie der hooibeestjes leiden vrijwel allemaal een onopvallend leven. Een beetje bruingrijs, meer is het vaak niet. Maar het alpenhooibeestje is toch best een fraaie verschijning. Bekijk de video maar eens. Ik zag het alpenhooibeestje veel in Oostenrijk.

Uiterlijk
Het alpenhooibeestje heeft zijn vleugels vrijwel altijd dichtgevouwen. Je ziet een stukje voorvleugel, fraai oranje. Op de onderzijde van de achtervleugel zie je een witte baan, in de vorm van een sikkel. In de sikkel staat een aantal grotere en kleinere oogvlekken.

Leefgebied
Het alpenhooibeestje leeft op grote hoogten in de Alpen. Ze foerageren op bloemen naar nectar. Ook zitten ze vaak in het grote gras of op te warmen op een voetpad.

Vliegperiode
Het alpenhooibeestje vliegt in de zomermaanden juli en augustus.

Gelijkende soorten
Bij oppervlakkige beschouwing kun je het alpenhooibeestje verwarren met het tweekleurig hooibeestje en het darwin’s hooibeestje. Deze laatste vlinders hebben ook een witte baan en op de onderkant van de achtervleugel oogvlekken. Bij het tweekleurig hooibeestje staan de oogvlekken echter buiten de witte baan. Bij het darwin’s hooibeestje zijn de oogvlekken extra omrand met een gele en grijze rand.

Nuttige websites
Voor meer informatie en fraaie foto’s bezoek je de website Butterflies of France.

Tips van visdief

veldgids dagvlinders

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

vlinders rupsen en waardplanten heiko bellman

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen

alpenhooibeestje

alpenhooibeestje1